Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Απογευματινά χειρουργεία: Τα 5 αγκάθια για να ανοίξουν στα δημόσια νοσοκομεία

Τα απογευματινά χειρουργεία και τα προβλήματα που πιθανώς θα προκύψουν

Με πολλά αγκάθια αναμένεται να ανοίξουν – εάν βέβαια τελικά λειτουργήσουν – τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία που φιλοδοξεί η κυβέρνηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι θεσμοθετημένα εδώ και 20 χρόνια από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ουδείς κατάφερε να τα λειτουργήσει.
Δήμητρα Ευθυμιάδου - HR

Άλλωστε είναι ένας θεσμός που θα επιβαρύνει τις τσέπες των ασθενών, ενώ παράλληλα θα υποβαθμίσει όσους δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα και θα χειρουργούνται δωρεάν τις πρωινές ώρες στο ΕΣΥ.
Τα αγκάθια για τα απογευματινά χειρουργεία

Τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ με ιδιωτικούς όρους, θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα με νόμο.

Ωστόσο φαίνεται πως και η ίδια η κυβέρνηση γνωρίζει πως μάλλον είναι αδύνατο να λειτουργήσουν.

Εξάλλου αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία, ενώ θα στοιχίσουν στις τσέπες των ασθενών, εκείνων τουλάχιστον που δεν έχουν να τα διαθέσουν ή δεν έχουν ιδιωτικές ασφάλειες.

Να σημειωθεί ότι όσοι θα έχουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν για να μην καταβάλουν μετρητά από την τσέπη τους.

Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διατείνεται ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα μειώσουν την πρωινή λίστα αναμονής, άρα ο ασθενής που θα πηγαίνει στο δημόσιο σύστημα θα εξυπηρετείται καλύτερα, η αλήθεια από την εμπειρία του ΕΣΥ, απέχει παρασάγγας.

Τα 5 αγκάθια είναι μεταξύ άλλων:

-Έστω κι αν εφαρμοσθούν δικλείδες ασφαλείας ώστε οι χειρουργοί που θα εργάζονται το απόγευμα να πρέπει να κάνουν αντίστοιχες επεμβάσεις και τις πρωινές ώρες, θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα καταστρατηγηθεί. Κάτι που άλλωστε απεδείχθη και με τα απογευματινά ιατρεία.

Οι πρωινοί ασθενείς είναι συνήθως το …αναγκαίο κακό και όλη η προσοχή δίνεται στους απογευματινούς ασθενείς που πληρώνουν την επίσκεψη.

-Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες ασθενείς στις λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο οι οποίοι περιμένουν μήνες για να δουν νυστέρι. Με τα απογευματινά χειρουργεία οι γιατροί θα απασχολούνται επιπλέον ώρες, συνεπώς είναι άγνωστο εάν θα μπορούν και βιολογικά να χειρουργούν πολλές φορές την ημέρα.

-Ένα άλλο ερώτημα είναι εάν ένας ασθενής πρόκειται να πληρώσει για να κάνει επέμβαση, γιατί να επιλέξει τις δομές του απαρχαιωμένου ΕΣΥ και γιατί να μην χειρουργηθεί κατ’ ευθείαν στον ιδιωτικό τομέα;

-Άλλο ένα πρόβλημα που αναμένεται να προκύψει είναι σχετικά με το που θα νοσηλεύονται οι ασθενείς από τα απογευματινά χειρουργεία, με δεδομένο ότι τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν πληρότητα ακόμη και 100%, γι’ αυτό εξάλλου και τοποθετούνται και ράντζα στους διαδρόμους.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πάντως επεσήμανε ότι εάν δεν έχει εξασφαλιστεί κλίνη ελεύθερη, δεν θα πραγματοποιείται το απογευματινό χειρουργείο.

-Τέλος άλλος ένας προβληματισμός αφορά στο ποιοι γιατροί θα θελήσουν τελικώς να εργασθούν και το απόγευμα, εισπράττοντας φορολογημένα χρήματα τη στιγμή που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κάνουν ότι κάνουν σήμερα εισπράττοντας φακελάκια με «μαύρα χρήματα» αφορολόγητα.

Το κόστος

Οι ασθενείς που θα επιλέξουν να χειρουργηθούν στο ΕΣΥ στα απογευματινά χειρουργεία, θα καταβάλουν αρχικά ένα ποσό για τη χειρουργική διαδικασία και τη νοσηλεία. Το πόσο θα είναι σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ίσο με το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) που καλύπτει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ.

Όμως ο ασθενής θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του ξεχωριστά και τον χειρουργό που θα αναλάβει τη επέμβασή του. Προς ώρας δεν έχει καθοριστεί ακόμη το ακριβές ποσό ανά επέμβαση, αλλά αναμένεται να αξιοποιηθούν τα τιμολόγια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, από το βασικό ποσό που θα καταβάλει ο ασθενής, το 70% θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το 30% για τις αμοιβές του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

2 σχόλια:

  1. Ως συνήθως το ΥΠΥΓ με τα λόγια ......χτίζει ανώγεια και κατώγεια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πληρώστε επιτέλους σωστά το προσωπικό και τους ιατρούς στο ΕΣΥ και τους αυτοαπασχολούμενους ιατρούς μέσω ταμείων, σταματήστε να πληρώνετε ιδιωτικές κλινικές, εταιρείες και συμφέροντα και βγάλτε επιτέλους το χέρι από τις τσέπες των αρρώστων που να πάρει..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή