Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Το νέο σύστημα αποζημίωσης του ΕΣΥ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com.gr

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που ορίζει ότι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης ως το πρώτο, στο οποίο θα εφαρμοστεί το νέο Σύστημα Κοστολογησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.). Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τον ΕΟΠΥΥ και βασίζεται στο διεθνώς γνωστό σύστημα των Ομοειδών Διαγνωστικών Ομάδων (DRGs).

Ωστόσο και πάλι δεν μιλάμε για πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος, καθώς με την ΚΥΑ ορίζονται συγκεκριμένες μεταβατικές διατάξεις και δεν αναφέρεται ρητά το χρονοδιάγραμμα πλήρους υλοποίησης του έργου. Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος ήταν μνημονιακή υποχρέωση και η Ε.Ε. χρηματοδότησε την αγορά του αναγκαίου αλγορίθμου (Grouper) από τη Γερμανία και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Είναι αλήθεια ότι τους τελευταίους μήνες έχουν καταβληθεί υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, λαμβάνοντας υπόψη και την πανδημία. Οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν εξ αποστάσεως σεμινάρια εκπαίδευσης ιατρών και υπαλλήλων νοσοκομείων, ως εκπαιδευτών στη χρήση του νέου συστήματος. Τον Νοέμβριο οργανώθηκε συνάντηση εργασίας στο Ηράκλειο, προκειμένου το πανεπιστημιακό νοσοκομείο να ξεκινήσει την εφαρμογή του συστήματος.

H KYA ορίζει ότι για τα νοσοκομεία στα οποία τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το Συ.Κ.Ν.Υ. καταργείται η υποχρέωση υποβολής κλειστών Ελληνικών Νοσηλίων (KEΝ) και αποστολής του φυσικού αρχείου των σχετικών δικαιολογητικών στον ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη, συνεχίζεται η υποχρέωση τους για την ηλεκτρονική αναγγελία εισιτηρίων και εξιτηρίων στον ΕΟΠΥΥ.

Τα νοσοκομεία αυτά υποχρεούνται να κωδικοποισύν το σύνολο των νοσηλειών που εμπίπτουν στο Συ.Κ.Ν.Y και να τις ταξινομούν σε Διαγνωστικά Ομοιογενείς Ομάδες (DRG) μέσω του ειδικού λογισμικού ταξινόμησης νοσοκομειακών υπηρεσιών του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Α.Ε. (ΚE.TΕ.Κ.Ν.Υ. ΑΕ). Τα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν το κάθε κωδικοποιούμενο κατά Συ.Κ.Ν.Y. περιστατικό και θα κατατίθενται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από τα νοσοκομεία στον ΕΟΠΥΥ θα καθοριστούν με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση της παρ. 7 του αρ. 90 του ν. 4368/2016.

Ο παρών τρόπος υποβολής υπηρεσιών αφορά μόνο νοσηλείες που εμπίπτουν στο Συ.Κ.Ν.Υ.. Οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες δεν εμπίπτουν στο Συ.Κ.Ν.Υ. σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου πρώτου του νόμου 4236/2014 συνεχίζουν να υποβάλλονται κανονικά με την ισχύουσα διαδικασία.

Για τα νοσοκομεία, στα οποία τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το Συ.Κ.Ν.Υ. και μέχρι τον ορισμό άλλης διαδικασίας, η μηνιαία υποβολή τους θα γίνεται με βάση το μέσο όρο των αντίστοιχων μηνών των 2 τελευταίων ετών. Η εξόφληση πραγματοποιείται μόνο με την αποστολή του φορολογικού στοιχείου και χωρίς να απαιτείται η αποστολή λοιπών δικαιολογητικών. Ο ΕΟΠΥΥ αποπληρώνει τις εν λόγω υποβληθείσες δαπάνες με τη μέθοδο του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο δέκατο του νόμου 4771/2021 (Α’ 16).

Με τροποποίηση της παρούσας θα οριστεί η ημερομηνία λήξης της παραπάνω οριζόμενης διαδικασίας αποζημίωσης, η ημερομηνία έναρξης της καθολικής εκκαθάρισης και αποζημίωσης των υποβολών, που έχουν κατατεθεί μέσω του Συ.Κ.Ν.Υ. για τις υπηρεσίες που εμπίπτουν σε αυτό, καθώς και η διαδικασία αποζημίωσης για τις υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στο Συ.Κ.Ν.Υ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου