Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Όργιο υπερτιμολογήσεων σε “εποχιακά” φάρμακα


Όλο και βαθύτερα καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς για τα φάρμακα που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ – τα γνωστά ΜΗΣΥΦΑ, πολλά από τα οποία ακρίβυναν μέσα στην περίοδο των γιορτών. Για ορισμένα, μάλιστα, πρόκειται για τη δεύτερη ή και τρίτη ανατιμολόγηση προς τα πάνω μέσα σε ένα χρόνο.

“Μετά την κατάργηση της διατίμησης οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Χαρακτηριστικά, μέσα σε 15 ημέρες μας έχουν στείλει καταλόγους με τροποποιήσεις τιμών 4 φορές” λέει στο Virus, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης.


Το κόστος, μάλιστα, όσων σκευασμάτων αφορούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων λοιμώξεων που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση (αντιπυρετικά, καραμέλες για τον πονόλαιμο, θερμαντικές κρέμες, βλεννολυτικά σιρόπια, αντιδιαρροϊκά δισκία κ.λπ.), έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.


Ενδεικτικά, η τιμή της counterpain αυξήθηκε κατά 16% το Σεπτέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 αυξήθηκε επιπλέον κατά 24%. Δηλαδή, σχεδόν διπλασιάστηκε. 20% αυξήθηκε, επίσης, η τιμή της αλοιφής vix. Ακόμη, τα χάπια depon κοστίζουν 1 ευρώ από 75 λεπτά πριν. Αντίστοιχα, τα αναβράζοντα δισκία depon από 1,63 ευρώ που έκαναν τώρα πωλούνται στα 2,35 ευρώ. Ακολούθως, στο immodium μπήκε “καπέλο” 65%, στο hexalen 43%, στο lisopaine 30% και στο travel gum 42%.

Ο κατάλογος, σύμφωνα με επεξεργασία του ΦΣΡ, περιλαμβάνει συνολικά 184 καταγραφές ΜΗΣΥΦΑ των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί. Για τους φαρμακοποιούς, μάλιστα, είναι ξεκάθαρο πως οι τιμές δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν ποτέ στα προηγούμενα επίπεδα. Η φαρμακοβιομηχανία αντιτείνει από την πλευρά της, βέβαια, ότι οι τιμές των εν λόγω σκευασμάτων ήταν καθηλωμένες από το 2012.

“Δεν λέμε όχι σε μία λελογισμένη αναπροσαρμογή τιμών” τονίζει ο κ. Βαρδιάμπασης. Όπως εξηγεί, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει περιορισμός ούτε για το ύψος ούτε για το χρόνο της ανατιμολόγησης. “Για τα παραφάρμακα για παράδειγμα όποτε αλλάζει η σεζόν, δηλαδή μία φορά το χρόνο, οι εταιρίες μας στέλνουν νέο τιμοκατάλογο”σημειώνει, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να διαφεύγει ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και μάλιστα απευθύνονται σε οξείες παθήσεις. Δηλαδή, η ζήτηση για αυτά είναι ανελαστική.

Παραπλανητική η λιανική τιμή

Το “τσουχτερό” κόστος πολλών ΜΗΣΥΦΑ δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, γκρίνια. Συχνά, μάλιστα, δεν λείπουν οι προστριβές μεταξύ ασθενών και φαρμακοποιών εξαιτίας της ενδεικτικής λιανικής τιμής που αναγράφεται στις συσκευασίες.

“Η τιμή αυτή είναι φανταστική” επισημαίνει ο πρόεδρος του ΦΣ Ρεθύμνου. “Ο καταναλωτής νομίζει ότι φταίει ο φαρμακοποιός. Όμως σε αρκετές περιπτώσεις η χονδρική τιμή, δηλαδή οι τιμές που αγοράζουμε, είναι υψηλότερες της ενδεικτικής λιανικής” διευκρινίζει. “Δηλαδή, συμβαίνει να βάζουμε χρήματα ακόμα κι από την τσέπη μας” καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου