Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

«Στερεύουν» από γιατρούς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Για τον σοβαρό κίνδυνο αναστολής λειτουργίας βασικών κλινικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, λόγω της επικείμενης λήξης των συμβάσεων επικουρικών γιατρών καθώς και των αποχωρήσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης, προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

kathimerini.gr

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, τέλος του 2019 αναμένεται να αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης 2.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, τη στιγμή που δεν αναμένεται έως το καλοκαίρι να γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία. Επιπλέον, τέλος Νοεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις 285 επικουρικών γιατρών, οι οποίοι πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ τέλος Δεκεμβρίου 2019 και τέλος Ιανουαρίου 2020 λήγουν οι συμβάσεις άλλων 600 επικουρικών γιατρών και οι οποίοι πληρώνονται σήμερα από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς και εκπροσώπους των επικουρικών γιατρών, διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν πιστώσεις στα νοσοκομεία ώστε να προσλάβουν με ετήσια σύμβαση τον ίδιο αριθμό επικουρικών που θα «απολυθούν». Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο θα δίνεται προτεραιότητα στις θέσεις επικουρικών όπου υπάρχουν ήδη υπηρετούντες, ώστε αυτές οι θέσεις να μη χάνονται.

Ο αντίλογος από τους εργαζομένους είναι ότι ακόμα και εάν δοθούν οι σχετικές πιστώσεις στα νοσοκομεία, θα υπάρξει μεγάλο κενό έως ότου προσληφθούν νέοι επικουρικοί (ειδικά στην περίπτωση των γιατρών η θητεία των οποίων λήγει τέλος Νοεμβρίου). Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται και έγγραφο της διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης προς τους διοικητές των νοσοκομείων, με το οποίο τους ζητεί να φροντίσουν για την ασφαλή εφημέρευση των μονάδων ευθύνης τους κατά το διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη λήξη της θητείας των ήδη υπηρετούντων επικουρικών έως τον διορισμό νέων. Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει αναγκαία την ανανέωση των συμβάσεων των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών έως την τοποθέτηση νέων, ενώ διοργανώνει για την ερχόμενη Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, πανελλαδική υγειονομική κινητοποίηση, με 8ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής από τις 7 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και 24ωρη απεργία για τους εργαζομένους νοσοκομείων της υπόλοιπης χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου