Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Τέσσερις χιλιάδες Έλληνες γιατροί στη Μεγάλη Βρετανία

Δεν σταματούν να ψάχνουν την τύχη τους εκτός Ελλάδος χιλιάδες εξειδικευμένοι επιστήμονες, με υψηλού επιπέδου γνώσεις. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Συνοπτικό Σημείωμα της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με τον αριθμό προσωπικού στοΕθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS England) που δεν είναι Βρετανοί υπήκοοι.

Insider.gr

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο αριθμός των Ελλήνων που εργάζονταν τον Ιούνιο του 2017 στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας ήταν 2.959, καταλαμβάνοντας την 12η θέση μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων και την 7η θέση μεταξύ των κρατών- μελών της Ε.Ε. Τα στοιχεία αυτά αφορούν στην Αγγλία και δεν καταγράφουν ιατρούς ή λοιπό υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται εκτός NHS. Άλλωστε σύμφωνα με στοιχεία του Ιουλίου 2017 του μητρώου του GMC (General Medical Council) ο αριθμός εγγεγραμμένων ιατρών στο Ηνωμένο Βασίλειο με βασικό πτυχίο από την Ελλάδα ανερχόταν σε 3.907 άτομα.

Με τους οκτώ στους δέκα να έχουν σπουδάσει σε ελληνικά πανεπιστήμια, οι Έλληνες ιατροί που εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία στο εκεί Εθνικό Σύστημα Υγείας ανέρχονταν σε 1.700 καταλαμβάνοντας την 4η θέση μεταξύ των μη-Βρετανών και την 2η θέση μεταξύ εκείνων που προέρχονται από κράτη –μέλη της Ε.Ε. Οι υπόλοιποι 1.259 Έλληνες εργαζόμενοι είναι νοσηλευτικό και επαγγελματικό κλινικό προσωπικό, προσωπικό κλινικής υποστήριξης και προσωπικό υποστήριξης υποδομών.

Οι Έλληνες επιστήμονες εγκαταλείπουν την Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη προοπτική. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 185.388 Έλληνες πτυχιούχους διαφόρων ειδικοτήτων που αποχώρησαν από τη χώρα μας από το 1990 έως σήμερα, οι 139.041 έφυγαν από το 2010 και μετά.

Αναφορικά με τους γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται στην Αγγλία, ο αριθμός τους παρουσίαζε συνεχή άνοδο από το 2009 και μετά αν και το δημοψήφισμα για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., ανέκοψε την ανοδική τάση.

Ο αριθμός των Ελλήνων ιατρών που εργάζονται στο NHS, σύμφωνα τον Ιούνιο 2017, ανερχόταν σε 1.700 ιατρούς, δηλαδή περίπου το 1,5% του συνολικού αριθμού των νοσοκομειακών ιατρών. Σε σχέση με το 2009, ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί. Από αυτούς 1.351 απέκτησαν τα βασικά ιατρικά προσόντα του στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 80%. Η πλειοψηφία τους εντάσσεται ως Επιμελητές Β΄ (Specialty Registrars) σε ηλικίες 30-39 ετών. Πέραν των ιατρών και των νοσηλευτών, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων που κατατάσσεται ως επαγγελματικό κλινικό προσωπικό, προσωπικό κλινικής υποστήριξης και προσωπικό υποστήριξης υποδομών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Μαρτίου 2016, στο επαγγελματικό κλινικό προσωπικό περιλαμβάνονταν 284 ως επιστημονικό, θεραπευτικό και τεχνικό προσωπικό, 38 μαίες και 2 εργαζόμενοι σε ασθενοφόρο. Ως προσωπικό κλινικής υποστήριξης εργάζονταν 264 Έλληνες, ενώ ως προσωπικό υποστήριξης υποδομών 93 άτομα, εκ των οποίων 13 κατείχαν θέσεις διευθυντών και 5 ανώτερων διευθυντών.

2 σχόλια:

  1. Σιγα μην καθισουν εδω να τους δουλευει ο Ξανθοκηφηνας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξανθοπαρασιτο: μα γιατι δεν μενουν εδω να τους δωσουμε μισθο ανειδικευτου εργατη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή