Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Αχαΐα: Ανω του 80% του ιατρικού προσωπικού έχει εμβολιαστεί

Σε ποσοστό άνω του 80% έχει εμβολιαστεί το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ της Αχαΐας.
Pelop.gr

Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα η «Π», δείχνουν ότι ένα σχετικά μικρό ποσοστό απομένει ώστε οι γιατροί που υπηρετούν στις δημόσιες δομές υγείας να αγγίζουν το 100% της εμβολιαστικής τους κάλυψης. Αλλά δεν παύει να υπάρχει ένα έλλειμμα, σε έναν ευαίσθητο χώρο.

Σημειωτέον, ωστόσο, ότι από την έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι αντίστοιχα ποσοστά ελάχιστες περιοχές της χώρας καταγράφουν.

Υπενθυμίζουμε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Πάτρας, προ καιρού, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πανελλαδικής επίθεσης και δημόσιας κριτικής επειδή εμφάνιζε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Αφορμή είχε αποτελέσει η διασπορά του ιού σε κλινική του «Αγίου Ανδρέα» από συνοδό ασθενούς. Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και φυσικά δεν έχουν συνδυαστεί με τα αν το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτά είναι εμβολιασμένο ή όχι.

Η ΕΙΚΟΝΑ

Σήμερα η «ΠτΔ» παρουσιάζει αναλυτικά τα στοιχεία του εμβολιασμού των γιατρών που προσφέρουν υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα όπως τα κατέγραψε η 6η Υγειονομική Περιφέρεια μετά από αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. Τα στοιχεία αυτά ανατρέπουν σημαντικά την αρνητική εικόνα που επικρατεί για το ιατρικό μας προσωπικό που επί μακρό χρονικό διάστημα δοκιμάζεται από τα υψηλά ποσοστά νοσηρότητας της περιοχής και τα μεγάλα ποσοστά νοσηλειών σε κλινικές και ΜΕΘ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΠΟΣΟΣΤΟ

ΠΓΝΠ

87%

«ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ »

77,8%

ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ

98,3%

ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

100%

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΣΟΣΤΟ

ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ

100%

ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ

95%

ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ(ΖΑΡΟΥΧΛΕΪΚΩΝ)

90%

ΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑΣ

87,5%

ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ

83%

ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΑΓ. ΑΛΕΞΙΟΥ)

81,6%

ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ

80%

ΤΟΜΥ

ΠΟΣΟΣΤΟ

ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ

33%

ΡΙΟΥ

100%

ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ

100%

ΑΓΥΙΑΣ

50%

ΕΓΛΥΚΑΔΑΣ

66,7%

ΖΑΡΟΥΧΛΕΪΚΩΝ

100%

ΜΕΣΣΑΤΙΔΟΣ

66,7%

ΤΡΙΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ

100%


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Σύμφωνα με αυτά, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας έχει εμβολιαστεί το 87% των γιατρών. Στον «Αγιο Ανδρέα» έχει καλυφθεί εμβολιαστικά το 77,8%. Το Καραμανδάνειο εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού, σε επίπεδο νοσοκομείων της Πάτρας, καθώς φτάνει το 98,3%. Το 100% αγγίζει όμως το νοσοκομείο Καλαβρύτων.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στα Κέντρα Υγείας το 100% έχει πετύχει επίσης μία ορεινή μονάδα υγείας που είναι το Κέντρο Υγείας Κλειτορίας. Ακολουθεί το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας με ποσοστό 95%, το Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα (Ζαρουχλεΐκων) με ποσοστό 90%, της Ερυμάνθειας με 87,5%. Της Κάτω Αχαΐας το Κέντρο Υγείας εμφανίζει εμβολιαστική κάλυψη των γιατρών σε ποσοστό 83% αλλά επιπλέον το 11% των γιατρών του έχει προγραμματιστεί και είναι σε αναμονή για εμβολιασμό. Στο Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα (Αγίου Αλεξίου) έχει εμβολιαστεί το 81,6% και στο Κέντρο Υγείας Ανω Πόλης (Γερμανού) το 80%.

ΤΟΜΥ

Στις Τοπικές Μονάδες Υγείας τα ποσοστά διαφέρουν καθώς υπάρχουν κάποιες που εμφανίζουν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και άλλες που έχουν φτάσει το 100%. Βέβαια οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τα αριθμητικά δεδομένα των ΤΟΜΥ δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά των νοσοκομείων όπως και των Κέντρων Υγείας, που επίσης δεν μπορούν να συγκριθούν με τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ειδικότερα στην ΤΟΜΥ Ανω Πόλης έχει εμβολιαστεί το 33%, στου Ρίου στο 100%, στου Αγίου Αλεξίου το 100%, στης Αγυιάς το 50%, στης Εγλυκάδας το 66,7%, των Ζαρουχλεΐκων το 100%, στην ΤΟΜΥ Μεσσάτιδας το 66,7% και στην ΤΟΜΥ της Τριών Ναυάρχων το 100%.

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

Τα παραπάνω ποσοστά αποτυπώνουν μία ιδιαίτερα θετική εικόνα για την περιοχή μας η οποία μοιραία ικανοποιεί και την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου.

«Η εμβολιαστική κάλυψη των συναδέλφων είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Υπάρχει αποδοχή των εμβολίων από το ιατρικό δυναμικό της περιοχής μας κι έτσι θα έπρεπε να είναι διότι εάν εμείς οι γιατροί δεν δώσουμε το παράδειγμα δεν θα ακολουθήσουν και οι πολίτες» τονίζει η κ. Μαστοράκου και προσθέτει:

«Τα ποσοστά θα ήταν πολύ υψηλότερα, δηλαδή θα άγγιζαν το 100% αν δεν υπήρχαν και κάποιοι συνάδελφοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα θέματα υγείας και έχουν κρατήσει στάση αναμονής ώστε να δουν μελλοντικά ποιο εμβόλιο ταιριάζει καλύτερα στη δική τους περίπτωση. Ξεκαθαρίζω ότι δεν είναι αρνητές κι αυτό θα φανεί και στην πορεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου