Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

ΠΙΣ: Η χώρα μας στο πρόθυρα υγειονομικής κρίσης από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

Αθήνα 19.11.2019 
Α.Π.: 3770 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ

· Η χώρα μας στο πρόθυρα υγειονομικής κρίσης από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών 

· ΑΜΕΣΗ ανάγκη λήψεως μέτρων και απαγόρευσης πώλησης φαρμάκων (ιδιαίτερα αντιβιοτικών) χωρίς ιατρική συνταγή 

Σε νούμερο ένα κίνδυνο για τη χώρα μας αποδεικνύεται η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα μικροβιακής αντοχής. Άλλωστε η χώρα μας εμφανίζεται να έχει σχεδόν διπλάσια χρήση αντιβιοτικών, σε σύγκριση με τον μέσο όρο που ισχύει στην Ε.Ε. 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ζητά την αυστηρή τήρηση της εθνικής νομοθεσίας, αλλά και την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών που προβλέπουν ότι όλα τα φάρμακα και ειδικά τα αντιβιοτικά, θα πρέπει να χορηγούνται στους ασθενείς μόνο όταν υπάρχει ιατρική συνταγή. 

Άλλωστε ο υπάρχον νόμος ισχύει εδώ και 46 χρόνια (ΦΕΚ 172 8.8.1973) και προβλέπει τη χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με συνταγή γιατρού. 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) μέσω του Γενικού Γραμματέα κ. Γιώργου Ελευθερίου διατύπωσε τις απόψεις του Συλλόγου για το θέμα της χρήσης των αντιβιοτικών στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης φορέων που πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΔΥ, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών. 

Ο ΠΙΣ εξέφρασε το χρόνιο αίτημα του κλάδου, ότι τα αντιβιοτικά θα πρέπει να δίνονται στους ασθενείς μόνο όταν υπάρχει συνταγή γιατρού. 

Παράλληλα σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ σχετικά με τη συνετή χρήση των αντιμικροβιακών στην ανθρώπινη υγεία (Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως 2017/C 212/01 της 1.7.2017), προβλέπεται σαφώς στο άρθρο 4.7 ότι: «Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να χορηγούν αντιμικροβιακά μόνο με συνταγή γιατρού, εκτός εάν, βάσει ειδικών διατάξεων, επιτρέπεται η ελεγχόμενη χορήγηση σε ειδικές περιπτώσεις». 

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο εισάγει αυστηρούς κανόνες σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων και ειδικότερα αντιβιοτικών, τα οποία και θα πρέπει να χορηγούνται ΜΟΝΟ μετά από ιατρική συνταγή. 

Η χρήση αντιβιοτικών με στοιχεία 

Με βάση τα στοιχεία: 

-Η Ελλάδα είναι η 1η χώρα σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

-Τα αντιβιοτικά κεφαλοσπορίνες, Αμοξικιλλίνη, τετρακυκλίνες και κινολόνες είναι πρώτα στη λίστα κατανάλωσης. 

-Στις κατηγορίες αυτές των αντιβιοτικών καταγράφεται διαχρονική αύξηση στη χρήση, με εξαίρεση τις κινολόνες για τις οποίες έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια ως απαραίτητο στοιχείο η αιτιολογημένη συνταγή γιατρού. Γι’ αυτό και οι κινολόνες έρχονται στην 3η θέση κατανάλωσης. 

-Tο ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) καταγράφει σχεδόν διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο που ισχύει στην Ε.Ε. 

-Οι κυριότερες λοιμώξεις για τις οποίες οι Έλληνες παίρνουν από το ράφι τα αντιβιοτικά είναι για το αναπνευστικό και για το ουροποιητικό σύστημα. 

Κατόπιν αυτών, ο ΠΙΣ καλεί το Υπουργείο Υγείας να ενσωματώσει ΑΜΕΣΑ τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες στην Εθνική Νομοθεσία και να εφαρμόσει τους Νόμους του Κράτους προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα στο άμεσο μέλλον, από την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών λόγω της αλόγιστης και ανεξέλεγκτης χρήσης φαρμάκων και ιδιαίτερα αντιβιοτικών, καθώς δεν παράγονται νέα αντιβιοτικά σκευάσματα που να μπορούν να καλύψουν τη μικροβιακή αντοχή που αναπτύσσεται. 

Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. 

Ο Πρόεδρος                           Ο Γενικός Γραμματέας 

Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου 

Πλαστικός Χειρουργός Αγγειοχειρουργός

5 σχόλια:

 1. Όσο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα δίδονται ελεύθερα απο τους φαρμακοποιούς η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε καταναλωση φαρμάκων και στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ποιος όμως συνάδελφοι τολμάει να βάλει χέρι στους άσχετους και άπληστους φαρμακοτριφτες ?

   Διαγραφή
  2. ΣΤΙΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΙ ΕΚΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ?

   Διαγραφή
  3. Ο ΓΙΑΤΡΟΣ, ΚΎΡΙΈ ΜΟΥ, ΕΦ' ΟΣΟΝ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΓΙ΄ΑΥΤΟ. Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ; ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΙΑΤΑΖΕΙ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΕΚΤΕΛΕΙ. ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΡΑΦΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΚΤΙΚΗ. ΑΚΟΜΑ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ Η ΠΡΟΣΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ: Rp/ ΔΗΛΑΔΗ RECIPE=ΛΑΒΈ, ΠΡΟΣΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ RECIPERE=ΛΑΜΒΑΝΩ. ΜΗ ΒΓΑΖΕΤΕ ΓΛΩΣΣΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΤΡΙΦΤΕΣ ΑΛΛΑ ΑΡΚΕΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ, ΠΑΝΤΟΦΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΦΕΡΩΝ ΕΙΔΩΝ.

   Διαγραφή
 2. Όταν το επίσημο Κράτος και η τηλεόραση διατυμπανίζουν καθημερινά το οικτρό για τους ασθενείς "Απευθυνθείτε στο γιατρό ή το φαρμακοποιό σας", όλα είναι λογικά....
  Μόνο στην Ελλάδα και την Μποτσουάνα ο φαρμακοποιός ταυτίζεται με τον Ιατρό.
  Λύπη και μόνο λύπη....

  ΑπάντησηΔιαγραφή