Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Αλλάζει όνομα η εταιρεία ΕΣΑΝ των νοσοκομείων, αλλά δεν καταργείται! Οι δεσμεύσεις που έκαναν φτερά

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Νέο όνομα αποκτά με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ ΑΕ), που υποτίθεται ότι θα καταργούσε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την εταιρεία που δημιουργήθηκε επί υπουργίας Μάκη Βορίδη για να κοστολογεί τις ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία και είχε ξεσηκώσει θύελλααντιδράσεων ιδιαίτερα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα καταργούσε τη συγκεκριμένη εταιρεία, παρότι η ΝΔ υποστήριζε τότε πως αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση.

Τελικά η εταιρεία όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά ενεργοποιείται και βάζει στόχους και μέσα στο 2017.

Να σημειωθεί ότι εδώ και δύο χρόνια η ΕΣΑΝ βρίσκεται σε λειτουργία χωρίς να έχει ουσιαστικά κανένα αντικείμενο, ενώ οι υψηλοί μισθοί συνεχίζουν να «τρέχουν». Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Σε λειτουργία ακόμη η εταιρεία ΕΣΑΝ για τα νοσοκομεία! Δείτε τους υπέρογκους μισθούς χωρίς…αντικείμενο»
Ξεκινά εργασίες η νέα ΕΣΑΝ

Τώρα η κυβέρνηση παρότι προεκλογικά είχε δεσμευτεί με κάθε τρόπο ότι θα έκλεινε την ΕΣΑΝ τελικώς την ενεργοποιεί και τις αλλάζει όνομα.

Συγκεκριμένα το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων (ΣΑΝ) μετονομάζεται σε «Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών» (Συ.Κ.Ν.Υ.) ενώ η έναρξη της δοκιμαστικής εφαρμογής του θα είναι την 1η Σεπτεμβρίου του 2017 (από 1.6.2015), σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που θα επιλεγούν για το σκοπό αυτό.

Ωστόσο από 31.12.2017 έως 30.6.2018 θα τεθεί σε εφαρμογή σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές.

Αλλαγές δεν έχουμε μόνο στο …Σύστημα αλλά και στην εταιρεία ΕΣΑΝ η οποία γίνεται «Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Ανώνυμη Εταιρεία (ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. ΑΕ).

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο Πρόεδρος της ΕΣΑΝ που βρισκόταν στη θέση του και αμειβόταν κανονικά για δύο χρόνια χωρίς να υπάρχει αντικείμενο, δεν απομακρύνθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά παραιτήθηκε μόνος του. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο: «ΈπΕΣΑΝ παραιτήσεις στην ΕΣΑΝ ΑΕ! Η εταιρεία χωρίς αντικείμενο αλλά με μισθούς χιλιάδων ευρώ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου