Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Τι κρύβουν τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ για το 2018Σφιχτά όρια στις δαπάνες μέχρι και το 2021, ειδικά στο κονδύλι του φαρμάκου, και μειωμένη κρατική χρηματοδότηση υπό τη λογική πως τα έσοδα του Οργανισμού θα ενισχυθούν από τις ασφαλιστικές εισφορές, συνθέτουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για την επόμενη χρονιά. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη - 

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ για την έγκριση του προϋπολογισμού του Οργανισμού, οικονομικού έτους 2018, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται σε 4,69 δισ. ευρώ.

Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφές ύψους 1,26 δισ. από τις επιχειρήσεις για claw back και rebate (αυτόματη επιστροφή της επιπλέον δαπάνης και εκπτώσεις), προκειμένου να καλυφθεί η υψηλότερη ζήτηση σε δαπάνες Υγείας. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, το όριο των δαπανών για το φάρμακο παραμένει στα 2 δισ. ευρώ μέχρι και το 2021, ενώ η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έχει ετήσιο όριο για το έτος 2018 τα 55,8 εκατ.

Οι παροχές ασθενείας έχουν καθοριστεί στα 1,4 δισ. για τα έτη 2019-2021. Τα ανωτέρω όρια παραμένουν σταθερά και δεν τροποποιούνται όταν τροποποιείται ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την εισήγηση.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 333 εκατ. ευρώ για το 2018. Όπως σημειώνεται στον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, η πρόβλεψη για αυξημένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με τη μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων του Οργανισμού προς τους ιδιώτες παρόχους και επιχειρήσεις της Υγείας, οδήγησαν στην μείωση του ύψους της κρατικής χρηματοδότησης κατά 214 εκατ. ευρώ έναντι του 2017.

Έτσι, η κρατική επιχορήγηση θα διαμορφωθεί σε 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την κάλυψη της δαπάνης υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων. Ο Οργανισμός, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών, έχει περιορίσει τις οφειλές του προς τους ιδιώτες παρόχους, εμφανίζοντας σο δεκάμηνο ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 847 εκατ. ευρώ, έναντι 910 εκατ. το Σεπτέμβριο και 1,109 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Προμηθευτές και επιχειρήσεις συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ (διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες γιατροί, κλινικές, φυσικοθεραπευτές, φαρμακευτικές) εγείρουν έντονους προβληματισμούς για το κατά πόσο ο Οργανισμός θα μπορέσει να συνεχίσει τις πληρωμές του, σε περίπτωση που η ροή από τον ΕΦΚΑ δεν είναι η αναμενόμενη. Στον αντίποδα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ευελπιστεί πως το κενό στα έσοδα θα καλυφθεί και από τους ενδελεχείς ελέγχους που πραγματοποιεί στις υποβολές των παρόχων.

Την ίδια ώρα, η συγκράτηση των εξόδων για το φάρμακο και της δαπάνης των παρόχων για διάφορες κατηγορίες παροχών Υγείας, στα 2 δισ. ευρώ και στα 1,462 δισ. αντίστοιχα, αποτελεί βασικό στόχο του ΕΟΠΥΥ για το 2018 σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό.

Βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων αυτών αποτελεί το μέτρο του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (claw back) και του κλιμακούμενου ποσοστού επιστροφής (rebate). Τα μέτρα έχουν επεκταθεί τη χρονιά που έρχεται και στις υπόλοιπες κατηγορίες παροχών, δηλαδή στις υπηρεσίες ειδικής αγωγής, καθώς και σε συμβεβλημένους παρόχους ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής.

1 σχόλιο:

  1. Δεν χρειάζεται να διαβάσω το άρθρο... Το κρύβουν τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ για το 2018; Εύκολο, πλεόνασμα.... (Άλλοι θα την πληρώσουν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή