Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Αποκλεισμός ανασφάλιστων από τη θεραπευτική τους αγωγή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χρειάστηκαν μόνο δύο ημέρες από την έναρξη του αποκλεισμού των ανασφαλίστων για τη συνταγογράφηση φαρμάκων / εξετάσεων από ιδιώτη ιατρό για να ξεχειλίσει η αγανάκτηση και να κορυφωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών. Ανασφάλιστοι συμπολίτες μας δεν έχουν πρόσβαση στην αναγκαία θεραπεία τους αν δεν επισκεφτούν Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο (επείγοντα ή τακτικά ιατρεία). Σημειωτέον ότι τα ραντεβού εκεί δεν ειναι άμεσα, οπότε καθυστερεί η πρόσβαση του ανασφάλιστου ασθενή στην αναγκαία θεραπεία. Ο ανασφάλιστος δεν μπορεί έστω να αγοράσει τα φάρμακα διότι απαιτείται ηλεκτρονική ιατρική συνταγή (αντιβιοτικά - ψυχιατρικά φάρμακα). Έτσι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν απο αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα, ουρολοίμωξη , ακόμα και covid19, αλλά και έχοντες επείγουσα ανάγκη ψυχιατρικής αγωγής δεν μπορούν να την προμηθευτούν έγκαιρα.

Όσο για το δημιουργούμενο συνωστισμό και την ένταση σε δημόσιες δομές, μπορεί να φαντάζει ασήμαντο στον εμπνευστή του μέτρου, αλλά η πανδημία απέχει πολύ απο το να χαρακτηριστεί ως κάτι το ξεπερασμένο.

Ο αποκλεισμός των ιδιωτών ιατρών απο το να συνταγογραφήσουν στους ανασφάλιστους ασθενείς τους, με αντίστοιχη δυνατότητα των ιατρών των δημοσίων δομών να το πράττουν, καταστρατηγεί κάθε εννοια ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής- όπως και καθε έννοια λογικής. Ο δε ιατρός του δημοσίου τομέα δεν είναι υποχρεωμένος να συνταγογραφεί φάρμακα σε ασθενή που δεν γνωρίζει ή δεν έχει, εξετάσει.

Το Υπουργείο Υγείας επέλεξε να μην αναθεωρήσει τη στάση του παρά τις προειδοποιήσεις μας (από τον Δεκέμβριο 2021), για τα προβλήματα περίθαλψης που θα ανέκυπταν και προχώρησε στον αποκλεισμό των ιδιωτών ιατρών από το ενιαίο δίκτυο Δημόσιας Υγείας, δημιουργώντας μία πρωτοφανή κοινωνική αναστάτωση.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ανακαλέσει την πρωτάκουστη αυτή απόφαση για το Ευρωπαικό κεκτημένο και να αποκαταστήσει το δικαίωμα πρόσβασης στην αναγκαία θεραπεία του ανασφάλιστου πολίτη.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος             Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου  Δημητριος Οικονόμου

2 σχόλια:

  1. Στον ανασφάλιστο ασθενή ο εοπυυ χορηγεί φάρμακα και εξετάσεις. Θα πρέπει να πληρώνει και επίσκεψη στον ιδιώτη γιατρό ; ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα τα πληρωνουν μια ζωη ολα τα κοροιδα οι ασφαλισμενοι ?Σωστο μετρο και μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή