Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΙΣΛ: Τα προβλήματα στην Υγεία φουντώνουν και ζητούν άμεσες λύσεις από το Υπ. Υγείας

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΑΡΙΣΑ 21-11-2019
«Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» 
Ν.Π.Δ.Δ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα προβλήματα στην Υγεία φουντώνουν και ζητούν άμεσες λύσεις από το Υπ. Υγείας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, για μια ακόμα φορά, εκφράζει την αγωνία γιατρών και πολιτών, όσον αφορά τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, τα οποία πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα ενώ από την άλλη μεριά, φαίνεται πως ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση τους από το υπ. Υγείας είναι τουλάχιστον ελλιπής.

Τόσο η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όσο και ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), καθυστερούν αδικαιολόγητα.

Στην ΠΦΥ, οι 800 θέσεις νέων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ παραμένουν στις επανειλημμένες εξαγγελίες από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο θεσμός των απλήρωτων από τον Αύγουστο οικογενειακών γιατρών ήδη φθίνει ενώ η ανασφάλεια κορυφώνεται, οι συμβάσεις των συναδέλφων μας στις ΤΟΜΥ λήγουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, χωρίς να υπάρχει σχέδιο και μέριμνα για το τι θα απογίνουν οι θέσεις αυτές καθόσον το πρόγραμμα ΕΣΠΑ λήγει το 2021, το δυσβάστακτο clawback καρκινοβατεί και ταλανίζει τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς δημιουργώντας μάλιστα συνδικαλιστικά ρήγματα με αφορμή τις αβέβαιες κινητοποιήσεις, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο πρόληψης και αναγνώρισης σοβαρών παθήσεων των οποίων η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση σώζει ζωές και ταυτόχρονα αποτελεί κύριο παράγοντα οικονομίας στο σύστημα. Μείζον πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα αποτελεί επίσης η αποχώρηση γιατρών του ΠΕΔΥ, που εξαναγκάζονται σε αλλαγή εργασιακών σχέσεων.

Στο ΕΣΥ, φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης του κύματος φυγής λόγω συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού γιατρών στο τέλος του χρόνου, η παράταση για ένα χρόνο των θέσεων των επικουρικών γιατρών που εξαγγέλθηκε περιμένουμε να γίνει πράξη, οι προσλήψεις όμως των μόνιμων γιατρών στις κενές οργανικές θέσεις, καθυστερούν αδικαιολόγητα, η χρηματοδότηση των δημόσιων δομών είναι ανεπαρκής και σε αρκετές περιπτώσεις δε κατευθύνεται στις πραγματικές ανάγκες της περίθαλψης των πολιτών, η κτηριακή υποστήριξη των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας υστερεί, ενώ περιοδικά παρατηρούνται ελλείψεις σε σημαντικά φάρμακα και αντιδραστήρια. Η στελέχωση των ΜΕΘ έχει μείνει πίσω. Επιπρόσθετα, η κατάργηση του ΚΕΣΥ και η αντικατάσταση του από άλλο θεσμικό όργανο παραμένει ακόμα προεκλογική εξαγγελία.

Με δύο λόγια, οι προσδοκίες γιατρών και πολιτών, με την αλλαγή της ηγεσίας του υπ. Υγείας δεν φαίνεται να εκπληρώνονται.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως η αδράνεια και η παραπομπή για το απώτερο μέλλον των καυτών προβλημάτων της Υγείας, απλά τα διογκώνει και τα επιδεινώνει. 

Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι ιεράρχηση, σχεδιασμός, τολμηρές μεταρρυθμίσεις και άμεση επίλυση τους από το υπ. Υγείας, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου