Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

ΙΣΗ: ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ν.Π.Δ.Δ.)
ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΙΔΟΥ 19 712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΤΗΛ.: 2810 283385 -2810 330193, FAX : 2810 330194
Web: www.ish.gr, e-mail: info@ish.gr

​Ηράκλειο, 21/12/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ​

«ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ»

​Διαβάσαμε το «σχέδιο» για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς. Το αποκάλυψε «στο περίπου» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Σκέπτονται, λέει, να αγοράσουν συνολικό χρόνο εξέτασης από τους γιατρούς ανά ειδικότητα και περιοχή, το περίφημο «time slot», καταργώντας ουσιαστικά, μετά την ελεύθερη επιλογή ιατρού (βλέπε τοΜΥ) και την αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις αμοιβές των γιατρών που θα συμβληθούν με το σύστημα. Δεν μας εξέπληξαν καθόλου οι σκέψεις και οι προθέσεις τους. Στην πραγματικότητα αποτελούν ομολογία πίστης της έλλειψης σχεδίου και προγραμματισμού. Υποβαθμίζουν την περίθαλψη στους πολίτες, δίδουν άλλο ένα κίνητρο ιατρικής μετανάστευσης. Είναι δεδομένο, αποτελεί κοινή διαπίστωση, η επίδοση του συστήματος Υγείας της Ελλάδας. Υπολείπεται σημαντικά των συστημάτων Υγείας των Ευρωπαϊκών χωρών. 

Αποτελεί αξίωμα ζωής πως είναι αδύνατον να λύσει κανείς προβλήματα χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο σκέψης που τα δημιούργησε. Κι αυτό γίνεται σήμερα. Κι αυτό ακριβώς γίνεται τώρα. Με συνταγή και μοντέλα του χθες προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα που τελικά δεν λύθηκαν με την εφαρμογή τους. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει ανάγκη τομές (όχι τοΜΥ), απαιτεί προγραμματισμό (όχι διαχείριση) που θα προσδώσουν στο σύστημα Υγείας αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Σ’ αυτό το πνεύμα, με αυτόν το στόχο καταθέσαμε τις προτάσεις μας για την Π.Φ.Υ. εδώ και καιρό (πατήστε εδώ). Επιγραμματικά προτείνουμε:

- Ανάπτυξη και προγραμματισμός της Π.Φ.Υ. ανά Διοικητική Περιφέρεια με την συμμετοχή εκπροσώπων της ιατρικής και της νοσηλευτικής κοινότητας. 

- Παράλληλη αξιοποίηση όλων των ιατρών και των υποδομών του κράτους και του ιδιωτικού τομέα.

- Αξιοποίηση των ενωσιακών πόρων (ΕΣΠΑ) σε προγράμματα πρόληψης. 

- Η δημιουργία – ανάπτυξη ηλεκτρονικής κάρτας υγείας του ασθενή.

- Καθιέρωση άμεσα δυναμικού – κλειστού ετησίου προϋπολογισμού ανά ασθενή με βάση την ηλικία, το φύλο και τη νοσηρότητα).

- Άμεση ανάπτυξη Αστικού Τύπου Κέντρων Υγείας 24ωρης εφημερίας. 

- Ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη.

- Αμοιβή των ιατρών κατά πράξη και περίπτωση.

​Επιτέλους είναι καιρός να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία αναδιαρθρώνοντας ουσιαστικά την υγεία στην χώρα μας, με προτάσεις, συνεργασίες και μεταρρυθμίσεις αφήνοντας πίσω το χθες. 

Ο Πρόεδρος               Ο Γεν. Γραμματέας

Χάρης Βαβουρανάκης Γεώργιος Κοχιαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου