Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Ποινές και πρόστιμα για παράβαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας - Αναλυτικός πίνακας

Σε περίπτωση διαπίστωσης πέμπτης παράβασης, οι Αρχές προβαίνουν σε οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας και οριστική σφράγιση του καταστήματος.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Πρόστιμα από 500 έως 10.000 ευρώ και διοικητικές ποινές, προβλέπονται για παράβαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Σε κοινή απόφασή τους, οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, περιλαμβάνουν πίνακα με τα πρόστιμα και τις ποινές, ο οποίος παρατίθεται πιο κάτω.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται ανά περίπτωση:
Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν καπνικά προϊόντα κατά παράβαση του νόμου 3730/2008.
Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων ή σε όποιον παραβιάζει τις διατάξεις του ίδιου νόμου.
Στον νόμο 3730/2008 προβλέπεται πως απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, για την ως άνω παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.
Επιπλέον, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση, έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο
Απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, σε κλειστούς χώρους ομαδικών αθλημάτων και κλειστούς χώρους αθλητικών εκδηλώσεων.
Για κάθε παράβαση της παρούσας διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200 ευρώ στους καπνίζοντες και 500 ευρώ στους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων.

Υποτροπή

Τα πρόστιμα αυξάνονται σε περίπτωση που διαπιστώνεται υποτροπή. Σε περίπτωση τέταρτης και πέμπτης υποτροπής ορίζονται επιπτώσεις στο καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σε περίπτωση διαπίστωσης τέταρτης παράβασης σε χώρο ή κατάστημα, πέραν του νέου προστίμου, επιβάλλεται προσωρινή σφράγιση του καταστήματος για δέκα μέρες.

Σε περίπτωση διαπίστωσης πέμπτης παράβασης, οι Αρχές προβαίνουν σε οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας και οριστική σφράγιση του καταστήματος.

Κριτήρια

Για το ύψος του προστίμου κριτήρια αποτελεί ο χώρος εντός του οποίου διαπιστώνεται η παράβαση κατά σειρά προτεραιότητας ως ακολούθως:
Νοσηλευτικά - προνοιακά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων, χώροι παροχής υπηρεσιών Υγείας.
Εκπαιδευτικά ιδρύματα, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, χώροι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των τύπων, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, παιδότοποι, πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων, κλειστοί και υπαίθριοι χώροι διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, κλειστοί χώροι ομαδικών αθλημάτων και κλειστοί χώροι αθλητικών εκδηλώσεων.
Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ίντερνετ - καφέ, θέατρα, κινηματογράφοι, καζίνο, καταστήματα τυχερών παιγνίων.
Κέντρα διασκέδασης.

Αρχές

Αρμόδιες Αρχές για την διασφάλιση της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βαθμού Α’ και Β’, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία καθώς και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.

Όργανα Ελέγχου αποτελούν, επίσης, τα αρμόδια υγειονομικά όργανα των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Οργανισμών Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α` και Β` βαθμού, το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και το ένστολο προσωπικό των Λιμενικών Αρχών και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.).
ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ










Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου