Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Έρχεται αυστηρό σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς με εντολή τρόικας! Τι προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Το σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς γνωστό και ως gatekeeping, θα πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα με εντολή τρόικας.

Όπως προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, μέχρι τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς θα πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα παραπομπών βάση του οποίου για να δει κανείς εξειδικευμένο γιατρό θα πρέπει να περάσει πρώτα από τον οικογενειακό.

Μάλιστα φαίνεται ότι δίνεται περιθώριο το πλήρες σύστημα παραπομπών να τεθεί σε λειτουργία εντός του χρόνου, αλλά μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες με τους Γενικούς Γιατρούς. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «οι ελληνικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών (e-referrals) στη δευτεροβάθμια περίθαλψη που θα χρησιμοποιηθεί από τους οικογενειακούς γιατρούς. (Μάρτιος 2018)».

Γι αυτό και ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων για οικογενειακούς γιατρούς. «Η υποχρεωτική καταχώριση των ασθενών θα οριστικοποιηθεί και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τον Μάρτιο του 2018 με την εφαρμογή της υπηρεσίας gatekeeping να εφαρμοστεί σταδιακά μέχρι το 2018» υπογραμμίζεται εμφατικά στο συμπληρωματικό μνημόνιο.

Γι αυτό άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ έδωσαν άρον άρον στη δημοσιότητα τις συμβάσεις για τους Γενικούς Γιατρούς οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κλάδο αφού εκτός των άλλων δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Νέες συμβάσεις χωρίς κανέναν διάλογο! Οι κατηγορίες κατά Διοίκησης ΕΟΠΥΥ»

Μάλιστα εξαιρετικά άμεσο θεωρείται το γεγονός ότι οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν στον οικογενειακό τους γιατρό μέχρι τον Μάρτιο, καθώς σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα: «Η υποχρεωτική καταχώριση των ασθενών θα οριστικοποιηθεί και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τον Μάρτιο του 2018».

Μέχρι τότε βέβαια θα πρέπει να έχουν γίνει και οι συμβάσεις με τους οικογενειακούς γιατρούς (Γενικούς Γιατρούς, Παθολόγους, Παιδιάτρους), γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεδομένων των αντιδράσεων στο ιατρικό σώμα για τις αμοιβές 1 ευρώ ανά ασφαλισμένο. Διαβάστε ΕΔΩ τι προτάθηκε στους Γενικούς Γιατρούς: «Πόσες ώρες θα εργάζονται και με τι αμοιβές οι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπει υπουργική απόφαση»

Πάντως οι όποιες συμβάσεις γενικότερα με γιατρούς μέσω του ΕΟΠΥΥ, θα γίνουν σε όλη τη χώρα εφόσον καταγραφούν οι ανάγκες ανά περιοχή, αφού έως τον Μάρτιοθα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων του δημόσιου τομέα.

Με βάση αυτή τη χαρτογράφηση, οι αρχές θα κάνουν μελλοντικά τις συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς όπου υπάρχει ανάγκη.

16 σχόλια:

  1. Με καμια ......50αρια γυφΤΟΜΥ ως το τελος του χρονου και ουτε 500 οικογενειακους .....ρωσοποντιους ,το συστημα εχει......λαμπρο μελλον !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχέδια ασχέτων επί χάρτου.... Δεν χρειάζεται... δεν θα πάρουμε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύστημα που θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί προ 20ετίας σε ένα πολιτισμένο κράτος. Αλίμονο αν δεν υπήρχαν αντιδράσεις. Να δούμε πώς θα δουλέψουν τόσοι "υψηλού επιπέδου" γιατροί από τη Ρουμανοβλαχιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον Γεωργακοπουλο αναφερεσαι?Καποιο πολιτισμενο κρατος με γυφΤΟΜΥ?

      Διαγραφή
  5. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΟΎΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΑΚΗ, ΤΟΝ ΒΑΡΔΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΤΑΚΗ (ΑΥΤΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ) ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ; ΔΗΛΑΔΗ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΛΑΚΗ ΝΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟΜΗ, ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΕΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΕΙΘΕΣΑΙ; ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΝ ΞΑΝΘΟ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΙΘΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΦΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΤΙ ΝΑ ΠΩ............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι δεν ειναι .....αξιοπιστοι; Δεν θα λειτουργουσαν .....270 ζωοΤΟΜΥ ως το τελος του 2016 και ειμαστε στις.....10,αρχες του 2018;

      Διαγραφή
  6. Τι σε περιμένει ταλαίπωρε γιατρέ με τη νέα συμβαση του ΕΟΠΥΥ.Καθημερινό 5αωρο εργασίας.Ραντεβού κλεισμένα απο την ΗΔΙΚΑ.Απαγόρευση εξέτασης ελεύθερου πελάτη στο ωράριο ΕΟΠΥΥ.Αδειες με το σταγονόμετρο.Ασφαλιστικές εισφορές,ενοίκιο ιατρειου,ΔΕΗ τηλέφωνο INTERNET,αναλώσιμα,καθαριότητα ιατρείου κλπ,όλα πληρωμένα από τη τσέπη σου.Και όλο αυτό το πακέτο με την υπέρογκη αμοιβή των 1623 ευρώ Α Κ Α Θ Α Ρ Ι Σ Τ Α.Δηλαδή 100-200 ευρω καθαρά.Αν λοιπόν μας έχει μείνει ίχνος αξιοπρέπειας ας τρίψουμε τη σύμβαση στη μούρη τους.Αν όμως βρεθούν καμμιά διακοσαριά ψωμοζήτουλες υπερκαφκάσιοι Γ.Ι. με γειά τους και χαρά τους.Μαζί με τα γυφτοΤΟΜΥ θα αποτελέσουν ένα επιτυχημένο σύστημα Π.Φ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγω τελειωσα Βουλγαρια και εγινα ορθοπεδικος για να βγαλω λεφτα . Εχω τον ΕΟΠΥΥ , πλαφοναρω 2000€ καθε μηνα και ολο και καποιο χειρουργειο προκυπτει. Τωρα με τους τζιπιδες τι θελουν αυτοι ? Να πεινασουμε ? Εχω να πληρωνω τελη κυκλοφοριας για 4Χ4 , ΕΝΦΙΑ για τα 200τμ στην Πεντελη... Σαν δεν ντρέπονται λέω εγώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τακης: μπραβο γλυφτρακι μου,αρπα το.....κοκκαλακι σου αποφοιτε δημοτικου σαν καλο σκυλακι!

      Διαγραφή
    2. Εσυ Τακη τελειωσες Ρουμανια επι Τσαουσεσκου και τα λεφτα τα θελεις για τους Καρανικες!

      Διαγραφή
  8. Το σύστημα του οικογενειακού γιατρού θα πρέπει να εφαρμοσθεί έστω και με καθυστέρηση 10/ετιων.Αλλά στη χώρα,της φαιδράς πορτοκαλέας, όπου το ατομικό συμφέρον κυριαρχεί,πως να δεχθεί κάποιος γιατρός,οτι άλλος γιατρός,ο οικογενειακός, θα αποφασίζει αν χρειάζεται ο ασθενής παραπομπή σε ειδικό. Και βέβαια ο οικογενειακός ,θα πρέπει να είναι ικανός.Δεν είναι εύκολο το έργο του. Κυρίως γιατί πρέπει να έχει και ήθος. Επομένως η αγωνία του Υπουργείου θα πρέπει να είναι που θα βρούμε γιατρό ικανό και ηθικό. Στην Ελλάδα είναι λίγοι. Αρα τι κάνουμε;; Αφήνουμε το Υπουργείο να ψάξει να βρεί. Οι ασθενείς δεν διαμαρτύρονται .Και διαμαρτύρονται οι γιατροί,που έχουν και όλο το δικαίωμα να συνταγογραφούν για όλο τον πληθυσμό. Ας εργασθούν λοιπόν στον καθαρά ιδιωτικό τομέα με την επίσκεψη που οι ίδιοι καθορίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό θα κάνουν τρολάρα του ΥΠΥΓ και εσείς θα ξεμείνετε από οικογενειακούς όπως γίνατε ρόμπα με τις γυφΤΟΜΥ! 10 καταφέρατε και στήσατε σε ......2 ολόκληρα χρόνια και πανηγυρίζετε! Κάποιο σχόλιο για την αμοιβή δημοσιοπαράσιτο?

      Διαγραφή
  9. Έρχεται σαν τις βοθροΤΟΜΥ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Eρχονται χρυσες εποχες για τους δικηγορους που ασχολουνται με την ιατρικη ευθυνη.Θα θησαυρισουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή