Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Το νέο διπλό σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με τα φάρμακα – Πώς η χώρα έχασε 100 εκατ.


Αποτέλεσμα εικόνας για φαρμακα"

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «τρώγονται» χρόνια τώρα με αλληλοκατηγορίες για σκάνδαλα με τα φάρμακα. Όπως αποκαλύπτουμε, φέρουν ακέραια ευθύνη για νέο διπλό σκάνδαλο, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η χώρα 100 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις 1 χρόνο!

Το πρώτο σκάνδαλο αφορά τα πανάκριβα φάρμακα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C. Όπως θα αποκαλύψουμε σήμερα η αβελτηρία – από ανικανότητα ή σκόπιμη; – αρχικά του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια της ΝΔ, είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να χρεωθεί χωρίς λόγο περίπου 80 εκατ. ευρώ!

Ας ξεκινήσουμε από τις τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώθηκε η 14μηνης διάρκειας συμφωνία που είχε κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα με τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες προσέφεραν γενναίες εκπτώσεις. Όμως, δεν προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση, ώστε να μειωθεί και άλλο το κόστος.

Έτσι, από το Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι και σήμερα, η χώρα μας πληρώνει τα φάρμακα αυτά σε τιμή τιμοκαταλόγου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την επαναδιαπραγμάτευση τον Απρίλιο του 2019 (δηλαδή, με 7 μήνες καθυστέρηση) και οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν στα τέλη Ιουνίου του 2019, δηλαδή, λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Όμως, οι Ξανθός και Πολάκης ουδέποτε υπέγραψαν τη σχετική απόφαση – άγνωστο γιατί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ήταν τέτοιο, που αν υπογράφονταν η σχετική απόφαση, θα έβγαινε εκτός παιχνιδιού μία μεγάλη, πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία. Με άλλα λόγια, η μη υπογραφή της συμφωνίας είχε ως αποτέλεσμα να ευνοηθεί η συγκεκριμένη εταιρεία.

Ευθύνη φέρει όμως και η ΝΔ. Ενώ σε άλλα θέματα, η νέα κυβέρνηση αναφέρει ότι συνεχίζει το έργο της προηγούμενης, λέγοντας ότι το Κράτος έχει συνέχεια, το θέμα των φαρμάκων ηπατίτιδας C παραμένει «παγωμένο» εδώ και 4,5 μήνες. Και φυσικά, το «ταξίμετρο» συνεχίζει και γράφει σε βάρος του δημοσίου.

Πόσο χρεωθήκαμε παραπάνω; Το κόστος των φαρμάκων της ηπατίτιδας C στη διάρκεια των 14 μηνών που ίσχυσε η συμφωνία ήταν μόλις 40 εκατ. ευρώ. Το κόστος των φαρμάκων από το Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι και σήμερα εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 120 εκατ. Άρα, το δημόσιο συμφέρον έχει πληγεί περίπου κατά 80 εκατ. ευρώ!

Το κωμικοτραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η κωλυσιεργία των ελληνικών κυβερνήσεων πλήττει και το συμφέρον των αδελφών Κυπρίων! Διότι πριν από μερικούς μήνες, οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει διαπραγμάτευση και για τους Κυπρίους ασθενείς. Δηλαδή, η μη υπογραφή της συμφωνίας βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και της Κύπρου…

Το δεύτερο σκάνδαλο αφορά το γεγονός ότι με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεν έχουν ανατιμολογηθεί όλα τα φάρμακα εδώ και ενάμιση χρόνο. Βέβαια, η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη. Η εφαρμογή των μνημονίων επέβαλε στη χώρα να κάνει ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων 2 φορές το χρόνο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της τιμής χιλιάδων φαρμάκων.

Το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε το μέτρο αυτό και πέρασε νέα ρύθμιση, που προέβλεπε ότι η ανατιμολόγηση θα γίνεται μόνο μία φορά το χρόνο. Ωστόσο, μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου δεν έκανε κάτι τέτοιο, ενώ λίγο νωρίτερα είχε θεσπίσει νέο σύστημα, που θα επέτρεπε αυξήσεις σε αρκετά φάρμακα. Η κυβέρνηση της ΝΔ – παρ’ ότι προεκλογικώς άσκησε κριτική για το θέμα και δήλωνε πως είναι πανέτοιμη για αλλαγές – ακόμη δεν έχει κάνει ανατιμολόγηση.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκαν νέες ρυθμίσεις, οι οποίες είναι ίδιες με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απαγορεύονται οι αυξήσεις. Πρόκειται για ένα λαϊκίστικο και οριζόντιο μέτρο, που ως τέτοιο θα επιφέρει μεγαλύτερες στρεβλώσεις από εκείνες που θα λύσει, καθώς θα εντείνει τις ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, μέσω των παράλληλων εξαγωγών. Όμως, η ΝΔ μοιράζει σανό στο εκλογικό σώμα, λέγοντας ότι διασφαλίζει φθηνά φάρμακα στο λαό…

Η ουσία είναι ότι η ανατιμολόγηση θα ισχύσει σε περίπου ένα μήνα. Πρακτικά δηλαδή, όλο το 2019 δεν είχαμε μειώσεις στις τιμές σε βάρος του δημοσίου. Το φαινόμενο αυτό συνέβη και το 2015 με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο η περήφανη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, λίγο το τρίτο μνημόνιο, πέρασε η χρονιά χωρίς ανατιμολόγηση. Και τότε η ΝΔ είχε ασκήσει σφροδρή κριτική. Και όμως, φέτος, που πήρε τα ηνία της χώρας, χρειάστηκε 4 μήνες για να κάνει το αυτονόητο…

Το γεγονός ότι τα φάρμακα δεν έχουν ανατιμολογηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο μεταφράζεται σε κόστος εις βάρος του ΕΟΠΥΥ και του δημοσίου τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ. Έτσι, συνολικά, βλέπουμε ότι οι σκανδαλώδεις αστοχίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μας έχουν κοστίσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ!

Από πολιτική σκοπιά ο ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε πρόσφατα στις εκλογές και οδηγήθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το μείζον θέμα φυσικά είναι αφορά εφεξής την ΝΔ. Την ώρα που οι δαπάνες για φάρμακα συνεχίσουν και αυξάνονται ανεξέλεγκτα, η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της κυβέρνησης προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα για την ικανότητά της να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τον έλεγχο των δαπανών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου