Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Ήρθε για να μείνει η λιτότητα στην Υγεία



Σε καθεστώς ασφυκτικής επιτήρησης θα παραμείνουν όλες οι δαπάνες της περίθαλψης για ακόμη τρία χρόνια μετά το 2018, καθώς το μέτρο του claw back, δηλαδή της αναγκαστικής επιστροφής από τις επιχειρήσεις και ιδιώτες παρόχους της Υγείας της διαφοράς που προκύπτει σε σχέση με τους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων, επεκτείνεται μέχρι το 2021, όπως ορίζεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη - Vicky.kourlibini@capital.gr

Φαρμακευτικές εταιρείες, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, εργαστήρια, γιατροί που εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, φυσικοθεραπευτές και οι υπόλοιποι πάροχοι που έχουν συμβάσεις με τον Οργανισμό, καλούνται να καλύψουν τις υπερβάσεις που καταγράφονται, πέραν του 2018 όπως αρχικά ήταν συμφωνημένο με τους Θεσμούς, για ακόμη μια τριετία. 

Όπως σημειώνουν επιχειρήσεις από τον χώρο της Υγείας, παρά τις συνεχείς πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας για αύξηση των κλειστών ορίων στις δαπάνες, η ενημέρωση που έχουν είναι πως δεν θα δοθούν περισσότερα χρήματα, με τις προοπτικές ανόδου του προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια να παραμένουν δυσοίωνες. 

Ήδη, όπως αναφέρουν στελέχη από τον κλάδο των φαρμακευτικών, η υπέρβαση στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη (από τις συνταγές των ασφαλισμένων που εκτελούνται στα φαρμακεία) αναμένεται να "κλείσει" φέτος στα 500 ευρώ περίπου, ενώ επιπλέον 210 εκατ. ευρώ είναι η διαφορά σε σύγκριση με το κλειστό όριο για τα φάρμακα που χορηγούνται μέσω των δημοσιών νοσοκομείων.

Για τις οφειλές που εκκρεμούν από προηγούμενα χρόνια από τις επιχειρήσεις για τις υποχρεώσεις του claw back, όπως έχει ενημερώσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων, θα υπάρξει συμψηφισμός μεταξύ των ποσών που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια για την περίοδο 2012-2015 και των ποσών που οφείλουν οι μονάδες εργαστηριακής ιατρικής από την εφαρμογή των μέτρων του claw back και rebate (αναγκαστικές εκπτώσεις) της περιόδου 2013-2015. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, θα προχωρήσει ο συμψηφισμός των ετών 2014-2015 και οι οφειλές των κλινικών θα παρακρατηθούν σε μηνιαίες δόσεις ίσες με το 15% της μηνιαίας προς είσπραξης απαίτησης της κλινικής από τον ΕΟΠΥΥ μετά τον έλεγχο. Ταυτόχρονα το α΄ εξάμηνο του 2018 θα παρακρατηθεί σε δόσεις το claw back του πρώτου εξαμήνου του 2017.

Από την πλευρά του, ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018, ανέφερε πως τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι μεταβιβάσεις από τον ΕΟΠΥΥ, οι ίδιοι πόροι των νοσοκομείων και τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων υπερκαλύπτουν τα έξοδα που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2018. 

Παρ'όλα αυτά, παραδέχτηκε πως οι κλειστοί προϋπολογισμοί δεν επαρκούν για να καλύψουν με πληρότητα τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας στην περίοδο της κρίσης. "Η λιτότητα στην Υγεία, αν και έχει υποχωρήσει οριακά, είναι παρούσα, έχει πλήξει σοβαρά το ΕΣΥ και ο μόνος τρόπος για να την υπερβούμε είναι να κλείσουμε το μνημονιακό πρόγραμμα τηρώντας τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα των αξιολογήσεων. Η ουσία του προβλήματος είναι το όντως χαμηλό όριο δαπανών του Συστήματος Υγείας, είτε αυτό αφορά τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, είτε τον ΕΟΠΥΥ και τη φαρμακευτική δαπάνη", σημείωσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου