Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Τι σημαίνει για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις το υψηλότερο πλαφόν στα νοσοκομειακά φάρμακα

Με τις πρόσφατες παρεμβάσεις στα καινοτόμα φάρμακα (αναδρομικό rebate 25%), τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και το clawback, η βιομηχανία καλούταν να συνεισφέρει με 50% στη συνολική δαπάνη.

Σε αύξηση του “πλαφόν” της δαπάνης για νοσοκομειακά φάρμακα στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

IATRONET

Με τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, αυξάνει το όριο κατά 30 εκατομμύρια ευρώ.

Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, η ετήσια δαπάνη ανέρχεται πλέον στα 580 εκατομμύρια ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό επιβάλλεται αυτόματος μηχανισμός επιστροφής υπέρβασης (clawback).

Το παραπάνω ποσό κατανέμεται ως εξής: 485 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 13 εκατομμύρια το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” και 82 εκατομμύρια τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Στην εισηγητική έκθεση επισημαίνεται πως η νομοθετική αυτή ρύθμιση θα έχει εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες, “...δεδομένου ότι αυξάνει τα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, η οποία ήταν εξαιρετικά ενισχυμένη λόγω έκτακτων και επιτακτικών αναγκών κατά τη διάρκεια του έτους”...

Ως έκτακτες και επιτακτικές ανάγκες η τροπολογία περιγράφει την κάλυψη των υγειονομικών προβλημάτων των προσφύγων, των μεταναστών και των ανασφάλιστων πολιτών.

Η αναπλήρωση του ποσού των 30 εκατομμυρίων ευρώ, θα αναζητηθεί από άλλες πηγές εσόδων των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, κατά περίπτωση, επισημαίνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ελάφρυνση

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η συγκεκριμένη παρέμβαση οδηγεί σε μικρή ελάφρυνση του κόστους στο οποίο υποβάλλονται σήμερα οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Με τις πρόσφατες παρεμβάσεις στα καινοτόμα φάρμακα (αναδρομικό rebate 25%), τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και το clawback, η βιομηχανία καλούταν να συνεισφέρει με 50% στη συνολική δαπάνη.

Όλα αυτά, σε τιμές οι οποίες είχαν ήδη υποστεί μείωση σε σχέση με τις αρχικής, δεδομένου ότι πρόκειται για νοσοκομειακά φάρμακα.

Με την παραπάνω παρέμβαση, η επιβάρυνση αναμένεται να μειωθεί ελάχιστα, ανερχόμενη στο 40% έως 45%.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου