Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Αυστηρό σύστημα εισαγωγής στα δημόσια νοσοκομεία προβλέπει το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ

Healthview.gr

Με «εισιτήριο» θα γίνεται πλέον η εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία καθώς το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προβλέπει αυστηρό σύστημα παραπομπών σε εξειδικευμένους γιατρούς και νοσοκομεία. Σύμφωνα με το σχεδίου νόμου για την νέα ΠΦΥ, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή , η πρόσβαση σε νοσοκομεία και ειδικούς γιατρούς -εκτός από τα επείγοντα περιστατικα- θα γίνεται μέσω του οικογενειακού γιατρού.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας και τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας με εξαίρεση τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά».

Η νέα ΠΦΥ προβλέπει τη σύσταση των Τοπικών Μονάδων Υγείας, οι οποίες θα στελεχωθούν από οικογενειακό γιατρό και παιδίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, κοινωνικό λειτουργό και διοικητικό προσωπικό. Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας θα είναι οι αποκεντρωμένες δομές των Κέντρων Υγείας και τα σημερινά ΠΕΔΥ.

Ο οικογενειακός γιατρός (παθολόγος, γενικός γιατρός ή παιδίατρος) θα έχει ευθύνη 2.000 εγγεγραμμένων ενηλίκων ή 1.500 παιδιών. Καθήκοντα οικογενειακού γιατρού μπορεί να αναλάβει και ιδιώτης γιατρός κατόπιν σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, στις περιπτώσεις που οι δημόσιες δομές ΠΦΥ δεν καλύπτουν πλήρως τον πληθυσμό. Ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακός γιατρός θα μπορεί να καλύπτει και ανασφάλιστους πολίτες. Θα αμείβεται κατά κεφαλήν για το σύνολο του πληθυσμού ευθύνης του.

Ο οικογενειακός γιατρός – στον οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά οι πολίτες – συντάσσει και συμπληρώνει τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, παρακολουθεί την υγεία του κάθε πολίτη και τον παραπέμπει στο Κέντρο Υγείας με το οποίο είναι διασυνδεδεμένη η Τοπική Μονάδα Υγείας, εφόσον χρειάζεται περαιτέρω κλινική, διαγνωστική και εργαστηριακή διερεύνηση και παρακολούθηση από ειδικό.

Σημειώνεται ότι οι χρονίως πάσχοντες εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό και παραπέμπτονται σε εξειδικευμένους θεράποντες ιατρούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο οικογενειακός γιατρός διατηρεί την υποχρέωση ενημέρωσης του Ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας και της τακτικής συνταγογράφησης του πάσχοντα, σε διασύνδεση πάντα με τον θεράποντα ιατρό.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη και για οδοντιατρική φροντίδα, με τη δημιουργία σε κάθε Κέντρο Υγείας οδοντιατρικής ομάδας για έλεγχο της στοματικής υγείας του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού και παροχή (σε κάποια Κ.Υ.) πλήρους οδοντιατρικής περίθαλψης και προσθετικής αποκατάστασης με αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης το σχέδιο νόμου περιγράφει και τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς (πλην των οικογενειακών) που θα γίνονται μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με συγκεκριμένο ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης και αποζημίωση με πάγια αντιμισθία.

2 σχόλια:

  1. θα πεσει παρα παρα πολυ ξυλο !!!!!
    Οι γιατροι θα πηγαινουν στην δουλεια,οπως ο διαιτητης σε ποδοσφαιρικο αγωνα Ολυμπιακου-Παναθηναικου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΒΕ Νο2 .
    Αμα βρειτε χαζους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή