Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Η κυβέρνηση σιωπά, ενώ όλο και περισσότεροι φορείς τάσσονται στο πλευρό των επιταγμένων γιατρών

Η υποτιθέμενη για έναν μήνα επίταξη των ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ έχει κιόλας περάσει στον δεύτερο μήνα της, με τουλάχιστον σκιώδεις μεθοδεύσεις και την ώρα που οι γιατροί βρίσκονται στα κάγκελα, έχοντας ήδη αποστείλει εξώδικο στο υπουργείο Υγείας και έχοντας προαναγγείλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Από τις αρχές της εβδομάδας, στο πλευρό τους τάχθηκαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, ενώ την Πέμπτη, και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ένωσε τη φωνή του μαζί τους, δηλώνοντας τη ρητή αντίθεσή του στην παράταση της επιστράτευσης, και ζητώντας μεταξύ άλλων, άμεσες και μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και προστασία της πενιχρής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

The Press Project
George Vitsaras / SOOC

Αποκαλυπτική της αναλγησίας της κυβέρνησης προς διπλή κατεύθυνση, τόσο ως προς την πλημμελή στήριξη του ΕΣΥ, όσο και για την αυταρχικότητα των αποφάσεων της ίδιας και του υπουργείου Υγείας προκύπτει η διαχείριση των 200 και πλέον γιατρών που επιτάχθηκαν πριν από κάτι παραπάνω από έναν μήνα. Την κουρτίνα με την οποία επιχείρησε η κυβέρνηση να καλύψει τις ελλείψεις του Συστήματος Υγείας και τις πλημμελείς παρεμβάσεις για την υποστήριξή του τράβηξαν από τη Δευτέρα οι ίδιοι, με εξώδικο που επέδωσαν στο υπουργείο Υγείας, με το οποίο παρουσιάζουν αναλυτικά τα προβλήματα που προκαλούν οι αποφάσεις του.

«Σας καλούμε να μην συνεχίσετε ή ανανεώσετε ή παρατείνετε την επίταξη των υπηρεσιών μας. Σας δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας στην αναζήτηση διοικητικών και ποινικών ευθυνών, όπως επίσης και για την κάλυψη κάθε αστικής ζημίας που έχουμε μέχρι σήμερα υποστεί εκ της καταστροφικής πολιτικής σας επιλογής να επιταχθούμε εγκαταλείποντας τους ασθενείς μας, κινδυνεύοντας να απωλέσουμε τις σταθερές εργασίες σε φορείς υγείας κλπ» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι 206 ιδιώτες γιατροί, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, που επιτάχθηκαν πριν από σχεδόν έναν μήνα από το υπουργείο Υγείας, στην προσπάθειά του να αφήσει εκτός κάδρου συνολικά το ιδιωτικό σύστημα υγείας.

Όπως τονίζουν οι επιταγμένοι γιατροί, μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης «άπαντες εμείς, κατόπιν της επιδόσεως του φύλου επιτάξεως, παρουσιαστήκαμε στα δημόσια νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προκειμένου να αναλάβουμε καθήκοντα και να παρέχουμε υπηρεσίες, με μοναδικό μας στόχο, την προστασία της δημόσιας υγείας, με αφοσίωση στην ανθρώπινη ζωή και ορόσημο την εκπλήρωση του ιατρικού μας λειτουργήματος. Πλην όμως, η εν θέματι επίταξη υπηρεσιών μας, παρουσιάζει πλήθος πλημμελειών και νομικών αστοχιών, πλήττει σε ολοκληρωτικό βαθμό θεμελιώδη και στοιχειώδη ατομικά μας δικαιώματα, και άδει σε πλήρη κατάλυση των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας στην εργασία, στην ελεύθερη οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στην υγεία μας».

Τονίζουν ακόμα πως «καθίσταται σαφές και ευνόητο, ότι η έλλειψη σύνταξης μελέτης στην οποία να αποτυπώνονται με ακρίβεια και να καταγράφονται με σαφήνεια οι υπηρεσιακές ανάγκες ανά νοσοκομειακή μονάδα, από τις οποίες να προκύπτει η ανάγκη επίταξης προσωπικών υπηρεσιών μόνο 206 ιατρών, εντείνει και καταδεικνύει τη νομικά πλημμελή και πρόχειρη διαδικασία επίταξης».

Στο εξώδικό τους, οι γιατροί προαναγγέλλουν την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη, για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών ως προς τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι 206 γιατροί, παρότι όπως έχει ήδη παραδεχτεί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «οι ιδιώτες ιατροί στις ειδικότητες αυτές στην Αθήνα είναι συνολικά 2.140: 1.331 παθολόγοι, 469 πνευμονολόγοι και 340 γενικοί ιατροί. «Είναι απορίας άξιο λοιπόν για ποιο λόγο δεν επιτάχθηκαν οι υπηρεσίες του συνόλου των ιατρών που ενέπιπταν στις συγκεκριμένες ως άνω κατηγορίες, με τα απαριθμούμενα χαρακτηριστικά, ενώ επιπλέον, ποια διαδικασία και με την εφαρμογή ποιων κριτηρίων επιλεγήκαμε εμείς μόνο προς επίταξη των υπηρεσιών μας» αναρωτιούνται οι γιατροί.

Στο πλευρό τους τάχθηκαν με ανακοινώσεις του ήδη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, χαρακτηρίζοντας «υγειονομικά και ηθικά απαράδεκτη την επιστράτευση ιατρών», στηλιτεύοντας την ολιγωρία να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με νέες προσλήψεις προσωπικού, αλλά και εθελοντικά από τους ιδιώτες που προσφέρθηκαν. Παράλληλα, παραθέτουν σειρά ερωτημάτων αναφορικά με την «πολιτική απόφαση για μεροληπτική επιλογή οικογενειακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ με πληθυσμό ευθύνης και συμβεβλημένων ιατρών της γειτονιάς».

Διαβάστε περισσότερα για το εξώδικο των 206 γιατρών στο υπουργείο Υγείας:


Ρητά αντίθετος και ο ΠΙΣ

Την Πέμπτη, τη ρητή αντίθεσή του στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τη στήριξή του στα αιτήματα των επιταγμένων γιατρών διατράνωσε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, που αφού προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην παρατείνει την κατάσταση επιστράτευσης, καλεί σε άμεσες προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προστατευτεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, της οποίας αναπόσπαστο κομμάτι είναι σήμερα οι γιατροί που επιτάχθηκαν.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΠΙΣ:

Ρητά αντίθετος στην παραμονή και την παράταση του μέτρου της επιστράτευσης των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών που εδώ και έναν μήνα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Το Υπουργείο Υγείας είχε στη διάθεση του χρόνο για να δρομολογήσει επαρκείς λύσεις για την κάλυψη των έκτακτων και διαρκών αναγκών στα δημόσια Νοσοκομεία αξιοποιώντας τις προτάσεις μας. Η εργαλειοποίηση της επιστράτευσης και των επιτάξεων στο δημόσιο διάλογο, δεν βοηθά στην ανεύρεση συναινετικών και ουσιαστικών λύσεων για τη στήριξη του ΕΣΥ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει προτείνει από το 2019 λύσεις αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ και από τον Νοέμβριο του 2020 άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της στελέχωσής του. Η επιστράτευση και οι επιτάξεις είναι μέτρα αυταρχικά και αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία ενδέχεται να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου.

Έχουμε επισημάνει πολλαπλώς ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί αναγκαίο ανάχωμα για την αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ. O ΠΙΣ καλεί το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις ιατρών στο ΕΣΥ και να αξιοποιήσει τις προτάσεις του έστω και τώρα, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα και στην εξυπηρέτηση των πολιτών στα ιατρεία της γειτονιάς, όπου πρέπει να επιστρέψουν οι επίστρατοι. Επιπλέον είναι αναγκαία η έμπρακτη αναγνώριση και έγκαιρη αποζημίωση των υπηρεσιών τους, όπως και των μονίμων στελεχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δικαιούνται επίδομα πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου