Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Ποδαρικό με 1 δισ. ευρώ νέους φόρους θα κάνει το 2018 – Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεραΤι μας περιμένει το νέο έτος.

Ποδαρικό με νέους φόρους που αγγίζουν το 1 δισ ευρώ ,θα κάνει το 2018 επηρεάζοντας με πρόσθετες επιβαρύνσεις μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Αρκετά από αυτά τα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή από 1/1/2018 ψηφίστηκαν ,βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων τον περασμένο Μάιο,ενώ άλλα αποτελούν συνέχεια φορολογικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 2017.

Ειδικότερα τα μέτρα που ψηφίστηκαν φέτος αλλά θα εφαρμοστούν από τις αρχές του νέου χρόνου είναι τα εξής

-Καταργείται ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ που ίσχυε σε 27 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου , με εξαίρεση 5 νησιά τα οποία εξαιρέθηκαν για ένα εξάμηνο λόγω της πίεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών που δέχονται τα τελευταία χρόνια(Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος). Θετικό ωστόσο είναι το γεγονός της χορήγησης εφάπαξ μερίσματος από 900-2100 ευρώ στους κατοίκους των 27 νησιών όπου καταργείται ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ,αλλά και η θέσπιση μέτρων για μείωση του μεταφορικού κόστους των προϊόντων από την ηπειρωτική χώρα..

Στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου στα οποία αυξάνεται ο ΦΠΑ οι συντελεστές από 5%, 9% και 17% αναπροσαρμόζονται σε 6%, 13% και 24%.

-Καταργείται η έκπτωση του 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος που απολάμβαναν μισθωτοί και συνταξιούχοι.Μείωση από τον πρώτο μήνα του 2018 στις μηνιαίες αποδοχές τους θα έχουν όσοι δηλώνουν εισόδημα ,ανάλογα και με την οικογενειακή τους κατάσταση ,πάνω από το αφορολόγητο όριο που θα κυμαίνεται μόνο για το 2018 από 8.636 έως 9.545 . Για παράδειγμα, σε έναν μισθωτό με μηνιαίο μισθό 1.500 ευρώ θα προκύψει μηνιαία επιβάρυνση 2,57 ευρώ.

-Καταργείται η έκπτωση του 10% από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης αλλά και για φάρμακα. Ετσι όσοι είχαν δαπανήσει υψηλά ποσά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη η φάρμακα θα τα επωμιστούν εξ ολοκλήρου οι ίδιοι χωρίς καμμιά φορολογική ελάφρυνση

-Καθιερώνεται για Ελληνες και ξένους επισκέπτες τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία -ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα το οποίο θα ανέρχεται σε:

* 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,

* 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,

* 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,

* 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,

* 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

-Καταργείται ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για τα οινοπνευματώδη ποτά.

-Καθιερώνεται φορολόγηση και σε όσους μισθώνουν κατοικίες για διαμονή λίγων ημερών αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb,ανάλογη με αυτή που ισχύει και για τα πολύχρονα συμβόλαια ενοικίασης κατοικιών.. Το ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο θα φορολογηθεί το 2018 με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ. Η φορολόγηση αυτή θα ισχύει εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Εφόσον παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες πρόσθετες υπηρεσίες τότε το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 22% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τα 20.001 έως τα 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τα 40.000 ευρώ.

-Καταργείται για τους βουλευτές και τους δικαστικούς το πρόσθετο αφορολόγητο όριο του 25% του ετήσιου εισοδήματος που λαμβάνουν ως μηνιαίες τακτικές αποδοχές η αποζημίωση.

Πηγή: newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου