Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ξεκινά η λειτουργία 239 ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα - Συνολική δαπάνη πάνω από 300 εκατ. ευρώΤη χρηματοδότηση της λειτουργίας 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με καταρχήν δημόσια δαπάνη 73,5 εκατ. ευρώ, ανακοινώνουν τα υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης και Υγείας. Η συνολική δαπάνη ωστόσο σε βάθος χρόνου, θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Onmed.gr

Ειδικότερα, με την υπογραφή του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργου Ιωαννίδη, ξεκινά η «Λειτουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Το γεγονός αυτό της λειτουργίας δηλαδή των 239 Μονάδων, σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) πολιτική, που στοχεύει να δώσει έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού ολόκληρης της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα, Τετάρτη, ή Πέμπτη με την ψήφισή του, από την Ολομέλεια της Βουλής. 

Οι ΤΟΜΥ, που προβλέπεται βάσει του σχεδιασμού να τριπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, θα στελεχωθούν από περίπου 3.000 οικογενειακούς γιατρούς (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) καθώς και από άλλους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας). Η δαπάνη για τη λειτουργία των νέων δομών θα ξεπεράσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το νέο ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους.

Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε ότι «για πρώτη φορά η ψήφιση ενός Σχεδίου Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) συνοδεύεται από ένα σχέδιο άμεσης υλοποίησης. Παράλληλα, λοιπόν, με τη ψήφιση του Νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, είναι έτοιμη η προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, έχουν προσδιοριστεί τα κριτήρια επιλογής και οι αμοιβές του προσωπικού και κυρίως έχει διασφαλιστεί η βιώσιμη χρηματοδότηση των νέων δομών».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:

«Εξασφαλίσαμε τους απαραίτητους πόρους και προχωράμε στη χρηματοδότηση της πρωτοποριακής αυτής μεταρρύθμισης, η οποία αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο βήμα για την προάσπιση του κοινωνικού κράτους. Υλοποιούμε με συνέπεια τον κυβερνητικό σχεδιασμό για ένα αξιόπιστο, ποιοτικό, σύγχρονο και προσβάσιμο σε όλους, Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Με τη λειτουργία των ΤΟΜΥ, ενισχύονται οι δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι οποίες εκτός από την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, θα καλύψουν καθολικά και ισότιμα τον πληθυσμό με προτεραιότητα στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ενώ παράλληλα θα ανασχέσουν την αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία και θα ανακουφίσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό».

3 σχόλια:

  1. Καλά, αν βρείτε 3000 γιατρούς, ειδικά παιδιάτρους, σφυρίξτε μου...! Ήρθε για να φύγει σε λίγο... Τελικά στο τέλος επικρατεί πάντα το λογικό, αυτονόητο και εφικτό... Έτσι θα γίνει σύντομα κι εδώ... η μεταρρύθμιση θα γίνει αλλς όχι με αυτό τον τρόπο... Δεν είναι δύσκολο άλλωστε να αντιληφθεί κανείς από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα τι θα γίνει στο τέλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να έχεις υγεία χρειεζεσαι και γιατρούς... Χωρίς γιατρούς υγεία δεν έχεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΚΙΥΜΕΝΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΡΑΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ 24ΩΡΗ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ "ΘΑ" ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή