Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Ν.Δ: Ο ΕΟΠΥΥ οδηγεί στον Καιάδα 800.000 διαβητικούς στην ΕλλάδαΟι ζωές τουλάχιστον 800.000 ατόμων με διαβήτη στη χώρα μας αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα, καθώς η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ κόβει από τους διαβητικούς τα αναλώσιμα, όπως αναφέρει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. και βουλευτής Επικρατείας Βασίλης Οικονόμου. 

Onmed.gr

Με μία μείωση της τάξης του 35% στον κλειστό προϋπολογισμό για τα αναλώσιμα, αυτό σημαίνει, ότι οι Έλληνες διαβητικοί, θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα.

Την ερώτηση προσυπογράφουν επίσης, 17 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά, η ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με την ΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1752Β’/22-5-2017, το Υπουργείο Υγείας, επιβάλλει μείωση του ετήσιου κλειστού προϋπολογισμού για τα αναλώσιμα διαβήτη που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ στην εξωνοσοκομειακή αγορά το 2017. Αυτό σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις θα κατέβουν από τα 90 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ, δηλαδή μείωση της τάξης του 35%! Μάλιστα, στην ίδια ΥΑ αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα μειωθεί περαιτέρω και τα επόμενα έτη, δηλαδή το 2018 και το 2019.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, από τις διεθνείς μελέτες, το 80% του κόστους του σακχαρώδους διαβήτη, κατευθύνεται στην αντιμετώπιση των επιπλοκών των αρρύθμιστων ασθενών, με αποτέλεσμα οι ζωές τουλάχιστον 800.000 ατόμων με διαβήτη στη χώρα μας να επηρεαστούν άμεσα, μη μπορώντας να προμηθευτούν τα αναλώσιμα, αλλά και έμμεσα, μέσω των δαπανηρών επιβαρύνσεων που η δύσκολη οικονομική κατάσταση των Ελλήνων δεν επιτρέπει την κάλυψη αυτής της σημαντικής δαπάνης.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1) Έγινε η κατάλληλη προγενέστερη διαβούλευση με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, αλλά και με το Σύλλογο ασθενών με διαβήτη, προκειμένου να οδηγηθείτε στις ανωτέρω αποφάσεις;

2) Ποιες ενέργειες θα κάνετε προκειμένου να διασφαλίσετε ότι με τη μείωση της τιμής των αναλωσίμων δεν θα μειωθεί τόσο η ποιότητα τους όσο και η πρόσβαση των Ελλήνων διαβητικών ασθενών σε νέες αξιόπιστες τεχνολογίες, ακολουθώντας πάντα τα πρότυπα της Ε.Ε.;.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου