Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Παρέμβαση της Αριστοτέλους στη διαφωνία ΕΟΠΥΥ-Οπτικών για τις συμβάσεις

By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Τη σημασία των νέων συμβάσεων για τους πολίτες, αλλά και το ρόλο τους στον εξορθολογισμό της δαπάνης υπογραμμίζει το Υπουργείο Υγείας, προσπαθώντας να «κάμψει» τις αντιδράσεις των οπτικών-οπτομετρών.

Αποτέλεσμα εικόνας για yyka
Όπως εξηγεί η Αριστοτέλους, με τη νέα σύμβαση, όπως προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ, οι πολίτες – δικαιούχοι της παροχής γυαλιών οράσεως δεν θα είναι αναγκασμένοι να προπληρώνουν το ποσό αποζημίωσης στα καταστήματα οπτικών, το οποίο ανέρχεται στα 100€, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, θα απλοποιηθεί και η διαδικασία αφού οι δικαιούχοι της παροχής γυαλιών οράσεως δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνουν έγγραφα, να συμπληρώνουν αιτήσεις και να προσέρχονται στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποζημιωθούν αλλά θα μεταβαίνουν στο πλησιέστερο συμβεβλημένο κατάστημα οπτικών.

Αποτέλεσμα είναι «να αποφεύγουν την ταλαιπωρία ειδικά όσοι βρίσκονται σε νησιωτική περιοχή ή δήμο που δεν έχει υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ», σημειώνει η Αριστοτέλους.

Ακόμη, το Υπουργείο υποστηρίζει πως οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων οπτικών θα πληρώνονται εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος και των ορίων της σύμβασης, «όπως οι υπόλοιποι 25.000 πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, των οποίων η πληρωμή γίνεται πολλές φορές σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερών». Τέλος, η συμβασιοποίηση της σχέσης θα βοηθήσει και να εκλείψουν παραβατικές συμπεριφορές μέσα από τον έλεγχο που θα ασκείται στο πλαίσιο της σύμβασης. Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθούν φαινόμενα διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Σε ό,τι αφορά τη δαπάνη, Αριστοτέλους και ΕΟΠΥΥ ξεκαθαρίζουν πως οι συμβάσεις είναι απαραίτητο εργαλείο για τον εξορθολογισμό της δαπάνης. Το υπουργείο θέτει μάλιστα μια σειρά ερωτημάτων, αναφερόμενο εμμέσως σε όσους αντιδρούν:

Ποιον εξυπηρετεί η προπληρωμή του ποσού από τους πολίτες στα καταστήματα οπτικών ; Τους πολίτες;
Ποιον εξυπηρετεί το γεγονός ότι κάθε χρόνο οι πολίτες προσκομίζουν στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ περίπου 400.000 έγγραφα; Τους πολίτες ή τους εργαζομένους στον ΕΟΠΥΥ;
Ποιον εξυπηρετεί η χορήγηση οπτικών ειδών από καταστήματα εάν δεν γνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ κατά πόσο τα καταστήματα αυτά πληρούν τις προδιαγραφές (ύπαρξη άδειας, ύπαρξη οπτομέτρη κ.α.) ; Το κράτος ή τους πολίτες;

«Θα περιμέναμε από τον κλάδο των Οπτομετρών να δείξει περισσότερη ειλικρίνεια στη δημόσια συζήτηση», καταλήγει το Υπουργείο.

10 σχόλια:

  1. Καταλάβατε τι θα γίνει!
    Θα λέει ο ΕΟΠΥΥ στον οπτικό (που έπαιρνε 100€ άμεσα με την πώληση των γυαλιών)...θα σου δώσω 100 μείον κρατήσεις μείον clawback...35 ευρώ σε ...6 μήνες!!

    Όπως θέλουν να κάνουν τα ιδιωτικά ιατρεία, παραρτήματα του ΕΟΠΥΥ, να πληρώνει ο γιατρός τη συντήρηση τους ξαι να ναι υπάλληλος, έτσι θέλουν και οι οπτικοί να χαρίζουν γυαλιά από την τσέπη τους, στους πελάτες τους.

    Ήμαρτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για την σημασια των νεων συμβασεων στην χρεοκοπια των Οπτικων θα μας πουν κατι? Μπραβο στους Οπτικους που εδειξαν στην Μαφια του ΥΠΥΓ το μεσαιο τους δακρυλο και δειχνουν τον δρομο! Φτιαξε εσυ γυαλια Ξανθοκηφηνα για να......εξορθολογιστουν οι δαπανες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξανθοπαρασιτο: για να βελτιωσουμε τα οικονομικα του χρΕΟΠΥΥ και βεβαια για το.....καλο του ασφαλισμενου θα πληρωνουν οι Οπτικοι τα γυαλια του ασφαλισμενου και θα του κανουν και ......δωρο δευτερο ζευγαρι! Ε ρε κατι .....ιδεες που κατεβαζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θεστε οσα ερωτηματα θελετε γκαγκστερ , η δηθεν δωρεαν Υγεια με τα λεφτα των Παροχων τελειωσε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποναει ετσι κατσαπλιαδες του ΥΠΥΓ; ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΒΟΔΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ; ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΑΠΟ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΕ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κομαντατε Γεωργακοπουλεσκου: αθλιοι Οπτικοι ,οργανα του Διεθνους Ιμπεριαλισμου ,τσιρακια της Χρηματοπιστωτικης Ολιγαρχιας , εγκαθετοι των Ακραιων Συντηρητικων κυκλων της Ευρωπης θα σας στειλω την NKVD τωρα! Θανατος σε οποιον δεν δουλευει..... 25 ωρες το 24ωρο ......πληρωνοντας το Κρατος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπογραψτε και θα ζητατε αδεια απο τον Μπαταχτσιμη για να μην πατε στο μαγαζι ΣΑΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Υπουργός τα παει περίφημα. Τσιμπησε την σπαταλη στα επιθεματα, συμπληρωματα διατροφης. Θα σπασει την φαμπρικα των οπτικων αφου εσπασε την αντιστοιχη των φαρμακοποιων. Και συντομα θα εξορθολογισει το συστημα των συμβεβλημενων ιατρων του ΕΟΠΥΥ. Λυπαμαι αγαπητοι μου αλλα η συμβαση με τον ΕΟΟΥΥ δεν ειναι συμβαση-επιδοτηση όπως διαφημιζεται. Λαθος εντυπωση εχετε & οι θεσμοι το εχουν αντιληφθεί πληρως αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα παει τελεια! Προσπαθωντας να ληστεψει ΟΛΟΥΣ τους Παροχους ηδη δεν εχει γυφΤΟΜΥ,Οπτικους,Οικογενειακους Γιατρους! Η δωρεαν με τα λεφτα του Παροχου Υγεια τελειωσε λαμογια του ΥΠΥΓ!

      Διαγραφή
  9. ΚΑΤΑΛΉΓΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ :«Θα περιμέναμε από τον κλάδο των Οπτομετρών να δείξει περισσότερη ειλικρίνεια στη δημόσια συζήτηση»
    ΘΑ ΑΠΑΝΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΕΣ : ειλικρινείς με τους ειλικρινείς...
    Ποια είναι η απάντηση του Υπουργείου στο ερώτημα : Ο κλειστός προυπολγισμος του ΕΟΠΥΥ για τον κλάδο των οπτομετρών ειναι π.χ 50.000.000 € ετησίως Αν η δαπάνη φθάσει τα 70.000.000 € τα επιπλέον 20.000.000 € θα τα επιβαρυνθούν οι οπτομετρες ,το υπουργείο ή οι ασθενείς ? ...Ευκολη η απάντηση θα γίνει CLAW BACK και θα τα επιβαρυνθούν οι οπτομετρες. Αυτο γιατί το αποκρύβουν ,ποιοι μιλούν για ειλικρίνεια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή