Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Γιατροί ΠΕΔΥ: Ζητούν ίση μεταχείριση με πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς - Non paper στο Μαξίμου

Αξιώνουν να εφαρμοστεί και σε αυτούς ό,τι προωθείται για πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς γιατρούς, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο: να μην έχουν το δικαίωμα αυτό μόνον οι νεοπροσλαμβανόμενοι...

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Πιέσεις προς κομματικά στελέχη και πρώην υπουργούς για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ασκούν οι υπό απομάκρυνση 700 – 800 πρώην γιατροί του ΠΕΔΥ.

Προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστές έχουν λάβει διαβεβαιώσεις παρέμβασης στον Αλέξη Τσίπρα, στο γραφείο του οποίου έχει αποσταλεί και σχετικό non paper.

Οι γιατροί είναι κυριολεκτικά έξαλλοι με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος φάνηκε ανυποχώρητος σε συνάντηση που είχε μαζί τους την Πέμπτη.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως, όταν οι γιατροί τού επεσήμαναν πως υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, αυτός φέρεται να απάντησε πως η κυβερνητική πολιτική δεν χαράσσεται από τα δικαστήρια...

Έπειτα από την σύγκρουσή τους με τον...τοίχο, οι γιατροί επιχειρούν να τον παρακάμψουν, ασκώντας κάθε επιρροή προς το μέγαρο Μαξίμου.

Ζητούν από τον πρωθυπουργό συνάντηση και αξιώνουν να εφαρμοστεί και σε αυτούς ό,τι προωθείται (κατά πληροφορίες) και για τους πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς γιατρούς, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο: να χάνουν το δικαίωμα αυτό μόνον οι νεοπροσλαμβανόμενοι...

Το Iatronet παρουσιάζει το περιεχόμενο του non paper που έχουν προωθήσει οι γιατροί στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Παρατίθεται, αρχικά, το ιστορικό της υπόθεσης, η οποία ξεκίνησε το 2014. Με τον νόμο Γεωργιάδη 4238/14, είχαν απολυθεί τότε οι μισοί γιατροί από τους 5.500 γιατρούς που υπηρετούσαν στα πολυϊατρεία.

Ιατρεία

Με δικαστικές αποφάσεις επέστρεψαν αρκετοί και σήμερα, σε σύνολο 2.000 που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, περίπου 800 εργάζονται με την παλαιά τους σχέση εργασίας και διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, χάρη σε δικαστικές αποφάσεις.

Οι αποφάσεις αυτές τούς παρέχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν το ιατρείο μέχρι τελεσιδικίας, ανέτρεψε το υπουργείο Υγείας με τον νόμο 4461/2017, υποχρεώνοντάς τους να κλείσουν τα ιατρεία τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, ειδάλλως πρόκειται να απολυθούν.

Οι γιατροί θεωρούν το μέτρο άδικο, δεδομένου ότι στο δημόσιο σύστημα Υγείας υπηρετούν τόσο πανεπιστημιακοί, όσο και στρατιωτικοί γιατροί που διατηρούν το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Αναφέρονται στις δικαστικές αποφάσεις που τούς δικαίωσαν, βασιζόμενες στην αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων έπειτα από 20 και πλέον έτη εργασίας. Η μέση ηλικία των υπό απομάκρυνση γιατρών υπερβαίνει τα 60 έτη.

Ζημία

Οι γιατροί θεωρούν πως η διατήρηση των ιδιωτικών τους ιατρείων δεν προκαλεί ζημία στο δημόσιο συμφέρον. Συνεισφέρει οικονομικά, δεδομένου ότι αποτελεί νόμιμη δραστηριότητα που φορολογείται και επιπλέον οι γιατροί αυτοί απασχολούν και βοηθητικό προσωπικό και ενοικιάζουν επαγγελματική στέγη.

Επιπλέον, οι γιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων, με το κλείσιμο των ιδιωτικών τους ιατρείων και την απαγόρευση να ασκούν το έργο τους ευνουχίζονται επιστημονικά, καθώς δεν θα μπορούν πλέον να ασκούν την ειδικότητα στην οποία έχουν εκπαιδευτεί.

Εκτιμούν πως οι γιατροί πρέπει να συνεχίσουν μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, με τις ίδιες σχέσεις εργασίας και όποιο νέο σύστημα θέλει η Πολιτεία να επιβάλει, να ισχύσει για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Επίσημη πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό απέστειλε την παραμονή των Χριστουγέννων και η Ομοσπονδία του κλάδου (παρατίθεται πιο κάτω).

7 σχόλια:

  1. Φαγανε,φαγανε,φαγανε & θέλουν να συνεχισουν να τρώνε μεχρι τα βαθια γεράματα. Αν έχετε κότσια κάντε αμιγώς ιδιωτικό επάγγελμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι άλλοι γιατροί που έκλεισαν τα ιατρεία τους ήταν δηλαδή μακακες;
    Άντε από δω,και το ότι σας άφησαν τόσο καιρό να έχετε και τα ιδιωτικά σας ιατρεία,είναι πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο άθλια σκουλήκια μπορεί να είναι αυτοί οι υπάνθρωποι έχουν το θράσος να λένε να διατηρήσουν το δικαίωμα να κρατούν τα ιατρεία τους αλλά ισχύει μόνο για αυτούς Όχι για τους νέους διορισμένους πόσο αλήτες μπορεί να είναι

      Διαγραφή
    2. Αυτό με τους πανεπιστημιακού την ανοιχτή πληγή της εκμεταλευσης των νοσοκομειων και τους στρατιωτικους δεν σε απασχλει καθολου ετσι;;;;

      Διαγραφή
  3. οι προηγουμενοι σχολιαστες φαινεται οτι ενοχλουνται μονο απο τα ιατρεια των γιατρων του πρωην ΙΚΑ.Οι πανεπιστημιακοι και στρατιωτικοι δεν τους ενοχλουν. Η μιζερια, ο φθονος και η μικροτητα στο μεγαλειο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ δεν είναι ούτε φθόνος ούτε μικρότητα αλλά αυδια προς εσάς που δεκαετίες καπηλευεστε το δημόσιο χρήμα με την λαμόγια παπαγαλάκια της κάθε κυβέρνησης εισβαρος των νεων ιατρων ανεργων που μεταναστευουν στο εξωτερικο κατι τέτοιοι του λογου σας με διπλομισθιες στερείται από τους νέους μια θέση εργασίας ΔΥΣΤΗΧΩΣ αυτές παρακαταθικες αφηνεται στην νέα γενιά οσω λαμόγιο είσαι τόσο καλύτερα

      Διαγραφή
  4. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΘΗΚΑΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΙΔΑ.ΟΣΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΑΚΟΙ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΕΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΙΔΙΩΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή