Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

ΕΟΠΥΥ: Ξεμπλοκάρουν -προσωρινά- οι αποζημιώσεις για είδη οράσεωςΠαναγιώτα Καρλατήρα - protothema.gr

Το ζήτημα των αποζημιώσεων εκκρεμεί τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων, με αντιπαραθέσεις και αντιδικίες
Την καταβολή των αποζημιώσεων για θεραπείες ειδικής αγωγής, όπως π.χ. οι λογοθεραπείες, και για οπτικά είδη, απευθείας στους δικαιούχους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μέχρι και το τέλος του έτους, ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού. 

Με τη σχετική απόφαση που κοινοποίησε ο ΕΟΠΥΥ στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ), ουσιαστικά ξεμπλοκάρουν δεκάδες χιλιάδες πληρωμές για θεραπείες ειδικής αγωγής ή αγορές οπτικών ειδών, που έχουν γίνει από τον Οκτώβριο και θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους. 

Το ζήτημα των αποζημιώσεων εκκρεμεί τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων, με αντιπαραθέσεις και αντιδικίες, καθώς ο Οργανισμός επιχειρεί να εφαρμόσει τον νόμο που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Πολάκη και ο οποίος προέβλεπε συμβάσεις με τους παρόχους και πληρωμή τους με voucher, με τους τελευταίους να αρνούνται, θεωρώντας πως πρόκειται για μονομερή συμφωνία χωρις διάλογο. Μάλιστα, οι επαγγελματίες της ειδικής αγωγής έχουν προσφύγει και δικαστικά, ζητώντας την ακύρωση του νόμου. 

Οι ζημιωμένοι είναι βεβαίως οι ασφαλισμένοι, που συνεχίζουν να πληρώνουν για να λαμβάνουν τις αναγκαίες θεραπείες ειδικής αγωγής, που αφορούν κατά κύριο λόγο τα παιδιά, τα έμμεσα μέλη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, και να προμηθεύονται τα αναγκαία οπτικά είδη, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία της χορήγησης των ειδικών θεραπειών και των οπτικών ειδών, και να εκδοθούν οι προσωρινές αποφάσεις του Οργανισμού για την αποζημίωση τους. 

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ και «εξαιτίας της καθυστέρησης στη συμφωνία με τους θεραπευτές Ειδικών Θεραπειών και τους προμηθευτές οπτικών ειδών», αποφασίσθηκε η καταβολή των αποζημιώσεων απευθείας σε δικαιούχους του Οργανισμού για δαπάνες που διενεργήθηκαν ή θα διενεργηθούν έως και τις 31-12-2019 και αφορούν προμήθεια οπτικών ειδών και χορήγηση ειδικών θεραπειών.

Η απόδοση της δαπάνης θα γίνεται με βάση το παραστατικό αγοράς και την ιατρική γνωμάτευση που εκδίδεται ηλεκτρονικά και στην οποία αναφέρονται, εκτός από τα στοιχεία του γιατρού και του ασθενή, ο κωδικός νόσου (ICD10) είτε για το οφθαλμολογικό πρόβλημα είτε για τη διαταραχή που απαιτεί θεραπεια ειδικής αγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου