Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Οι "χειρουργικές" παρεμβάσεις στους φόρους που έφερε ο Δεκέμβριος



Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Μια γερή φουρνιά προαπαιτούμενων και εκκρεμοτήτων προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ήρθαν στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες πριν τις γιορτές. Ειδικά στο πεδίο της φορολογίας είχαμε σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες διευθετούν προβλήματα και ανοίγουν το δρόμο για αλλαγές που έρχονται τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου.

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες αλλαγές που ψηφίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο πεδίο της φορολογίας από τη Βουλή είναι:

-Η οριστικοποίηση του σχήματος για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών που θα είναι ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές αξίες. Η ευθυγράμμιση των τιμών ζώνης με τις εμπορικές αξίες θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2018 και ειδικά για αυτή τη φορά οι προτάσεις για τις νέες τιμές θα υποβληθούν από πιστοποιημένους εκτιμητές. Από το επόμενο έτος οι προτάσεις για τις νέες τιμές ζώνης θα γίνονται από ειδικές τοπικές επιτροπές που εφόσον αδυνατούν να προτείνουν νέες τιμές θα αναλαμβάνει δράση μια δευτεροβάθμια επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία της κτηματαγοράς όπως τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια μεταβίβασης, τα στοιχεία αξιών ακινήτων που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, μεσιτικά γραφεία κ.α..

-Το πάγωμα για επιπλέον ένα έτος του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Ο φόρος παγώνει εκ νέου έως το τέλος του 2018 καθώς θεωρείται ότι η εφαρμογή του θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην κτηματαγορά σε μια περίοδο που πασχίζει να δείξει τα πρώτα ψήγματα ανάκαμψης. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης ενός ακινήτου.

-Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε έξι νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση. Πρόκειται για τα νησιά Κω, Λέρο, Σάμο, Κάλυμνο, Χίο και Λέσβο. Στα υπόλοιπα 27 νησιά του Αιγαίου που είχαν μειωμένους συντελεστές ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από 5%, 9% και 17% σε 6%, 13% και 24% αντίστοιχα προκαλώντας κύμα ανατιμήσεων στο κόστος ζωής κατοίκων και επισκεπτών. Για την αντιστάθμιση αυτών των επιβαρύνσεων δίνεται εφάπαξ επίδομα στους κατοίκους με εισοδηματικά, κοινωνικά και περιουσιακά κριτήρια.

-Μειώνονται και μάλιστα αναδρομικά τα πρόστιμα που αφορούν υποθέσεις για χρήσεις έως και την 31 Δεκεμβρίου 2013, δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών. Το καθεστώς πρόσθετων φόρων πριν το 2014 εξισώνεται με το καθεστώς μετά το 2014 που συνεπάγεται σε μείωσή τους από το έως 120% του κύριου φόρου σε έως 50% του κύριου φόρου. Μάλιστα, η ευνοϊκή αυτή αλλαγή αφορά όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, δηλαδή ακόμη και αυτές που εκκρεμούν στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή τα διοικητικά δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου