Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Χάρτες ECDC: Πώς προχωράει ο εμβολιασμός στην Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

Φωτ. REUTERS/ Eric Gaillard
Newsroom kathimerini.gr

Πόσοι Ευρωπαίοι έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 μέχρι σήμερα και ποια είναι η εικόνα που επικρατεί σε συγκεκριμένες ηλικιακές και πληθυσμιακές ομάδες;

Στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) παρουσιάζουν μια γενική εικόνα της πορείας των σχεδίων εμβολιασμού κατά της Covid σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Δείχνουν επίσης τον αριθμό των δόσεων που έχουν διατεθεί από τους κατασκευαστές στην κάθε χώρα για το κάθε ένα από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ε.Ε. όπως και τον αριθμό των ατόμων που έχουν λάβει την πρώτη δόση, καθώς και εκείνων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Τα κριτήρια αναζήτησης συμπεριλαμβάνουν τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας και τους νοσηλευόμενους σε κέντρα μακροχρόνιας περίθαλψης.

Πρώτη δόση

Ειδικότερα, στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται τα ποσοστά των ενήλικων πολιτών που έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid σε χώρες της Ε.Ε. και τον Ε.Ο.Χ.:


Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η Ελλάδα έχει εμβολιάσει με την πρώτη δόση, το 23,6% του ενήλικου πληθυσμού της.

Πλήρως εμβολιασμένοι

Επιπλέον, με βάση τον δεύτερο χάρτη που ακολουθεί, ο οποίος δείχνει τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων, στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις το 10,3% των ενήλικων πολιτών.


Ανά πληθυσμιακή ομάδα στην Ε.Ε.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ECDC, σε ό,τι αφορά τους ηλικιωμένους από 80 ετών και άνω, έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 77,3%, ενώ το 53,8% έχει λάβει και τις δύο δόσεις, σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία από 24 χώρες.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, το 76% έχει λάβει την πρώτη δόση και το 51,6% έχει εμβολιαστεί πλήρως, με βάση καταγεγραμμένα στοιχεία από 16 χώρες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους πολίτες άνω των 18, το ECDC αναφέρει ότι το 26,3% έχει κάνει την πρώτη δόση και το 9,8% έχει λάβει και τη δεύτερη, σύμφωνα με στοιχεία από 30 χώρες.

Πόσα εμβόλια έχουν διατεθεί

Σύμφωνα με το ECDC, συνολικά στα ευρωπαϊκά κράτη, εώς σήμερα, έχουν μοιραστεί:
104.546.038 εμβόλια των Pfizer/BioNTech
14.421.341 της Moderna
33.545.676 της AstraZeneca
773.162 της Johnson & Johnson
1.700.000 της κινεζικής Sinopharm
1.320.000 από το ρωσικό Sputnik V
1.056.885 που χαρακτηρίζονται ως «άγνωστα»

Παραμένει «πράσινη» η Ελλάδα σε τεστ και θετικότητα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους εβδομαδιαίους χάρτες του ECDC που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τεστ.Updated weekly 🚦 maps are online!

These maps aim to support the @EUCouncil recommendation on a coordinated approach to the restriction of #FreeMovement during #COVID19 pandemic.

4th colour added on EU Council’s request.

— ECDC (@ECDC_EU) April 29, 2021

Επιπλέον, η χώρα μας είναι και πάλι στο «πράσινο» σε ό,τι αφορά τον δείκτη θετικότητας, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τον αριθμό κρουσμάτων που εντοπίζονται ανά 100.000 πολίτες, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο».

Ποσοστό δηλωμένων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες. Πηγή: ECDC

Σημειώνεται ότι οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που δηλώνονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy).

Ποσοστό δηλωμένων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους και θετικότητα, τις τελευταίες 14 ημέρες. Πηγή: ECDC

Ποσοστό δηλωμένων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους και θετικότητα, τις τελευταίες 14 ημέρες. Πηγή: ECDC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου