Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

«Ψαλίδι» σε μισθούς γιατρών

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - kathimerini.gr

Μειωμένες αποδοχές για τους ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ προβλέπουν οι νέες συμβάσεις τις οποίες προτίθεται να υπογράψει ο Οργανισμός. Με τις νέες συμβάσεις «εγκαταλείπεται» η αμοιβή για κάθε επίσκεψη που ισχύει σήμερα και καθιερώνεται η πάγια αντιμισθία, ανάλογα με το πόσες ώρες είναι διατεθειμένος να διαθέσει ο κάθε γιατρός για τις επισκέψεις ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και η οποία δεν θα ξεπερνά τα 1.500 ευρώ μεικτά. Σημειώνεται ότι σήμερα οι γιατροί αμείβονται από τον ΕΟΠΥΥ με 10 ευρώ μεικτά την κάθε επίσκεψη ασφαλισμένου και με ανώτατο όριο τις 200 επισκέψεις τον μήνα. Ετσι, σήμερα όταν κάποιος γιατρός συμπληρώνει και τις 200 επισκέψεις λαμβάνει 2.000 ευρώ μεικτά.

Για την πρόταση του ΕΟΠΥΥ όσον αφορά τις νέες συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς και γιατρούς ειδικοτήτων ενημέρωσε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης, το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Οπως ανακοίνωσε ο ΠΙΣ, για τους ειδικευμένους γιατρούς, η θέση του ΕΟΠΥΥ είναι να εφαρμοστεί ένα είδος προαγοράς επισκέψεων, αναλόγως του ωραρίου που θα διαθέτουν αυτοί για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, με μέγιστο αριθμό τις 80 επισκέψεις εβδομαδιαίως και μηνιαία αμοιβή περίπου 1.400 με 1.500 ευρώ μεικτά. Οπως εξήγησε στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΟΠΥΥ κ. Αννα Μαστοράκου, εάν ένας γιατρός διαθέσει τέσσερις ώρες καθημερινά, με δεδομένο ότι η κάθε επίσκεψη διαρκεί κατά μέσον όρο ένα τέταρτο, σημαίνει ότι μπορεί να εξετάσει 16 ασφαλισμένους την ημέρα, δηλαδή 80 την εβδομάδα. Ο ΕΟΠΥΥ έχει έτοιμη μελέτη με τις ανάγκες που έχει σε αριθμό επισκέψεων ανά ειδικότητα και ανά περιοχή, βάσει της οποίας θα «προαγοράζει» επισκέψεις από τους ιδιώτες με τη συνδρομή των ιατρικών συλλόγων κάθε περιοχής και αφού πρώτα αξιολογήσει και τις δυνατότητες κάλυψης αυτών των αναγκών από τον δημόσιο τομέα.

Σε ό,τι αφορά τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς (παθολόγους - γενικούς ιατρούς - παιδιάτρους), αυτοί θα έχουν συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης (2.250 ενήλικες ή 1.500 παιδιά), ελάχιστο ωράριο απασχόλησης ανά ημέρα και εβδομάδα και συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας. Θα αμείβονται κατά κεφαλήν για το σύνολο του πληθυσμού ευθύνης τους (percapita) με περίπου 1.400-1.500 ευρώ μεικτά. Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ έχει περίπου 5.500 συμβεβλημένους γιατρούς, ενώ με τη μείωση των αποζημιώσεων προτίθεται να ανεβάσει τον αριθμό των συμβεβλημένων σε περισσότερους από 7.500. Πρόθεση του ΕΟΠΥΥ είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τις νέες συμβάσεις εντός του επόμενου μήνα.

ΠΙΣ: Συλλογική σύμβαση

Πάντως, η θέση του ΠΙΣ για την ανανέωση της συνεργασίας ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ είναι να υπογραφεί συλλογική σύμβαση, οι αμοιβές των γιατρών να είναι κατά πράξη και περίπτωση και να ενδυναμωθεί ο Οργανισμός με νέους γιατρούς που είναι έως τώρα αποκλεισμένοι. Η κ. Μαστοράκου σχολιάζοντας τις προθέσεις του ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για μια δυσμενέστερη σύμβαση που αποτελεί καθαρή υποβάθμιση της σημερινής κατάστασης. Προβλέπει, μάλιστα, ότι κάποιοι γιατροί που σήμερα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα αρνηθούν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τον Οργανισμό.

2 σχόλια:

  1. Όποιος πάει να υπογράψει για τα 850 καθαρά που θα παίρνει, απλώς αυτοκτονεί και παίρνει μαζί του και τον Ιατρικό κόσμο.

    Πραγματικά έχει χαθεί κάθε έννοια αξιοπρέπειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα είναι κάποιοι γιατροί που θα αρνηθούν να συνεχίσουν, αλλά τουλάχιστον οι μισοί απο τους τώρα συμβασιούχους Παθολόγους ή Γενικούς Γιατρούς. Ρωτήστε τους να σας πουν αν διατίθενται να δώσουν 7ωρο /1400 ακαθάριστα στα ιατρεία τους. Άλλωστε ακόμη και αν όλοι οι Παθολόγοι ή Γενικοί Ιατροί μπουν στο σύστημα (συμπεριλαμβανομένων των ήδη συμβασιούχων, των νέων Παθολόγων και Γ.Ι αλλά και των υπηρετούντων εντος ΠΕΔΥ), δεν επαρκούν για να αναλογεί 1/2250 ασφαλισμένους. Είναι άξια απορίας η επιμονή σ αυτό το σχεδιασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή