Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Κύπρος: Χωρίς καραντίνα και test οι εμβολιασμένοι

Συντάκτης: Virus

Χωρίς τεστ και καραντίνα θα μπορούν να εισέλθουν στην Κύπρο οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες, ανεξάρτητα από τη χώρα αναχώρησης τους, μετά τις 10 Μαΐου.

Ο εμβολιασμός δεν είναι προαπαιτούμενο για το ταξίδι, αλλά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα διευκολύνουν το ταξίδι. Ενδεικτικό είναι ότι ο εμβολιασμένος ταξιδιώτης δεν θα τίθενται σε αυτοαπομόνωση ακόμη και στην περίπτωση που αποτελούν στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος θετικού στον COVID-19. Για αυτό το μέτρο θα λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία και της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Όσο για τους εμβολιασμούς η Κύπρος θεωρεί αποδεκτά για ταξίδι τα εμβόλια Sputnik V και όλα εκείνα, τα οποία έχουν γίνει αποδεκτά και εγκριθεί από τoν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Η διαδικασία

Ο ταξιδιώτης θα πρέπει να αναρτά αντίγραφο του πιστοποιητικού εμβολιασμού (στα αγγλικά) στην πλατφόρμα Cyprus Flight Pass, με συγκεκριμένες πληροφορίες εμβολιασμού. Ευθύνη για την επαλήθευση της αυθεντικότητας του πιστοποιητικού εμβολιασμού φέρει η υπηρεσία ελέγχου συνόρων της χώρας αναχώρησης. «Ο ταξιδιώτης είναι υπεύθυνος και προσωπικά υπόλογος για την παροχή αναληθών πληροφοριών και σε τέτοια περίπτωση θα υπόκειται σε ποινές κατά την άφιξή του στην Κύπρο» τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία ακόμη διατηρεί το δικαίωμα μπορεί να κάνει τυχαίο έλεγχο οποιασδήποτε πτήσης άφιξης και σε αυτό θα συμπεριλαμβάνει και ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί. Σημειώνεται ότι όλοι οι ταξιδιώτες και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να ακολουθούν όλα τα άλλα πρωτόκολλα.

Τα σύνορα είναι ανοιχτά σε πρόσωπα που ταξιδεύουν από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χώρες-μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας και Ισλανδίας), την Αρμενία, το Μπαχρέιν, την Λευκορωσία, τον Καναδά, την Αίγυπτο, την Γεωργία, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, τον Λιβανό, το Κατάρ, την Ρωσία, την Σαουδική Αραβία, την Σερβία, την Ελβετία, την Ουκρανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ταξιδιωτικό πρωτόκολλο βασίζεται σε σύστημα χρωματικής κατηγοριοποίησης χωρών, (πίνακας παρακάτω) με προϋποθέσεις εισόδου που ποικίλλουν, ανάλογα με την κατηγορία. Παρακάτω δίδονται οι προϋποθέσεις εισόδου όταν κάποιος επιθυμεί να ταξιδέψει στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου