Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ «βλέπουν» οι γιατροί πίσω από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση

Αλλάζουν όλα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Ενισχύεται η δράση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της Υγείας, είτε αυτοτελώς είτε σε σύμπραξη με τον δημόσιο τομέα (ΣΔΙΤ). Αντιδρούν οι γιατροί.

ΤοΒΗΜΑ Team

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι ριζικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, βασικός πυλώνας των αλλαγών είναι η ολιστική προσέγγιση όλων των πολιτών, μέσω της εφαρμογής του μοντέλου του προσωπικού θεράποντος ιατρού.

Επιπλέον, έλεγχος των δαπανών σε πραγματικό χρόνο και εξοικονόμηση πόρων στον ΕΟΠΥΥ, εισαγωγή ποιοτικών δεικτών στη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, επέκταση των ΣΔΙΤ, ιδιώτες γιατροί part time στο ΕΣΥ και απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία με συμμετοχή και ασφαλιστικών εταιρειών, περιλαμβάνονται στις αλλαγές, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα θεσμικά όργανα των γιατρών, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) να απορρίπτουν την ΠΦΥ που δομείται πάνω στον οικογενειακό γιατρό και τις υποχρεωτικές παραπομπές μέσω αυτού σε άλλους γιατρούς ή δομές υγείας.

«Ο εξειδικευμένος γιατρός είναι βασικός πυλώνας ενός σύγχρονου συστήματος ΠΦΥ. Σε όσα συστήματα έχει εφαρμοστεί το gatekeeping (σ.σ. υποχρεωτικές παραπομπές), έχουν αποτύχει παταγωδώς», τονίζει ο ΙΣΑ.

Προσθέτει δε, ότι η χώρα μας διαθέτει υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, «που θα συνεχίσει να οδηγείται στη μετανάστευση και να στηρίζει τα συστήματα υγείας των υπολοίπων χωρών, την ώρα που ο Έλληνας ασθενής θα στερείται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά επίσης, να ξεκινήσει διάλογος με τον ιατρικό κόσμο «για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου συστήματος ΠΦΥ, με ελεύθερη επιλογή γιατρού από όλους.

Αντιδράσεις ΠΙΣ

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Σε επιστολή που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου, αναφέρει πως «καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας. Παρά τις φήμες, καμία επίσημη συνάντηση του ΔΣ τους ΠΙΣ δεν έχει γίνει σχετικά, ούτε μας έχει δοθεί επίσημο κείμενο με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές από πλευράς υπουργείου Υγείας».

Πάγια θέση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ως επίσημου θεσμικού φορέα των γιατρών όλης της χώρας, είναι η ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή, η ελεύθερη συμμετοχή όλων των γιατρών στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αμοιβή κατά περίπτωση και πράξη, χωρίς κανένα υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών (gatekeeping).

«To gatekeeping σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με πληθώρα εξειδικευμένων ιατρών, είναι αναχρονιστικό, θα υποβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και θα αυξήσει τη διαπλοκή στο σύστημα», τονίζει ο ΠΙΣ.

Ιδιωτικά χειρουργεία

«Τα ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ διαχωρίζουν με απαράδεκτο τρόπο τους πολίτες σε πλούσιους και φτωχούς, δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και διαπλοκής μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και κατηγοριοποιούν τους γιατρούς με απαράδεκτο τρόπο σε εντός και εκτός συστήματος», προσθέτει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Και επισημαίνει πως «αν το υπουργείο θέλει να δημιουργήσει ιδιωτικές πτέρυγες στο ΕΣΥ, θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να καλύπτει όλα τα έξοδα και να δοθεί το δικαίωμα σε όλους τους φορολογούμενους γιατρούς, είτε είναι στο ΕΣΥ, είτε είναι εκτός ΕΣΥ, πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές, προκειμένου να χειρουργούν τους ασθενείς τους».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τον υπουργό Υγείας να κοινοποιήσει άμεσα και με θεσμικό τρόπο το κείμενο των προτάσεών του, προκειμένου ο επίσημος θεσμικός φορέας των ιατρών όλης της χώρας, να τοποθετηθεί, να καταθέσει τις προτάσεις του και να διεξαχθεί διάλογος ουσίας και όχι διάλογος εντυπώσεων.

Επιλογή γιατρού

Ειδικότερα, ο θεράπων γιατρός θα καθοδηγεί τον ασθενή στον ειδικό γιατρό και στο νοσοκομείο. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη θα περνά από τον προσωπικό θεράποντα γιατρό, ο οποίος παράλληλα θα έχει και ρόλο υγειονομικό συμβούλου. Στον θεράποντα γιατρό θα δίνονται κίνητρα για την εγγραφή πολιτών στα μητρώα, τους οποίους και θα παρακολουθεί. Εξετάζεται σε ειδικές κατηγορίες ασθενών να υπάρχει και ειδικός γιατρός.

Ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα επιλογής γιατρού και αλλαγής του. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξουν τον θεράποντα ιατρό τους.

Στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα, προβλέπεται η διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των δομών (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του 2022, θα δημιουργηθούν άλλες 60 ΤΟΜΥ.
Απογευματινά χειρουργεία – «Νομιμοποιείται το φακελάκι»

Νέο μοντέλο σχεδιάζεται και για απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, με στόχο να αποσυμφορηθεί η λίστα αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πολίτης θα πληρώνει το 30% του συνόλου και την αμοιβή γιατρού η οποία θα είναι καθορισμένη. Το 70% της πληρωμής θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το 30% που θα πληρώνει ο ασθενής στο υγειονομικό προσωπικό.

Όπως καταγγέλλουν γιατροί και ασθενείς, πάντως, με αυτή τη ρύθμιση, ουσιαστικά, «νομιμοποιείται το φακελάκι»…

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο ΠΙΣ διαφωνεί με τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ, μέτρο που θα αναγκάσει τους πολίτες «να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη», επισημαίνει, τη στιγμή που ήδη έχουν πληρώσει πανάκριβα μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Ο ΠΙΣ συνεχίζει να διεκδικεί αύξηση των δαπανών για την Υγεία, αναβάθμιση του μισθού των νοσοκομειακών ιατρών και ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις.

Να σημειωθεί ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργούν με γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ, οι οποίοι θα αμείβονται.

3 σχόλια:

  1. υπουργος υγειας της καρεκλας και της φαρετρας... ξεχασε οταν νοσηλευτηκε στην εντατική και ηταν σε κωμα.....ποιος ανέσκυψε από πάνω του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υποχρεουται η Πολιτεια να ενημερωνει τους ιατρικους συλλογους για την πολιτικη στο χωρο της υγειας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εάν πρόκειται για επεμβάσεις καταρράκτου και άλλων μικροεπεμβάσεων που μετά ο ασθενής θα πηγαίνει στο σπίτι του και δεν θα χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο ή και στην εντατική, δεν θα επιρεάζονται τα κρεβάτια της κλινικής και της εντατικής. Αλλά αν χρειάζεται νοσηλεία σε ποιά κρεβάτια θα νοσηλεύεται;; Και οι πρωινοί "δωρεάν" χειρουργημένοι σε ποιά ; σε πόσα ;Αρα θα επιβραδύνεται η λίστα. Επομένως χρειάζεται να το μελετήσετε το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή