Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Τα νέα μέτρα για τα φάρμακα «σκοτώνουν» την ελληνική φαρμακοβιομηχανία! Όλες επιπτώσεις

Γράφει: Μαρία Γλένη 

Στα όριά της φαίνεται ότι βρίσκεται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καθώς τα νέα μέτρα της κυβέρνησης γονατίζουν τον κλάδο.

Μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για ανάπτυξη και έξοδο από τα μνημόνια, αλλά η πράξη άλλα αποδεικνύει, καθώς δε στηρίζονται καν ούτε οι ελληνικές εταιρείες.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων μιλώντας στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει φτάσει στα όρια της.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Φ. έδωσε την πραγματική διάσταση των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην αγορά του φαρμάκου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις υποχρεωτικές επιστροφές rebate και clawback της βιομηχανίας που κάθε χρόνο αυξάνονται δραματικά απειλώντας, πλέον, τη βιωσιμότητα πολλών φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Άλλωστε τα ελληνικά φάρμακα έχουν πλέον …απέναντί τους και τους δανειστές όπως φαίνεται. Δείτε ΕΔΩ ενδειτικά: “Τρόικα εναντίον ελληνικών φαρμάκων! Νέες άγριες πιέσεις για επιπλέον «τσεκούρωμα» των τιμών”

Το 60% των ελληνικών παραγόμενων φαρμάκων είναι ζημιογόνα και κινδυνεύουν με απόσυρση και υποκατάσταση από άλλα εισαγόμενα ακριβά πρωτότυπα, σημείωσε εμφατικά ο κ. Τρύφων.

Ο Θ.Τρύφων

Όσον αφορά στο clawback ειδικά (σ.σ.: υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού), τόνισε ότι ενώ οι επιστροφές δαπάνης τo 2012 ήταν 79 εκατ. ευρώ, το 2017 αναμένεται να φθάσουν στα 430 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 444%!

Παράλληλα, σημαντική είναι και η αύξηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων rebate που ενώ το 2012 ήταν 193 εκατ. ευρώ, το 2017 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 450 εκατ. ευρώ.
Εκτός αυτών, ο πρόεδρος της Π.Ε.Φ. υπογράμμισε τις δραματικές μειώσεις τιμών που, σε σχέση με το 2009, είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες κατά 69% στα γενόσημα, 30,5% στα off patent και 22,5% στα on patent.

Ειδικά στο τελευταίο δελτίο τιμών, δημιουργεί αρνητική εντύπωση το γεγονός σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΕΦ, ότι 237 γενόσημα φάρμακα μειώθηκαν κάτω από το 65% της χαμηλότερης τιμής του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου, κάτι που όπως τόνισε ο κ. Τρύφων, είναι εντελώς παράνομο. Επίσης, ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τριπλασιασμό της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος.

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των ασθενών το 2009 κυμαίνονταν στο 12% ενώ πλέον αγγίζει και το 30%.

Ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι η Π.Ε.Φ έχει επανειλημμένα προτείνει μία δέσμη συνεκτικών μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο διάλογο για μία νέα αρχιτεκτονική στην πολιτική του φαρμάκου. Προτεραιότητα του νέου πλαισίου αποτελεί η αύξηση του προϋπολογισμού για την φαρμακευτική δαπάνη, καθώς τα τελευταία χρόνια κρίνεται ανεπαρκής σε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού.
Στα κατώτερα όρια τα γενόσημα

Στο μεταξύ παρά τις υποστηρικτικές δηλώσεις των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας, μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί μέτρα που να αυξάνουν τη χρήση γενοσήμων φαρμάκων, που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τη φαρμακευτική δαπάνη.

Για το υπουργείο υγείας το ζήτημα αποτελεί ακόμη γρίφο. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Πονοκέφαλος τα γενόσημα για το υπ.Υγείας! Τι αναζητείται»

Ο κ. Τρύφων από την πλευρά του έθεσε ανοικτά το ζήτημα της ουσιαστικής απουσίας κινήτρων στη συνταγογράφηση, για τη διάθεση και επιλογή των γενοσήμωνφαρμάκων από επαγγελματίες υγείας και ασθενείς, ενώ τόνισε την ανάγκη διαρκούςενημέρωσης του πληθυσμού για την αξία των γενοσήμων και τα οφέλη από τη χρήση τους, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου