Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Με λουκέτο κινδυνεύουν οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας


Συμφέροντα, που στόχο έχουν το “λουκέτο” των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας βλέπει η Πανελλήνια Ένωση του κλάδου (ΠΕΜΗΝ) πίσω από τη νομοθετική ρύθμιση που έφερε στη Βουλή το Υπουργείο Υγείας (διαβάστε εδώ).

Το ασφυχτικό, κατά την ΠΕΜΗΝ, χρονικό περιθώριο που δίνεται στις ΜΗΝ για να προσαρμοστούν στο νέο πλαίσιο δεν επαρκεί για τις αλλαγές που απαιτούνται, ειδικά για τις Μονάδες που λειτουργούν και στις οποίες έχουν ήδη επενδυθεί εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, οι Μονάδες που λειτουργούν τώρα ξεπερνούν τις 35, με επενδύσεις αξίας άνω των 210 εκατ. ευρώ. “Σε αντίστοιχη περίπτωση, οι κλινικές είχαν 20 χρόνια περιθώριο”, αναφέρει η ΠΕΜΗΝ που κάνει λόγο για “επιλεκτική, τιμωρητική και ύποπτη αντιμετώπιση έναντι των κλινικών”.

Όπως αναφέρει το ΔΣ της ΠΕΜΗΝ, στα 4 χρόνια λειτουργίας τους μόνο οι Οφθαλμολογικές ΜΗΝ έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30.000 καταρράκτες και 5000 υαλοειδεκτομές με συνολικό κέρδος για το κράτος 16.500.000 ευρώ που θα δαπανούσε για τις αντίστοιχες επεμβάσεις σε ΚΕΝ στις Ιδιωτικές Κλινικές.

Αναρωτιέται, λοιπόν, ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τη νομοθετική ρύθμιση και φωτογραφίζουν τους κραταιούς κλινικάρχες της Αθήνας που δεν θέλουν να λειτουργούν ΜΗΝ για ευνόητους λόγους.

Το ισχύον πλαίσιο είναι ακριβή μετάφραση των προδιαγραφών που ισχύουν στην Γερμανία για τις ΜΗΝ. Όπως τονίζει η ΠΕΜΗΝ τα κριτήρια στη Γερμανία είναι αυστηρά, ενώ η τελευταία τροποποίηση του νόμου (4252/2014 πρώτο άρθρο παρ.Ι υποπαργρ.Ι) δεν αναφέρεται στο κατατεθέν νομοσχέδιο. “Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί (διαφορετικά, θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά Δικαστήρια με προηγούμενη διαδικασία ελέγχου από την ευρωπαϊκή επιτροπή αρμόδια για την τήρηση της ενωσιακής νομοθεσίας)”, αναφέρουν.

Περιέργως, όπως αναφέρει η Ένωση, με το νομοσχέδιο ορίζεται πως στις ΜΗΝ μπορούν να διενεργούνται όχι μόνο οι πράξεις με τοπική αναισθησία και ημερήσια νοσηλεία, αλλά και με γενική και περιοχική αναισθησία, πράξεις δηλαδή που διενεργούνται μόνο με κλειστή νοσηλεία και όχι ημερήσια νοσηλεία ανήκουν στην δευτεροβάθμια περίθαλψη (κλινικές και νοσοκομεία-κλειστή νοσηλεία).

“Ενώ -ως τώρα- όλες οι ΜΗΝ, με βάση τις επιταγές της ιατρικής επιστήμης διενεργούν πράξεις μόνο με τοπική αναισθησία και ημερήσια νοσηλεία, τώρα στις ΜΗΝ μόνο των γενικών κλινικών ,όπως και των νοσοκομείων, μπαίνουν και οι πράξεις με γενική ραχιαία και επισκληρίδιο”, αναφέρει και προσθέτει πως με τη ρύθμιση και πάλι θα διενεργούνται πράξεις με τιμολόγια φαινόμενου κλειστής νοσηλείας. “Τελικά οι κλινικές ποιες πράξεις θα διενεργούν με κλειστή νοσηλεία και ποιες με ημερήσια;”, διερωτώνται τα μέλη του ΔΣ.

Τα υπόλοιπα αγκάθια της διάταξης σύμφωνα με την ΠΕΜΗΝ:

Στις κλινικές επιτρέπεται να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ενώ στις Ιδιωτικές ΜΗΝ όχι

Απαγορεύεται στις ΜΗΝ να υπάρχει πάνω από μία ειδικότητα ενώ ήδη λειτουργούν μικτές, αυτό αντίκειται ευθέως στο νόμο 3919 (απελευθέρωση επαγγελμάτων) και στο Σύνταγμα

Απαγορεύεται στις ΜΗΝ η συστέγαση με Ιδιωτικό ιατρείο. “Δηλαδή ένας γιατρός που έχει ξοδέψει εκατομμύρια και έχει ακίνητο πάνω από 350 τμ τον στέλνει να πάει να βρει άλλο χώρο για να εξετάζει τους ασθενείς του ενώ οι γιατροί κλινικάρχες ή συνεργάτες εξετάζουν ελεύθερα μέσα στις κλινικές”, σχολιάζει το ΔΣ της Ένωσης.

“Η ηγεσία του ΥΥΚΑ πρέπει αν αποσύρει τις διατάξεις και να σκεφτεί πρώτα ποιο είναι το συμφέρον των πολιτών και δεύτερον ποιες θα είναι οι πολιτικές συνέπειες της επιλεκτικής εύνοιάς της προς τους κλινικάρχες. Ο λαός έχει μνήμη!”, καταλήγει η ΠΕΜΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου