Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Capital controls: Νέα χαλάρωση με στόχευση στις επιχειρήσειςΕν αναμονή των ανακοινώσεων του ΥΠΟΙΚ, για το νέο και πιο…. χαλαρό πλαίσιο των capital controls. Προτεραιότητα δίνεται στις επιχειρήσεις. Τι προβλέπεται για εμβάσματα και όριο ανάληψης…

Sofokleousin.gr

Προ των πυλών βρίσκεται η νέα χαλάρωση των capital controls, με την κυβέρνηση αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος να δίνουν έμφαση στην «ανακούφιση» των επιχειρήσεων και δη των εισαγωγικών. Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ενδελεχώς τις προτάσεις της ΤτΕ αλλά και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και εντός των επόμενων 24ημερών, αναμένεται να προβεί και τις σχετικές ανακοινώσεις. Κύρια στόχευση αποτελεί η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, η διευκόλυνση του εξαγωγικού τομέα και η τόνωση των επιχειρήσεων, που εν μέσω των περιορισμών, αντιμετώπισαν σοβαρά λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα.

Σημείο αναφοράς θα αποτελέσει η «χαλάρωση» του αυστηρού πλαισίου που διέπει τις συναλλαγές των επιχειρήσεων προς το εξωτερικό. Ελέω των capital controls, οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα, γεγονός που λειτουργεί ως τροχοπέδη στις δραστηριότητες, εκτός συνόρων, των ελληνικών επιχειρήσεων. Το «ταβάνι» των συναλλαγών θα αυξηθεί σημαντικά, δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες λειτουργίας τις επιχειρήσεις.

Aρση των εμποδίων για ανοιγμα νέων λογαριασμών

Η νέα χαλάρωση των capital controls, αναμένεται να… φέρει και άρση των εμποδίων στο άνοιγμα των νέων λογαριασμών, όπως επίσης και να επιτρέπει την προσθήκη συνδικαιούχων στους υφιστάμενους λογαριασμούς. Επιπρόσθετα, βάσει και των προτάσεων που έχει καταθέσει η ΤτΕ, θα υπάρξει αύξηση του μηνιαίου ορίου για τα εμβάσματα στο εξωτερικό, από 1.000 ευρώ που είναι σήμερα, καθώς επίσης και επιμήκυνση των μέγιστων ορίων αναφορικά με τα ιατρικά έξοδα και τα εμβάσματα προς τους φοιτητές.

Αύξηση του ορίου ανάληψης 

Σ’ ό,τι αφορά στους ιδιώτες και στο όριο ανάληψης, που με τα σημερινά δεδομένα είναι 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, το επικρατέστερο σενάριο που έχει πορεία… έγκρισης από το ΥΠΟΙΚ, κάνει λόγο για διεύρυνση του ορίου κοντά στα επίπεδα των 2.000 ευρώ ανά μήνα.

Μαξίμου: Ισχυρό μήνυμα επαναφοράς στην κανονικότητα

Το Μαξίμου εκτιμά ότι η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, θα ενισχύσει τη δυναμική-θετικό momentum που σχηματοποιείται, μετά την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές και θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα επαναφοράς στην κανονικότητα… Πρόκειται, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, για ένα μείγμα θετικών ειδήσεων, που ισχυροποιεί τις προσπάθειες για επανάκαμψη της οικονομίας, προσδίδοντας επιπρόσθετο κύρος και αξιοπιστία στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου