Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

“Ψαλίδι” έως 150 ευρώ τον μήνα στο ιατρικό μισθολόγιο – Αυξάνονται τα μικτά και μειώνονται τα καθαράΓιατρός εμφανίζεται να χάνει μηνιαίως 125 ευρώ μηνιαίως, παρότι οι μεικτές αποδοχές του εμφανίζονται αυξημένες κατά 64 ευρώ...

ΙΑΤRONET

Μειώσεις στις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών φέρνει η εφαρμογή των νέων ειδικών μισθολογίων.

Οι απώλειες στις καθαρές αποδοχές φτάνουν έως και έναν μισθό ετησίως, παρότι οι ονομαστικές αποδοχές εμφανίζονται αυξημένες...

Ο κίνδυνος μείωσης, παρά την αύξηση στις μικτές αποδοχές, είχε επισημανθεί από το Iatronet τον περασμένο Μάιο.

Τα αίτια που προκαλούν την εν λόγω στρέβλωση, είναι η αύξηση των φορολογικών κρατήσεων, η επαναφορά του φόρου στα επιδόματα, η αύξηση της εισφοράς υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων από 4% σε 4,5% αναδρομικά από τις αρχές του 2017 και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των παλαιότερων ασφαλισμένων.

Μόνον η αύξηση των εισφορών, οδηγεί σε μείωση από 5% έως 7% στις καθαρές αποδοχές των γιατρών ή σε 80 έως 130 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον μισθό.

Όπως αναφέρεται στο “Πρώτο Θέμα”, για τον επιμελητή α’ οι μειώσεις κυμαίνονται από 50 έως 60 ευρώ και για τον επιμελητή β’ από 30 έως 40 ευρώ.

Με βάση το προηγούμενο μισθολόγιο, διευθυντής του ΕΣΥ έλαβε τον Οκτώβριο μεικτά 2.345 ευρώ και καθαρά 1.692 ευρώ. Τον Δεκέμβριο, δηλαδή κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου μισθολογίου, έλαβε μεικτά 2.409 και καθαρά 1.567 ευρώ.

Εισέπραξε, δηλαδή, 64 ευρώ περισσότερα στα μεικτά και 125 ευρώ λιγότερα στις καθαρές αποδοχές του (1.500 ευρώ ετησίως. Δηλαδή χάνει έναν μισθό).

Το νέο μισθολόγιο προβλέπει μικρές αυξήσεις στον βασικό μισθό (ουσιαστικά ενσωματώθηκαν επιδόματα), ενώ καταργήθηκαν άλλα, όπως το επίδομα βιβλιοθήκης και έρευνας.

Στους καθηγητές Πανεπιστημίου και στους ερευνητές, οι μειώσεις ανέρχονται σε 150 ευρώ μηνιαίως (1.800 ευρώ ετησίως).

Σύγκριση

Η σύγκριση στα εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου είναι ενδεικτική:
Γιατρός εμφανίζεται να χάνει μηνιαίως 125 ευρώ μηνιαίως, παρότι οι μεικτές αποδοχές του εμφανίζονται αυξημένες κατά 64 ευρώ. Συγκεκριμένα:
Για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, η αύξηση στις κρατήσεις ξεπερνά τα 25,59 ευρώ.
Για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, η αύξηση στις κρατήσεις είναι 31,87 ευρώ.
Στις συντάξεις υπέρ του Δημοσίου, οι κρατήσεις αυξάνονται κατά 42,66 ευρώ.
Η εισφορά αλληλεγγύης είναι αυξημένη κατά 8,22 ευρώ.

Στο ίδιο εκκαθαριστικό, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών έχει αυξηθεί κατά 56,97 ευρώ...

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου