Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Η ιστορία του Θανάση του γιατρού


Την ώρα που ο Πρωθυπουργός έχει κάνει… καραμέλα το brain drain και ο επίδοξος επόμενος Πρωθυπουργός βάζει το θέμα ψηλά στην ατζέντα παρουσιάζοντας το δικό του στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπισή του, η ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να κακομεταχειρίζεται τα φωτεινά μυαλά της. Ακόμα και αυτά που έφυγαν στο εξωτερικό και επέστρεψαν υπό αντίξοες συνθήκες στην πατρίδα τους.

Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί ο Θανάσης, που σπούδασε γιατρός στην Ελλάδα, μετανάστευσε στη Σουηδία, έφτασε στο επίπεδο να έχει δουλειά με απολαβές που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βρει (μάλλον ποτέ) στη χώρα μας και παρόλα αυτά επέστρεψε.

Πήγε μάλιστα και εγκαταστάθηκε στη Σέριφο, το νησί που αγάπησε όταν έκανε το αγροτικό του. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίσσονται ακριβώς όπως τα περίμενε…

Διαβάστε την ιστορία του, όπως την περιέγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ένας άλλος Έλληνας που διαπρέπει στο εξωτερικό. Ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Νίκος Χρυσολωράς:

"Αν αναρωτιέσαι ακόμη γιατί έφυγαν τόσες χιλιάδες επιστήμονες από την Ελλάδα και δεν ξαναγυρίζουν, μην πας μακριά, μέχρι τη Σέριφο. Αυτή είναι η ιστορία του Θανάση, του γιατρού, που σπούδασε στην Ελλάδα με έξοδα του φορολογούμενου, αλλά αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με την κρίση.

Ο Θανάσης πήγε λοιπόν στη Σουηδία, έμαθε τη γλώσσα, έκανε την ειδικότητα, τις μετεκπαιδεύσεις του, έγινε ένας εξαιρετικός γιατρός, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω δεκάδες φορές ο ίδιος. Είχε τη δουλειά του εκεί, με παλαβά λεφτά σε σύγκριση με ό,τι θα έπαιρνε στην Ελλάδα.

Αλλά ο Θανάσης είχε ένα πρόβλημα: του έλειπε η πατρίδα και κυρίως το νησί που έκανε το αγροτικό του, η Σέριφος. Παράτησε λοιπόν τη ζωάρα & τις ταξιδαρες σε όλο τον κόσμο & πήρε τη θέση του μόνιμου γενικού γιατρού στη Σέριφο που ήταν κενή για χρόνια, γιατί κανείς δεν την ήθελε.

Ο Θανάσης παντρεύτηκε κιόλας στο νησί & βάλθηκε να οργανώσει το ιατρείο. Αλλά σε λίγο καιρό, τα Σουηδικά πρότυπα του & ο αριστερός του ρομαντισμός στούκαραν στον τοίχο της ελληνικής πραγματικότητας. Καθώς δεν έβρισκε ανταπόκριση δια της υπηρεσιακής οδού, αυτοσχεδίασε:

Έβγαλε ένα δελτίο τύπου στην τοπική εφημερίδα, όπου εξηγούσε ότι ο νόμος για την πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ανεφάρμοστος (οι Σεριφιωτες θα πρέπει να πηγαίνουν σε οικογενειακό γιατρό σε άλλο νησί! Λες και είναι εύκολο με 10 μποφόρ το χειμώνα!). Καλούσε επίσης σε αυτοοργάνωση:

Έκανε μια λίστα στο φαρμακείο με βασικά πράγματα και εξοπλισμό που χρειάζεται το αγροτικό ιατρείο, διαρκώς ανανεούμενη, ώστε όσοι θέλουν (και μόνο), κάτοικοι και παραθεριστές, να συνδράμουν και να το ενισχύουν, για να μπορεί να παρέχει βασικές υπηρεσίες περίθαλψης.

Σήμερα ο Θανάσης αντιμετωπίζει Ε.Δ.Ε ότι δήθεν ρεζίλεψε και παρέκαμψε την υπηρεσία του. Αντιμετωπίζει επίσης τις επιθέσεις του δημάρχου, ο οποίος του είχε πει αντί να κάνει λίστες να παίρνει ο ίδιος λεφτά. Ο Θανάσης του απάντησε «είμαι επιστήμονας, όχι ψάλτης να βγάζω πανέρι».

Ευτυχώς, αν όλα πάνε όπως τα θέλει το ελληνικό σύστημα, η Σουηδία, καλή της ώρα, είναι πάντα εκεί και περιμένει με τις μισθαρες της και τη ζωάρα της τον Θανάση. Που γύρισε στην πατρίδα του μόνο για να νιώσει «σαν ξενος, σαν ξενάκι, σαν πανταξενος»"

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Πηγή: reporter.gr

12 σχόλια:

  1. Οταν ανελαβα αγροτικος ιατρος σε αγονο περιφερειακο ιατρειο της ελλαδος διαπιστωσα την παντελη απουσια εξοπλισμου σε καρδιογραφους, οξυγονα, υλικα μιας χρησης φαρμακα και οτιδηποτε αλλο εχω αυτη τη στιγμη στο ιδιωτικο μου ιατρειο σε αφθονια προκειμενου να κανω ιατρικη. Εκανα λοιπον αιτησεις εις τριπλουν ακολουθωντας τον νομο και δηλωνοντας το προβλημα σε ολες τις ιατρικες διευθυνσεις του νομου. Εικοσι χρονια μετα δεν εχει ερθει απολυτως τιποτε!!! Τελικα το πανερι ισως ειναι λυση σε ενα αθλιο κρατος. Τουλαχιστον δεν μου εκαναν ΕΔΕ. Ο συναδελφος την πατησε. Επειοδη κι εγω γυριασα απο εξω ποριν απο 20 χρονια θελω να πω του συναδελφου το εξης "μια φορα ξενος παντα ξενος" και αν γλυτωσει απο την ΕΔΕ να σηκωθει να φυγει για να μαθει η πολιτικη αλητεια οτι χωρις γιατρο δεν ζεις και να εκτιμουν περισσοτερο.....λυπαμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς έτσι! Οποίος και αν γυρίσει γρήγορα θα καταλάβει ότι η' δεν θα δουλέψει η' θα ξαναφύγει .Η Ελλάδα των του ΤσιπραΚαμμενουΑδωνηΠολακη είναι μόνο για κομματικούς , γκομενες κομματικών και λαμόγια.Οι υπόλοιποι απολαύστε τον καφέ σας ηρεμα ή φύγετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συνάδελφος αποτελεί παράδειγμα και για τους άλλους γιατρούς του εξωτερικού. Αποφάσισε ορθώς να επιστρέψει για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα του και να απολαύσει την όμορφη ζωή της Σερίφου! Δεν συγκρίνεται η παγωνιά και η καταχνιά της Σουηδίας με το καλοκαιράκι της Σερίφου! Θάλασσα, μπάνια, νυχτερινή ζωή, ψαρομεζέδες και ότι άλλο βάλει ο νους σου! Τα όμορφα νησάκια μας είναι το μεγάλο μας ατού και γι΄αυτά χαλάλι και οι Σουηδίες και οι Ελβετίες! Τα λεφτά βρε αδερφέ δεν είναι το παν! Σημασία έχει η ποιότητα στη ζωή! Τώρα αν προκύπτουν μικροπροβλήματα και μικροπαρεξηγήσεις εύκολα λύνονται ανάμεσα σε δυο ουζάκια στην παραλία της Σερίφου! Αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και αλληλοκατανόηση! Αυτά τα ωραία της Ελλάδας αναπολούν οι ξενιτεμένοι μας γιατροί και ανυπομονούν να γυρίσουν σύντομα κοντά μας!

      Διαγραφή
    2. Τα λεφτα ανόητε 5.08 και φυσικα ειναι το παν! Καλο το καλοκαιρακι στην Σεριφο αλλα το χειμωνα συγκρινεται να πινεις τον καφε σου στο Hilton της Σουηδιας με το να μενεισ στην Σεριφο????? Εσενα οι φιλοδοξιες σου μπορει να περιοριζονται σε ενα πιατο φαγητο και στο τροχόσπιτο που μενεις, εμενα ομως οχι!

      Διαγραφή
    3. Κοψε τα ληγμενα στοκε 5.08

      Διαγραφή
  3. Μεγάλο ......θύμα είσαι φίλε......αφού γύρισες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξανθοκηφήνας : διαψεύδω αυτόν τον ......άθλιο πράκτορα του νεοφιλελευθερισμου! Όλοι οι γιατροί έχουν ελπίδα σε αυτήν την χώρα! Δείτε .....εμένα! Ποιος θα φανταζόταν ότι ένας άχρηστος αργόσχολος σαν ......εμένα θα γινόταν Υπουργός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι γω εκανα Συζήτηση στην κλινικη...να βάλουμε διάφανο κουτί όσοι ασθενεις θέλουν όσο θέλουν να συνδραμουν κ η προϊσταμένη ΣΩΣΤΑ μου επεσήμανε.. ..
    Αν γίνει αυτό θα χει προβλημα η διοίκηση...οτι παρακάμπτεται.. .

    Κοινώς τα ΊΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥ ΘΑΝΆΣΗ

    Αποφύγαμε την ΕΔΕ

    ΚΟΙΝΏΣ
    Θανασακη δεν κάνεις ότι θέλεις στο ΕΣΥ της Ελλάδος
    Όπως κι ο Γιώργος κι ο κωστας δεν μπορούν να παρακάμψουν πρωτόκολλα στο NHS οπως κ στη ΣΟΥΗΔΊΑ οπως κ παντού

    Κοινώς ΑΝ πήγες στρατό Θανασακη ΕΠΡΕΠΕΑ ΝΑ ΧΕΣ ΜΑΘΕΙ βασικές αρχές συμπλευσης σε ένα σύστημα.. .

    Κοινώς ΆΜΑ ΕΙΣΑΙ ΓΚΑΣΜΑΣ θανασακη.. ..παρε τις τρελές μετεκαπιδευσεις σου κι άντε μου ΟΥΣΤ ΑΠΕ δω....(Που λενε κ στην κυπρον)
    Τέτοια καμμένα απο το φως πια....μυαλα ας τα κρατάω ιι Σουηδοί που δεν έχουν κ την ηλιοφάνεια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το point οτι ΑΜΆΝ ΠΙΑ ΜΕ ΑΥΤΉ ΤΗ ΠΡΟΠΑΓΆΝΔΑ ΥΠΈΡ ΤΩΝ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΈΝΩΝ ΜΙΣΘΟΦΌΡΩΝ...ΙΔΕΕΣ υπάρχουν κι από αφανείς ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ γιατρούς του ΕΣΥ...σκοτεινα Ντάλια "τεμπεληδες" κι ότι άλλο συναφές.. .κι ειδεχθές. Δε χρειάζεται να πάει κανείς Στα εξωτερικα για να αντιληφθεί τις ελλείψεις, την ανοργανωσιά κ τον συντονισμό σε όλα τα επίπεδα στο ΕΣΥ, όπως κ Κ το μάταιο του οποίου Αγώνα ατομικού να αλλάξει κάτι. Παρ το χαμπάρι "ΘΑΝΑΣΑΚΗ"...Η κατάσταση ΓΕΝΙΚΏΣ θα αλλάξει με 3 τροπους:1.με νομο και κυρωσεις που θα ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΎν επί των παραβατών 2.σταδιακα οταν αλλάξουν οι νοοτροπίες στις επόμενες γενεές 3.μακροπροθεσμα οταν "αντικατασταθεί " ο ΚΟΠΡΟΛΑΟΣ οπως όπως τον χαρακτηρίζουν μερικοί του εξωτερικού κοσμοπολίτες πια.. .από τα μιλουνια που καταφθάνουν απο το ΑΙΓΑΊΟ....ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΈΣ
    ΚΑΙ ΣΤΑΜΆΤΗΣΕ.. ..
    ΦΤΆΝΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΑΠΌ ΤΟ ΑΣΤΈΡΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΈΝΝΩΝ

    ΌΧΙ ΆΛΛΟ ΑΠΌ ΦΩΤΕΙΝΆ ΜΥΑΛΆ.. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΙΓΟ ΤΟΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΓΛΑΦΥΡΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗ. Η ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙΤΟΤΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑΝ ΜΕ ΑΡΑΜΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΩΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Θανασης δεν εχει αναγκη. Η Ελλαδα εχει αναγκη τον Θαναση. Ο Θανασης χαρη εκανε στην Ελλαδα που πηγε στη Σεριφο. Και διαφωνω με τον συναδελφο παραπανω που λεει οτι η ομορφια των νησιων τα ουζάκια και η καλη ζωη της Ελλαδας ειναι το παν. Αποδεικνύεται απ τα γεγονότα οτι μισο εκατομμύρια τα αφησαν αυτα και συμβιβάζονται με τη σκοτεινις της Σουηδιας και των αλλων χωρων και εγραψαν στα παλια τους τα παππουτσια την ηλιοφανεια και τα ουζάκια. Γιατι πολυ απλα ¨εχει κι αλλου πορτοκαλιες που κανουν πορτοκαλια'/. Γιατι η αξιοπρεπεια του να δουλευεις και να πληρωνεσαι και η αξιοπρεπεια να εισαι γιατρος και να σου μιλανε ως γιατρο κι οχι "φιλαρακι,για πες μου τι δειχνουν οι εξετασεις μου'' πολλες φορες υπερτερουν τον ηλιο και τα ουζάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή