Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Μεταρρύθμιση της ΠΦΥ: Αυτά είναι τα μέλη της νέας Επιτροπής ΣυντονισμούΗ μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι πλέον μία πραγματικότητα, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας σταδιακά εγκαινιάζονται η μία μετά την άλλη, και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δηλώνει πως την ΠΦΥ θα την εμπιστευτούν τελικά οι πολίτες διότι είναι «ένα εργαλείο που χτυπά της ανισότητες».

Onmed.gr

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα πριν μερικές ημέρες ο κ. Ξανθός, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Τοπικής Μονάδας Υγείας στο Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, το νέο μοντέλο ΠΦΥ αναπτύσσει το Δημόσιο Σύστημα, αλλά αντικειμενικά αφήνει χώρο (μέσω των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ) στην συμπληρωματκή και επικουρική λειτουργία και του ιδιωτικού τομέα, με κανόνες, έλεγχο και αξιολόγηση ποιότητας.

Εν τω μεταξύ η ηγεσία του υπ. Υγείας, προχώρησε στη συγκρότηση ειδικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Σταμάτης Βαρδαρός, ενώ οι κύριες αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι:

α) Ο συντονισμός και η προώθηση των αναγκαίων μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων πρόληψης, αγωγής υγείας, δημόσιας υγείας, διάγνωσης και θεραπείας που υλοποιούνται από τις μονάδες Π.Φ.Υ.

β) η παρακολούθηση εφαρμογής των ανωτέρω μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων

γ) η κατάθεση εισηγήσεων προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Δημόσιας Υγείας, καθώς και προς τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών

δ) η σύνταξη ετήσιων εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή και την αξιολόγηση των ανωτέρω μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων και η υποβολή τους στον Υπουργό Υγείας.

Μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν οι παρακάτω:

1. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΡΟΣ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, αρμόδιος για θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) ως πρόεδρος

2. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΗ, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας

3. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΟΥΡΛΙΩΤΟΥ, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας

4. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Γενικός Ιατρός – Υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης,

5. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΙΑΛΛΑΣ, Νοσηλευτής –Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής

6. ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΟΝΗΣ, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης,

7. ΑΡΕΤΗ ΛΑΓΙΟΥ, Επισκέπτρια Υγείας – Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόληψης του καρκίνου του μαστού στο ΤΕΙ Αθηνών,

8. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Κοινωνική Λειτουργός – Πρόεδρος Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ)

9. ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΒΙΒΙΛΑΚΗ, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινοτικής Μαιευτικής στο Τμήμα Μαιευτικής στο ΤΕΙ Αθηνών και Πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών Αθήνας.

2 σχόλια:

  1. Με τις μαμές, τους κοινωνικούς λειτουργούς , και τους Βαρβαρούς απεργάζονται οι διορισμένοι του Σταλινικού μορφώματος την οικονομική εξαθλίωση του Έλληνα γιατρού.Ο Έλληνας γιατρός όμως θα τους κλείσει ερμητικά τη πόρτα.Το ζητούμενο είναι ποια θα είναι η απάντηση του ΠΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή