Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Πάσχα εντός τειχών: Αυστηροί έλεγχοι και μπλόκα παντού -Οι εξαιρέσεις, τα έγγραφα και τα «τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες


Πάσχα εντός τειχών: Αυστηροί έλεγχοι και μπλόκα παντού 
/ Φωτογραφία: IntimeNews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαρωτικοί είναι ήδη οι έλεγχοι των Αρχών προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος των πολιτών ενόψει Πάσχα στα χωριά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις να επιτρέπονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Για την υλοποίηση του σχεδίου «Πάσχα στην πόλη» έχουν επιστρατευτεί περίπου 15.000 αστυνομικοί και λιμενικοί προκειμένου να εποπτεύουν επί 24ώρου βάσεως τις μετακινήσεις τόσο σε στεριά, όσο και σε θάλασσα.

Μέχρι στιγμής, δεν ήταν λίγοι αυτοί που προσπάθησαν να ξεγελάσουν τις Αρχές επικαλούμενοι απίστευτες δικαιολογίες για να κάνουν Πάσχα στο χωριό, ωστόσο όπως προαναφέρθηκε οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί στα διόδια, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις που επιβάτες αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν ακόμη και από λεωφορεία των ΚΤΕΛ επειδή δεν είχαν την κατοχή τους τα απαραίτητα έγγραφα για την μετακίνησή τους.

«Οι έλεγχοι για την αποφυγή των διαπεριφερειακών μετακινήσεων θα είναι και όλη την Μεγάλη Εβδομάδα πολύ αυστηροί. Επιβάλλεται να αντιληφθούν οι πολίτες, ότι όσοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, στα οποία γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος, δεν πρόκειται να περάσουν από τα διόδια. Τους παρακαλούμε, λοιπόν, να μην προσπαθήσουν να αναχωρήσουν, εάν δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχος Σπύρος Λάσκος.

«Τσουχτερά» τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Σημειώνεται ότι όσοι παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας, τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ στην περίπτωση ψευδών ή πλαστών βεβαιώσεων το πρόστιμο ανεβαίνει στα 500 ευρώ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πέρα από τους μεγάλους εθνικούς άξονες θα στήσουν μπλόκα σε όλους τους παράδρομους, όλο το 24ωρο, ενώ θα χρησιμοποιηθούν drones και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. για την εναέρια επιτήρηση και καθοδήγηση των επίγειων δυνάμεων.

Οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Παράλληλα, η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε ορίζει ότι τα μέτρα απαγόρευσης μετακινήσεων θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Μαΐου 2021, ενώ αναφέρονται και οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων.

Συγκεκριμένα οι πέντε εξαιρέσεις αφορούν:

-Μετακίνηση από και προς την εργασία. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

-Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

-Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

-Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

-Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει:

α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή

β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Η διάρκεια ισχύος όλων των μετακινήσεων πλην αυτών προς τη μόνιμη κατοικία θα είναι 48 ώρες.

Σημειώνεται ότι στην ενημέρωση της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία. Δηλαδή, δεν μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό ή εκτός περιφερειακής ενότητας και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Πηγή: iefimerida.gr - 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου