Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Ο ΙΣΑ ζητά άμεσα διευκρινήσεις για τους όρους των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς ιατρούς


Προς τον Κο. Σωτήρη Μπερσίμη
Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ - Λεωφόρος Κηφισίας, 39
Αμαρούσιο Αττικής

Κοιν. 1.Υπουργό Υγείας - Κο. Ανδρέα Ξανθό
2.Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας - Κο. Παύλο Πολάκη

Αθήνα, 24.1.2018  - Α.Π. 25676

Θέμα: Ο ΙΣΑ ζητά άμεσα διευκρινήσεις για τους όρους των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς ιατρούς

Κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια δημοσίευσης της υπ΄ αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π.96258/2017 Υπουργικής Απόφασης και της από 17.01.2018 Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για την σύναψη συμβάσεων οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, σας καλούμε όπως άμεσα διευκρινίσετε, εκ της θέσεως σας, τα κάτωθι ερωτήματα που ανακύπτουν αναφορικά με τους όρους συνεργασίας.


Ειδικότερα οφείλετε να αποσαφηνίσετε τι θα πράξετε αναφορικά με το ηλικιακό όριο των 65 ετών, το οποίο ήδη στο από 22.01.2018 Δελτίο Τύπου του ΙΣΑ καταδικάσαμε ως απαράδεκτη προϋπόθεση για την σύναψη της σύμβασης.

Περαιτέρω στην υπ΄ αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π.96258/2017 Υπουργική Απόφαση προβλέπεται ως γενική υποχρέωση των οικογενειακών ιατρών, ελάχιστο εικοσιτετράωρο εργασίας ανά εβδομάδα, δεν διευκρινίζεται όμως πως αντιμετωπίζεται οικονομικά η παραπάνω της ανωτέρω πρόβλεψης παροχή υπηρεσιών του ιατρού προς τους ασθενείς.

Επίσης ζήτημα γεννάται με το ύψος της αμοιβής των οικογενειακών ιατρών, η οποία κοστολογείται 0,75€ ανά ασθενή, ποσό το οποίο αντιλαμβάνεστε ότι είναι ιδιαιτέρως χαμηλό.

Τέλος οφείλετε άμεσα να διευκρινίσετε το πολύ καίριο ερώτημα για το πως θα αντιμετωπισθούν οι ήδη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, οι οποίοι δεν θα προβούν στην σύναψη σύμβασης οικογενειακού ιατρού.

Κύριε Πρόεδρε,

Ζητούμε την ΑΜΕΣΗ απάντησή σας στα ανωτέρω τεθέντα ερωτήματα, καθώς ο ΙΣΑ προκειμένου να προστατεύσει τα μέλη του, τους έχει ζητήσει να μην προβούν σε καμία ενέργεια πριν από την διευκρίνιση των ως άνω.

Υπενθυμίζουμε ότι πάγια θέση του ΙΣΑ είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κατά πράξη και περίπτωση, για όσους ιατρούς το επιθυμούν χωρίς αποκλεισμούς και σας καλούμε για μια ακόμη φορά να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

10 σχόλια:

  1. Απαραδεκτη τοποθετηση!!!Αγωνιουν για την επαγγελματικη αποκατασταση των 65χρονων ιατρων γενικης ιατρικης που το πιο πιθανο ειναι να μην εχουν καν την ειδικοτητα αλλα απλη αδεια απο τις πρων νομαρχιες! Κανεις δεν μιλαει για τη λογιστικη του ΕΟΠΥΥ...Πως γινεται καποιος εργαζομενος που ως ελευθερος επαγγελματιας καταβαλει μηνιαια το μισο απο το εισοδημα του να φτανει να κοστιζει στο συστημα 6Ε ετησιως.Γιατι με βαση τον τροπο λειτουργιας του νεου κακεκτυπου του NHS γιατρο με ειδικοτητα ο ασφαλισμενος θα συναντησει με τα κυαλια και μονο αφου παρει εγκριση απο τον οικογενειακο του ιατρο. Και ποιος γιατρος ,ποιας ειδικοτητας θα αφαιρεσει απο τον ασθενη το δικαιωμα ελευθερης επιλογης ιατρου; Ποιος γιατρος ,ποιας ειδικοτητας θα αρνηθει την επισκεψη ενος ασθενους σε καρδιολογο,ρευματολογο ,ενδοκρινολογο;Και μιλανε ολοι για τις εξευτελιστικες αμοιβες που ευτελιζουν την ασκηση ιατρικης και κανεις δεν μιλαει για το νεο ρολο του οικογενειακου ιατρου - χωροφυλακα των ασφαλισμενων.Τοσα πολλα θεματα σε εναν κλαδο που σε λιγα χρονια δεν θα εχει γιατρους κατω των 50 στις εφημεριες ,τοσο μακρυα ολες οι τοποθετησεις απο τα προβληματα και την καθημερινοτητα του Ελληνα γιατρου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζώα του χρΕΟΠΥΥ: θα δουλεύετε......25 ώρες το 24ωρο και θα ......μας πληρώνετε! Τι δεν καταλαβαίνετε άθλιοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού συνάδελφοι βλέπετε ότι πρόκειται για χούντα. Αποφασίζομεν και διατασσομεν.
    Απλά ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα πραγματικά. Τοσα θέματα και ο ΙΣΑ σε τροχιά γύρω από άλλο πλανήτη .Ξεπούλημα πάλι ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλεος με αυτούς τους 65+ ιατρούς , όχι μόνο γενικούς , αλλά και παθολόγους που παίρνουν σύνταξη από τα Κέντρα Υγείας , για να ανοίξουν συνταγογραφικό ιατρείο με σύμβαση και γραμματέα με αμοιβή 200 ευρώ ( καθώς δεν ξέρουν να χειρίζονται υπολογιστή). Δεν υπάρχει σωτηρία για αυτή τη χώρα , όταν ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της χώρας διακατέχεται από τη νοοτροπία αυτή.
    ΥΓ Αναφορικά με το θεσμό του gatekeeping , που έθιξε συνάδελφος, είναι το μόνο θετικό χαρακτηριστικό της μεταρρύθμισης . Σε καμία σοβαρή χώρα δεν υπάρχουν ιδιώτες καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, ενδοκρινολόγοι, ορθοπαιδικοί. Φίλοι συνάδεφοι από την Αγγλία και τη Δανία δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς είναι δυνατό ιατροί με κατ'εξοχήν νοσοκομειακές δυνατότητες να άσκούν ιατρική σε ιδιωτικά ιατρεία. Καταλαβαίνω την αγωνία τόσων ειδικών συναδέλφων , αλλά κάποια στιγμή θα γινόταν απότομη και επιθετική διόρθωση της στρέβλωσης του συνολικού αριθμού των ιατρών αλλά και της αναλογίας οικογενειακών/εξειδικευμένων ιατρών . Αυτή η στιγμή ήρθε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ρε,καλύτερα 5 Παθολόγοι 65+ που ξέρουν ιατρική,παρά 100 Βαλκάνιοι Γ.Ι. Και ένα ερώτημα .Πόσο πάει σήμερα το πληρωμένο τρολ απ'τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ?

      Διαγραφή
  6. Οι γιατροι του ΕΣΥ 3000 μικτα και οι οικογενειακοι 1600 μικτα εχοντας και τα εξοδα ιατρειου επιπλεον.Λογικο μου ακουγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι γιατροί του ΕΣΥ δυστυχώς, είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.Οι οικογενειακοί με τη σύμβαση των 1600 μικτά μπορούν να κάνουν και ελεύθερο επάγγελμα και να κερδίσουν πολύ περισσότερα. Βέβαια πρέπει να αξίζουν ως γιατροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε .....καραγκιόζο , πληρώνουν οι νοσοκομειακοί ενοίκιο, λειτουργικά, ΕΦΚΑ, γραμματέα ? Τι απομένει από τα 1600 ευρώ ? Τι πρέπει να κάνουν να ληστεύουν τράπεζες ?

      Διαγραφή
  8. Για άλλη μια φορά ο ΙΣΑ βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου,Το πρόβλημα με τις συμβάσεις είναι το ηλικιακό όριο η το περιεχόμενο τους ?Καμμια αντίδραση ,καμμία κινητοποιήση,καμμία ενημέρωση ουσιας.Μονο ανακοινώσεις ανούσιες για τα μάτια του κόσμου.Κριμα και ντροπή για άλλη μια φορα
    .





    ΑπάντησηΔιαγραφή