Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Απλήρωτοι και υπόλογοι


Χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα τέλειωσε η χθεσινή συνάντηση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ με τον πρόεδρο του Οργανισμού, με αντικείμενο την πορεία της εκκαθάρισης και τις πληρωμές τους.

Όπως έδειξε και ο δειγματοληπτικός εκκαθαριστικός έλεγχος, το ποσοστό των δαπανών που απορρίπτεται δεν ξεπερνά το 0,20% των επισκέψεων.

Συχνά, δε, πρόκειται για διοικητική παράλειψη, όπως η έλλειψη υπογραφής (ασφαλισμένου ή ιατρού) ή μιας σφραγίδας σε ένα μόλις παραπεμπτικό επίσκεψης, που «χτυπάει» στο σύστημα ελέγχου του ΕΟΠΥΥ.

Αντίστοιχα, οι γιατροί συχνά «πληρώνουν τη νύφη» λόγω ενός τεχνικού προβλήματος της ΗΔΙΚΑ, που δεν αναγνωρίζει σωστά το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου και δίνει λανθασμένες πληροφορίες για την ασφαλιστική του ικανότητα.

Έτσι, αν και ο ασφαλισμένος εμφανίζεται αρχικά ασφαλιστικά ενήμερος, ο ΕΟΠΥΥ, που διαπιστώνει την ανακολουθία, «κόβει» το παραπεμπτικό, αρνούμενος να πληρώσει το γιατρό.

Όπως εξηγεί στο Virus η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, για κάθε τέτοιο παραπεμπτικό, με λάθη ή παράλειψη, ο ΕΟΠΥΥ κουρεύει 200 ευρώ από τον γιατρό (κατά αναγωγή επί του συνόλου των παραστατικών), ακόμη και αν το λάθος δεν ήταν με δική του υπαιτιότητα.

Μάλιστα, αν ο γιατρός επιλέξει να υποβάλλει ένσταση ο ΕΟΠΥΥ παγώνει το σύνολο του ποσού της εκκαθάρισης έως ότου συσταθεί επιτροπή ενστάσεων και εξεταστεί η προσφυγή. Αποτέλεσμα είναι πολλοί γιατροί να επιλέγουν να μην καταθέτουν ενστάσεις για να διασφαλίσουν έστω το υπόλοιπο ποσό.

Αντιδρώντας σε αυτή την τακτική η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ζητάει την αλλαγή της διαδικασίας, δηλαδή να πληρώνεται το ποσό της εκκαθάρισης και να διατηρείται τη δυνατότητα προσφυγής.

Βέβαια, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παραμένουν απλήρωτοι για το τρέχον έτος. Αλλά, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης δεσμεύτηκε πως έως τις 10 Ιουνίου θα καταβληθεί ο Ιανουάριος, αλλά μόνο για τα 2/3 των γιατρών που έχουν εκκαθαριστεί. Οι υπόλοιπο θα ακολουθήσουν.

Την ίδια ώρα, εκκρεμεί και μια βασική ΚΥΑ που θα επιτρέψει την πληρωμή και η οποία θα καθορίζει τον τρόπο εκκαθάρισης και το δικαίωμα ένστασης. Παράλληλα, θα θέτει και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Η εν λόγω ΚΥΑ φέρεται να αναμένει την υπογραφεί του Υπουργού Οικονομίας, ενώ έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Υγείας. Σε αυτή την ΚΥΑ προκύπτει και δικαίωμα ένστασης για την κάθε υποβολή με χρονικό περιθώριο τις 50 ημέρες, με το πάγωμα πληρωμής για το μήνα που αφορά η ένσταση, μέχρι να τελεσιδικήσει το αποτέλεσμα της επιτροπής ενστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η συζήτηση στον ΕΟΠΥΥ κινήθηκε, αναπόφευκτα, γύρω από τις ασφαλιστικές και φορολογικές αλλαγές.

Οι Γιατροί εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν σε φόρο, παρότι δεν τα έχουν ακόμη εισπράξει.

Ο λόγος είναι γνωστός: ο φόρος οφείλει να καταβληθεί επί της έκδοσης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών και όχι επί της πληρωμής του. Συνεπώς, εκτιμάται πως κάθε γιατρός οφείλει, για τους 4 πρώτους μήνες του έτους, 4.500 ευρώ σε φόρους για τιμολόγια 8.000 ευρώ.

Αν, δηλαδή, τα τιμολόγια δεν πληρωθούν στους σωστούς χρόνους, στις αρχές του 2017 θα έχουν συσσωρευθεί τεράστια χρέη.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να γίνει αυτό που έγινε το 2015 που, τελικά, πληρώθηκαν 6 στους 12 μήνες», αναφέρει η κ. Μαστοράκου, τονίζοντας πως τα όσα συζητήθηκαν θα εξεταστούν από το ΔΣ της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ. Η Ένωση έχει καλέσει τα μέλη του σε επίσχεση εργασίας από την 1η Ιουνίου και μέχρι της κατάθεσης της αμοιβής των επισκέψεων Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει και στην ενημέρωση προς τους συναδέλφους της η κ. Μαστοράκου, η Ένωση κατέθεσε ενστάσεις «για την οριζόντια διαδικασία εκκαθάρισης που επιχειρεί ο Οργανισμός επί δικαίων και αδίκων, για τη στάση πληρωμών που οδηγεί σε έντονη χρηματοοικονομική ασφυξία των ιατρών, για το ασφαλιστικό που πλέον απαιτεί σταθερό πλαίσιο πληρωμών, για τον εκβιαστικό πλαίσιο των ενστάσεων χωρίς την αντίστοιχη πληρωμή του εκκαθαρισθέντος ποσού και για τη λεόντεια συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ, που για άλλη μία φορά κατεδαφίζει τα δικαιώματα των συμβεβλημένων ιατρών».

7 σχόλια:

  1. Ετσι ειναι ο ερωτας , εντονος, δραματικος, ενιοτε καταστροφικος. Αυτος ειναι βεβαια και ο λογος που συνεπαιρνει τον ανθρωπο. Παντα ομως υπαρχει η ασφαλειστικη δικλειδα : οποιου δεν του αρεσει ντυνεται και φευγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α ρε γιατράρες...Καταντήσατε πατσαβούρια στα πόδια του ανεκδιήγητου Διοικητή του ΕΟΠΥΥ...Για λάθη δικά τους να σας κόβουν 200 ευρώ και να είστε και τον μισό χρόνο απλήρωτοι...ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλατε??? Πάρτε τώρα για να έχετε χρέη και ειρωνίες, χρέη και κοροιδία και χρέη...Και ο άθλιος Μπερσίμης να στέλνει τα λεφτά ΣΑΣ για να πληρώνονται οι καθαρίστριες-δικαστίνες των 2500 το μήνα, η ΕΡΤ, οι Δημοτικοί υπάλληλοι που φραπεδιάζουν όλη τη μέρα, οι κομμώτριες-καθηγήτριες των ΤΕΛ, οι παιδεραστές-δάσκαλοι κλπ...Α και μην ξεχάσω, δουλέψτε και λίγο παραπάνω, γιατί πρέπει να πληρωθούν και αυτοί ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ - 2500 νοματαίοι είναι... Για περάστε και από τους λογιστές σας να δείτε και την εφορία που σας έρχεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ.ΑΣΕ ΔΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΣΙΑΠΛΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ,Ο,ΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ.Ο ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΣ ΦΤΑΙΕΙ??Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥ-ΑΝΤΕ ΝΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΛΟΥΚΕΤΩΝ....ΚΑΙ ΚΛΑΜΑΤΑ.

      Διαγραφή
    2. Και ο Καρανίκας με τους φίλους του,πως θα πληρωθεί;

      Διαγραφή
  3. ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΦΤΙΛΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΝΕΝΑΣ.ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ..ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΟΛΟΙ.ΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ?ΤΙ ΔΕΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ?ΝΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΑΜ...ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.ΕΤΡΕΞΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ISO ΜΗ ΤΥΧΟΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ .ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ?ΕΠΕΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.ΔΕ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΕΣΤΩ ΛΙΓΟ??ΠΟΙΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ ΤΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΤΙ ΠΟΣΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΥΠΟΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ.ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ?ΚΑΙ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΣΑ ΔΟΥΛΟΙ ??ΝΤΡΟΠΗ..ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΜΑΣ.ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ.ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ.ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H λυση είναι μια ,οποιος συμβληθεί με τον εοπυυ να διαγραφεται από τον ιατρικο συλλογο και να του επιβάλλονται βαρια προστιμα .Να δουμε που θα βρουν δουλους για τον οργανισμο τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή