Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Πάτρα: ΠΓΝΠ και "Αγιος Ανδρέας" καλύπτουν την υποστελέχωση του Πύργου - Λόγω ιού παραιτήσεων

Σε γάγγραινα που απλώνεται και μολύνει και τα άλλα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας, εξελίσσεται η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο του Πύργου και ειδικότερα στην Παθολογική Κλινική.

Η υποστελέχωση της Κλινικής αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα που δεν έτυχε οριστικής αντιμετώπισης από καμία ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα, κι έτσι έχει δημιουργηθεί μία επείγουσα κατάσταση την οποία καλούνται να τη θεραπεύσουν οι γιατροί της Πάτρας («Αγίου Ανδρέα» και ΠΓΝΠ) και της Τρίπολης.

Ο ένας γιατρός που έχει απομείνει στην Κλινική, προφανώς δεν επαρκεί για τους 100 περίπου νοσηλευόμενους στην Κλινική και για την κάλυψη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών χωρίς μάλιστα να έχει στη διάθεσή του καμία βοήθεια, ούτε καν από ειδικευόμενους.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Αρκεί άραγε ο ένας γιατρός που θα μετακινηθεί από την Πάτρα ή την Τρίπολη για να καλύψει τη μία εφημερία;

«Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει μία Παθολογική Κλινική που καλύπτει χιλιάδες κατοίκους του Νομού Ηλείας με έναν παθολόγο. Τι είδους νοσηλεία θα προσφέρει ο συνάδελφος του ''Αγίου Ανδρέα'' που εντέλλεται να βρίσκεται για μία ημέρα από νωρίς το πρωί στο νοσοκομείο του Πύργου για να αντιμετωπίσει τους 100 ασθενείς της Κλινικής και όσους θα φτάνουν στα επείγοντα;». Είναι το δύσκολο κουίζ που έθεσε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), Δημήτρης Ζιαζιάς, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στην πύλη του «Αγίου Ανδρέα» μαζί με τους γιατρούς του νοσοκομείου που παρέλαβαν το φύλλο πορείας.

Ως αιτία του προβλήματος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Ζιαζιάς, εντοπίζει τη διοίκηση που ασκείται. «Η βασική αιτία είναι ο υπάρχων διοικητής, ο οποίος έχει εξωθήσει σε παραιτήσεις συνολικά 15 γιατρούς». Μάλιστα ο κ. Ζιαζιάς εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ανταπόκριση στις προκηρύξεις που γίνονται εάν δεν αντικατασταθεί ο διοικητής και αν δεν γίνουν παράλληλα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθεί επαρκώς η κλινική.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ ανακοίνωσε δε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου καθώς «πρόκειται για μία επικίνδυνη κατάσταση, η οποία συνεχώς θα ανακυκλώνεται εάν δεν αποφασίσει η πολιτική ηγεσία να λύσει οριστικά το θέμα. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι συνάδελφοι, γιατροί του κόσμου που καλούνται κάθε φορά να αλλάζουν νομό για να καλύψουν τα κενά που δημιουργούν οι πολιτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΙΟΣ

Τις παρενέργειες που προκαλούνται στον «Αγιο Ανδρέα» από τις μετακινήσεις των παθολόγων του, ανέδειξε ο συντονιστής διευθυντής του Παθολογικού Τομέα, Κωνσταντίνος Κούκιος,

«Δεν είναι δυνατόν να φεύγει γιατρός από ένα επιβαρυμένο νοσοκομείο με κλινικές κορονοϊού και με μειωμένο προσωπικό και να πηγαίνει να καλύψει τις ανάγκες άλλου νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή οι υπηρετούντες παθολόγοι στον ''Αγιο Ανδρέα'' είναι ελάχιστοι και καλύπτουν πέντε κλινικές. Τρεις κορονοϊού και δύο παθολογικές Α' και Β΄» και προσθέτει:

«Παρ' όλα αυτά, εμείς δείχνουμε καλή διάθεση να βοηθήσουμε αλλά δεν είναι κάτι προσωρινό. Το πρόβλημα ανακυκλώνεται και συνεχώς θα καλούμαστε εμείς να δώσουμε τη λύση».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι κίνδυνοι με τους οποίους θα έρθουν αντιμέτωποι οι συνάδελφοί μας που θα πάνε να καλύψουν μόνοι τους 100 άγνωστους νοσηλευόμενους και όσους πάνε στα επείγοντα, είναι σοβαροί. Το λιγότερο που μπορεί να τους συμβεί είναι να έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη διότι οι συνθήκες ευνοούν το ιατρικό λάθος».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ

Ερωτηθείς σχετικά ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης απάντησε ότι το πρόβλημα δεν απορρέει από τον διοικητή, αλλά από γιατρούς που διορίζονται στον Πύργο και εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος, παραιτούνται και έρχονται , κυρίως στην Πάτρα.

Ο ίδιος πάντως αναγνωρίζει ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς για να επιλέξουν τον Πύργο. «Το έχω θέσει το θέμα αυτό στην ηγεσία του υπουργείου. Από κει και πέρα, προκηρύξεις κάνουμε, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Ακόμα και δέκα γιατρούς θα προσλαμβάναμε αν ανταποκρίνονταν στις προκηρύξεις» τονίζει ο κ. Καρβέλης τονίζοντας ότι:

«Σήμερα, τώρα, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα. Πρέπει να βρούμε γιατρούς για τους ασθενείς. Εχουν οι γιατροί να μας προτείνουν άλλη προσωρινή λύση από αυτή που δρομολογήσαμε εμείς;».

Της
Μαρίνας Ριζογιάννη

1 σχόλιο:

  1. Ερωτηθείς σχετικά ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης απάντησε ότι το πρόβλημα δεν απορρέει από τον διοικητή, αλλά από γιατρούς που διορίζονται στον Πύργο και εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος, παραιτούνται και έρχονται , κυρίως στην Πάτρα.
    Εμ τι να κάνουμε. διοικητά; Αφού η παθολογία κατάντησε να μην είναι ελκυστική ειδικότητα και υπάρχουν κενές θέσεις παντού, οι ειδικευόμενοι φεύγουν για κάπου καλύτερα. Βρίσκεται όμως η λύση, αλλαγή του νόμου ώστε να παγιδευθούν οι ειδικευόμενοι παθολόγοι και να μη μπορούν να φύγουν. Πόσα χτυπήματα ακόμα θα αντέξει η πιο πολύπαθη ειδικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή