Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Ανακοίνωση Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. για την τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρη


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Καραγεώργη Σερβίας 2, Αθήνα – Σύνταγμα Τ.Κ. 10562, ΤΗΛ.2111825400

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

Μετά από αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη, αυτή πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι.
Μετά από ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. αποφασίστηκε και ετέθησαν ως αιτήματα στον Υπουργό Υγείας τα εξής :
1) Να υπάρξει ανώτατο όριο στο claw back, με στόχο την πλήρη κατάργηση του, γεγονός που ο Υπουργός είχε επισημάνει σε παλαιότερες τηλεδιασκέψεις ότι στόχος του είναι να πραγματοποιηθεί εντός του 2023,
2) Τη μετάθεση της προκράτησης του 70% του claw back από τις πληρωμές που θα αφορούν το έτος 2022, για το τέλος του 2022,
3) Τη διαγραφή του χρέους των ποσών claw back των προηγούμενων ετών.

Ο Υπουργός Υγείας απάντησε τα εξής : 
1) Για το ζήτημα του ανώτατου ορίου του claw back ο Υπουργός είπε ότι είναι δημοσιονομικό μετρό και δεν δεσμεύτηκε εάν μπορεί να εφαρμοστεί εντός του 2022,
2) Για το θέμα της παρακράτησης του claw back του 70% ανέφερε επίσης ότι είναι δημοσιονομικό μέτρο και ότι θα εξετάσει με το Υπουργείο Οικονομικών εάν αυτό μπορεί να συμβεί και 
3) Για το θέμα της διαγραφής των χρεών των claw back των προηγούμενων ετών ανέφερε επίσης ότι είναι δημοσιονομικό μέτρο και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι πέραν των δημοσιονομικών λόγων που δεν μπορεί να γίνει αυτό, υπάρχει και η αδικία και για όσους έχουν ήδη εξοφλήσει το συνολικό χρέος αυτής της οφειλής.
Ενημέρωσε ότι η βάση συζήτησης του προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις για το 2022 είναι ο προϋπολογισμός του 2021, όπως διαμορφώθηκε μετά την αύξησή του και δεσμεύτηκε για τη μεταφορά κονδυλίων από άλλους κωδικούς εντός των δημοσιονομικών πλαισίων που έχουν τεθεί, ενώ είπε ότι θα υπάρξει η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων εντός του έτους, η οποία θα ξεκινήσει με τον έλεγχο σε real-time εντός του Απριλίου.
Εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ΔΟΞΙΑΔΗΣ που σε πρώτη φάση θα συμπεριλαμβάνει εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και έως τον Ιούνιο θα συμπεριλάβει άλλα προληπτικά προγράμματα και θα είναι ένα παράλληλο μέτρο ανακούφισης των σχετικών προϋπολογισμών των εξετάσεων που θα εμπλέκονται σε αυτό το πρόγραμμα, αφού τα χρήματα τα οποία θα προέρχονται για την κάλυψη αυτών των εξετάσεων προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Θα υπάρξει άμεση εφαρμογή ξεχωριστού κωδικού η οποία θα καλύπτει τις εξετάσεις για τα περιστατικά POST COVID το οποίο δεν θα χρηματοδοτείται από το κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά από άλλες πηγές, όπου και αυτό θα ελαφρύνει τον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων.
Τονίστηκε στον Υπουργό ότι με μεσοσταθμικό claw back 30% κανένα εργαστήριο δεν θα μπορέσει να επιβιώσει και ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος αναμονής.
Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι θα έχει διαμορφωμένο το budget του 2022 για διαγνωστικές εξετάσεις εντός του Απριλίου και ότι μετά θα ακολουθήσει συνάντηση με το Συντονιστικό Όργανο για να παρουσιαστούν τα περιθώρια βελτίωσης ή μεταφοράς πόρων από άλλους κωδικούς.
Η ολομέλεια των φορέων του Συντονιστικού Οργάνου θα συνεδριάσει την προσεχή εβδομάδα για να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ

Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ          Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ
Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ                    Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

3 σχόλια:

  1. Πολλα δημοσιονομικα μετρα μας λεει ο υπουργος.Κατα τα αλλα φυγαμε απο τα μνημονια.Επισης ποιοι εινα αυτοι που ξεπληρωσαν ολο το χρηματικο ποσο claw back προηγουμενων ετων η μαλλον ποσοι?και δεν μπορει να διαγραφει.Κατι δεν παει καλα....ΑΜΕΣΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ.ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΡΟΚΟΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κ.Υπουργός αναφέρει συνεχώς : << ότι είναι δημοσιονομικό μέτρο >>,αρα δεν γίνετε ΤΙΠΟΤΕ.Αυτό που βιώνει ο κλάδος μας δεν εχει προηγούμενο.Εσείς οι εκπροσωποί μας ,αν θέλετε να σώσετε (οπως λέτε) τον κλάδο απο τον αφανισμό δείτε την λύση (πολύ απλά και εύκολα αν ΘΕΛΕΤΕ) :ΠΛΑΦΟΝ ΑΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ,και οταν εξαντλείται το πλαφόν να γίνεται κλιμακωτά CLAW BACK και REBATE.ΟΧΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ CLAW BACK (μικρά και μεγάλα εργαστήρια στο ίδιο τσουβάλι)Ετσι πιστεύω οτι θα υπάρξει ΕΠΙΒΙΩΣΗ ιδίως για τα μικρά εργαστήρια .Διαφορετικά πάντα θα << είναι δημοσιονομικό μέτρο >> και πολύ σύντομα = ΑΡΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ & ΛΟΥΚΕΤΟ .( Μήπως αυτό θέλετε? ) ΣΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι δικαιο μετρο και πρεπει να μεινει .Οχι ολα στους συμβεβλημενους ιατρους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή