Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Ένωση Καρδιολόγων: Ζητούμε άμεσα αλλαγή της ΚΥΑ για τις μετακινήσεις ασθενών την περίοδο του Πάσχα για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Αθήνα, 25/04/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί δεν είναι παιδιά κατώτερου Θεού. Ζητούμε άμεσα αλλαγή της ΚΥΑ για τις μετακινήσεις ασθενών την περίοδο του Πάσχα για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Με λύπη και αγανάκτηση είδαμε ότι στην ΚΥΑ αριθμ.Δ1α/ΓΠ.οικ.26044/23-4-21 απαγορεύονται οι μετακινήσεις ασθενών έως 10/5/2021 προς οποιαδήποτε ιδιωτική δομή, κλινική ή ιατρείο και επιτρέπονται μόνο προς δημόσιες δομές και με σχετική γνωμάτευση από αυτές.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή συμπεραίνεται ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού σώματος, θεωρούνται εκ προοιμίου αναξιόπιστοι και πιθανόν εκδίδουν μη αληθείς γνωματεύσεις. Φυσικά τα περί νομοθετημένης ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής παραβλέπονται.

Η απόφαση όμως αυτή δημιουργεί μείζονα προβλήματα στην δημόσια υγεία.

Ως Καρδιολόγοι σας επισημαίνουμε τον κίνδυνο της επί 15ημερο μη πραγματοποίησης εξετάσεων και επεμβάσεων σε καρδιοπαθείς. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη των επιπλοκών με απρόβλεπτες συνέπειες, από την καθυστερημένη διενέργεια προγραμματισμένης στεφανιογραφίας, αγγειοπλαστικής, TAVI, τοποθέτηση βηματοδότη, ηλεκτροφυσιολογικού ελέγχου, αορτοστεφανίαιας παράκαμψης ή και άλλων καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων σε ιδιωτικά νοσοκομεία. 
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη από την επιδείνωση ασθενών πρόσφατα χειρουργημένων που πρέπει να δουν τον ιατρό τους στο ιατρείο του για την καθιερωμένη παρακολούθηση. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της επιδείνωσης ενός ασθενούς πχ με καρδιακή ανεπάρκεια που πρέπει να κάνει ειδικό έλεγχο σε εξειδικευμένο ιατρό και με ειδικές εξετάσεις που γίνονται σε δομές ΠΦΥ σε μεγάλα κέντρα.

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί που υπογράφετε την ΚΥΑ
Σας καλούμε να αλλάξετε άμεσα την ΚΥΑ για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας αλλά και να αποκαταστήσετε την αδικία εις βάρος των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών επιτρέποντας τις μετακινήσεις και προς όλες τις ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας με αιτιολογημένη γνωμάτευση ελευθεροεπαγγελματία ιατρού, ο οποίος ασφαλώς και θα φέρει και την ευθύνη.
Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ         Β.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου