Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Κλινικάρχες και ιδιώτες γιατροί βάζουν "πλάτη" στη Θεσσαλονίκη

Τάσεις σταθεροποίησης των εισαγωγών σε υψηλά επίπεδα στα νοσοκομεία της πόλης διαπιστώνει ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γ. Κωτσιόπουλος. "Αυτοψία" σε δομές υγείας, επαφές με τοπικούς φορείς

Του ανταποκριτή μας, Βασίλη Ιγνατιάδη
IATRONET

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα επικαιροποιείται, με "ενέσεις" ενίσχυσης από τον ιδιωτικό τομέα. Έπειτα από μια περίοδο ανησυχητικής αύξησης, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία άρχισαν να δείχνουν κάποια πρώτα σημάδια σταθεροποίησης τις τελευταίες μέρες, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα. Κλινικάρχες και ιδιώτες γιατροί δεσμεύονται να βάλουν "πλάτη" χωρίς να χρειαστεί επίταξη, με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο, να δηλώνει πως χρειάζεται τεράστια εγρήγορση τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες.

Ο κ. Κωτσιόπουλος πραγματοποίησε "αυτοψίες" την Παρασκευή σε μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ νωρίτερα είχε σειρά επαφών με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, τους διοικητές των υγειονομικών μονάδων, κλινικάρχες, εκπροσώπους φορέων της πόλης και με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Νίκο Νίτσα.

"Οι κλινικάρχες είπαν ότι θα μας δώσουν όσες κλίνες έχουμε ανάγκη, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας", δήλωσε στο ΑΠΕ, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους κλινικών, στην οποία πάντως δεν προσκλήθηκε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης ιδιωτικών κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, και πρόσθεσε πως υπάρχει ενδιαφέρον και ιδιωτών γιατρών να στηρίξουν στο ΕΣΥ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "δεν θα χρειαστεί επιστράτευση όπως δεν χρειάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο". Από την πλευρά του ο κ. Νίτσας είπε πως υπάρχει ένας κατάλογος ιδιωτών γιατρών που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, ο οποίος θα εμπλουτιστεί, με βάση και τις ανάγκες των δύο Υγειονομικών Περιφερειών.

Το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Κωτσιόπουλος, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, παρουσία του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, προειδοποίησε πως οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες για το σύστημα Υγείας, παρά τις ενδείξεις σταθεροποίησης. "Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τάσεις σταθεροποίησης στις εισαγωγές των νοσοκομείων. Σε όλα τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης γίνεται μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους είμαστε ευγνώμονες. Απομένουν μερικές δύσκολες εβδομάδες και θα πρέπει να είμαστε σε τεράστια εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των πολιτών. Επικαιροποιήσαμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό σε συνεργασία με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ. Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των πολιτών και τα νοσοκομεία έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα", σημείωσε.

Για "ντεμαράζ διαρκείας" στην τελευταία αλλά και πιο ευαίσθητη φάση της μάχης μίλησε από την πλευρά του ο Στ. Καλαφάτης. "Είναι μια προσπάθεια δύσκολη, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και είμαι πεπεισμένος πως και στη Μακεδονία και τη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη θα βγούμε νικητές", τόνισε.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο τελευταίος τάχθηκε υπέρ των έξυπνων λύσεων για την διαχείριση της πανδημίας, με μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας που ταυτόχρονα θα κρατούν ζωντανή την οικονομία. Δεδομένης και της κόπωσης των πολιτών, όπως είπε, το "κλειδί" είναι η σωστή κινητικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου