Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Διαγνωστικές εξετάσεις: Έρχεται «κούρεμα» στις πλασματικές - Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας


«Κούρεμα» στις διαγνωστικές εξετάσεις μέσω του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ακόμη και εντός του Απριλίου, καθώς οι ρυθμίσεις αλλά και οι έλεγχοι που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας, θα φέρουν μείωση στον αριθμό των εξετάσεων που χρεώνονται στον Οργανισμό, αφού θα ξεκαθαριστεί ποιες είναι πλασματικές και ποιες εκτελούνται πραγματικά.
Ethnos.gr
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει ήδη από τον επόμενο μήνα να ξεκινήσει τον έλεγχο σε real-time οπότε και θα δηλώνονται στον ΕΟΠΥΥ οι εξετάσεις όχι μόνο που έχουν συνταγογραφηθεί αλλά και αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί.

Ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ που αναμένεται να καταθέσει σύντομα στη βουλή, θα επιχειρήσει να «κουρέψει» τις πλασματικές εξετάσεις οι οποίες ενώ χρεώνονται στον Οργανισμό, στην πραγματικότητα δεν γίνονται ποτέ.

Με τη ρύθμιση αυτή το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να βάλει φρένο σε χιλιάδες «μαϊμού» εξετάσεις που σήμερα επιβαρύνουν τον Οργανισμό αλλά στην πραγματικότητα δεν εκτελούνται.

Η ρύθμιση αυτή δεν είναι τυχαία καθώς εδώ και χρόνια είχε βρεθεί ότι ορισμένα διαγνωστικά κέντρα υπερχρέωναν τον Οργανισμό.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στην περίοδο της πανδημίας και ειδικά της καραντίνας, κάποιοι παρουσίασαν αύξηση στην κίνηση και στην διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων της τάξης του 120% με 130%, γεγονός που κίνησε τις υποψίες των ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ.

Εξάλλου την περίοδο της σκληρής καραντίνας του 2020 οι περισσότερες μονάδες υγείας εμφάνισαν μείωση στην κίνηση ακόμη και κατά 40% λόγω της περιορισμένης κυκλοφορίας των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά πάντως τη συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωσε το Συντονιστικό όργανο φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ότι η βάση συζήτησης του προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις για το 2022 είναι ο προϋπολογισμός του 2021, όπως διαμορφώθηκε μετά την αύξησή του και δεσμεύτηκε για τη μεταφορά κονδυλίων από άλλους κωδικούς εντός των δημοσιονομικών πλαισίων που έχουν τεθεί.

Το νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προωθηθεί σύντομα προς ψήφιση και θα αλλάξει όλη τη φιλοσοφία του Οργανισμού, ώστε να μετατραπεί σε έναν ασφαλιστικό φορέα.

Παράλληλα το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και αλλαγές για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, καθώς με βάση τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας, όλοι οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να συμβληθούν με τον Οργανισμό ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

4 σχόλια:

  1. Για αμοιβες τσιμουδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλασματικές?? Το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ ήταν δηλαδή γνώστες του θέματος, και παρ' ολα αυτά βάλανε να την πληρώσουν αθώοι κι ένοχοι μαζί!! Αυτό είναι μια πραγματική απόδειξη του τι συμβαίνει, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δικαστήριο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα πουν και θα γράψουν τα πάντα εκτός από το θέμα των χρημάτων , αυτό τι σας λέει συνάδελφοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατι για τις τριτοκοσμικες αμοιβες θα πειτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή