Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Χρ. Σταϊκούρας: Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος του 2021

Του Τάσου Δασόπουλου - Capital.gr

Εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις με έξτρα κίνητρο έκπτωση 3% για την εφάπαξ καταβολή φόρου για όσους κάνουν την δήλωσή τους ως το τέλος Ιουλίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας σήμερα στο OPEN ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξει μετά το Πάσχα για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Τόνισε ότι η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 8 δόσεις από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Όσα φυσικά πρόσωπα υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέχρι και το τέλος Ιουλίου και σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του αναλογούντος φόρου θα έχουν για φέτος έκπτωση 3% αντί 2% πέρσι. Όσοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ως το τέλος Αυγούστου δεν θα είναι είναι μεν εκπρόθεσμοι, αλλά όπως και πέρσι θα χρειαστεί να καταβάλλουν διπλή δόση στο τέλος του μήνα ώστε να διατηρηθεί για όλους η συνθήκη των 8 δόσεων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με το θέμα των τεκμηρίων και τον κίνδυνο να υπερφορολογηθούν φορολογούμενοι, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραστικά το 2020 λόγω της κρίσης και κινδύνευαν να φορολογηθούν με βάση τεκμαρτά εισοδήματα, τόνισε ότι θα παγώσουν για φέτος τα τεκμήρια για τέσσερεις κατηγορίες φορολογούμενους:

- Τους ελεύθερους επαγγελματίες

- Τους εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης εργασίας

- Τους εργαζόμενους που ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα συνεργασία

- Τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υποχρεώθηκαν σε μειωμένα ενοίκια

Σημείωσε πάντως ότι το πάγωμα δεν θα ισχύσει για όσους από τις κατηγορίες αυτές είχαν φορολογηθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια με βάση τεκμαρτά εισοδήματα.

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με το ελάχιστο όριο του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, είπε ότι περίπου το 80% των πολιτών έχει συγκεντρώσει το ελάχιστο όριο. Για το υπόλοιπο 20% που δεν έχουν συγκεντρώσει το όριο λόγω της κρίσης, είπε ότι θα υπάρχει ρύθμιση που θα συζητηθεί και με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης ώστε να αποφευχθεί το πέναλτι του 22% για το ποσό των αποδείξεων.

Τέλος σε ότι αφορά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών από μειωμένα ενοίκια ανακοίνωσε ότι μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας θα πληρωθούν κάποια υπόλοιπα που έχουν μείνει για την περίοδο Νοεμβρίου Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου