Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Αριστερό ΠΕΔΥ με …ιδιωτικά κριτήρια! Προεκλογικός πόλεμος για τους γιατρούς!

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
HealthReport.gr

Αντιδράσεις αλλά από την άλλη πλευρά και θετικά σχόλια απέσπασαν οι θέσεις τουυπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή περί των γιατρών που θα συνεργάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας και το ΠΕΔΥ.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που λίγες ημέρες πριν τις εκλογές έσπευσε να δηλώσει ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και να υπάρχει ένα μικτό σύστημα εργασίας για τους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως δεν είναι ανάγκη οι γιατροί της ΠΦΥ να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Από τη μία οι γιατροί που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ) είδαν με θετικό μάτι τις …προεκλογικές σκέψεις του υπουργού Υγείας, ενώ από την άλλη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους θεωρώντας πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα βήμα πριν την ιδιωτικοποίηση του δημοσίου συστήματος.

Πάντως και στο παρελθόν έχουν εκφραστεί απόψεις, κυρίως στελεχών της γαλάζιας παράταξης, βάση των οποίων θα μπορούσαν ακόμη και ιδιώτες γιατροί να συνεργαστούν με το ΠΕΔΥ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ενδεικτικά είναι πάντως τα όσα αναφέρει ο Ευριπίδης Μπιλιράκης αντιπρόεδρος τουΙατρικού Συλλόγου της Αθήνας (της παράταξης: «Θα πούμε την αλήθεια») αλλά και γιατρός του πρώην ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ: «Με ικανοποίηση, έστω και προεκλογικά διαβάσαμε την ανακοίνωση Κουρουμπλή περί ιδεοληπτικής εμμονής κάποιων στο θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η παράταξή μας θεωρεί την εργασιακή αυτή σχέση στην ΠΦΥ και στο ΕΣΥπαρωχημένη, τριτοκοσμική και γενεσιουργό διαφθοράς και εξευτελισμού των λειτουργών της Υγείας, ειδικά όταν συλλαμβάνονται για φακελάκια ιατροί ΠΑΑ.

Απαιτούμε ιατρεία για όλους τους ιατρούς ΠΦΥ ΕΣΥ που το επιθυμούν, αλλά με κατοχύρωση της δυνατότητας συνεργασίας με Δημόσια Νοσοκομεία όσων ιατρών ελεύθερων επαγγελματιών το επιθυμούν υπό προϋποθέσεις.
Πρέπει να υπάρξει τέλος δυνατότητα σύναψης σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για όλους τους ιατρούς που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στη χώρα».

Από την άλλη όμως πολλοί είναι εκείνοι που αντιδρούν στις σκέψεις και μόνο τουΠαναγιώτη Κουρουμπλή. Σκέψεις καθότι είναι άγνωστο ποιος θα εκλεγεί στις εκλογές αλλά και ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Υγείας ώστε να μπορεί να υλοποιήσει και τα σχέδια για την ΠΦΥ.

Πολλά είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του τομέα της υγείας που αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς θεωρούν πως πρόκειται ουσιαστικά για την ιδιωτικοποίηση του δημοσίου τομέα της Υγείας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα διατυπώνονται από το ΜΕΤΑ Υγειονομικών που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ:

«Συνοπτικά θα λέγαμε ότι αυτό συνίσταται στην εισβολή του ιδιωτικού τομέα μέσα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με τον πιο επίσημο τρόπο, στην ανατροπή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και την εγκατάλειψη της διαχρονικής θέσης του υγειονομικού κινήματος και της Αριστεράς για την ανάπτυξη εθνικής φαρμακοβιομηχανίας και κρατικής φαρμακαποθήκης. Μάλιστα όλα αυτά συνοδεύονται και με την παρεμβολή «εμποδίων» στην πρόσβαση των πολιτών στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις του υπουργού Υγείας για ιδεολογικές αγκυλώσεις σχετικά με τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση καθώς επίσης και για την πλήρη στήριξη που έδωσε ο Υπουργός Υγείας στους ντόπιους φαρμακοβιομήχανους.

Αν όλα αυτά βεβαίως συνδυαστούν με τις προβλέψεις του 3ου μνημονίου για «συνύπαρξη» του ιδιωτικού τομέα που θα δρα σε βάρος του Δημόσιου συστήματος, την νέα περικοπή κατά 300 εκατ. που περιγράφεται στον προϋπολογισμό του 2016 για τα Νοσοκομεία, όλοι αντιλαμβάνονται ότι για τον κ. Κουρουμπλή η ιδεολογική αγκύλωση που θέλει να αποτινάξει είναι η ύπαρξη του Δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας».

1 σχόλιο:

  1. ΡΕ ΚΟΥΡΟΥΠΠΛΗΝ, ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΣΙΑΛΙΣΜΟ ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΑΜΕ; ΕΣΥ, ΕΓΩ, Ο ΓΙΑΝΝΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή