Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

"Γιατρός για όλους": Στη Βουλή το νομοσχέδιο - τα βασικά σημεία

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας "ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ".
Capital.gr

Με το νομοσχέδιο ο πολίτης αποκτά τον προσωπικό του ιατρό, έχει πρόσβαση σε περισσοτέρους ειδικούς ιατρούς, αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές, διασφαλίζονται ποιοτικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες και διευρύνονται οι παροχές για τον πολίτη.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

1. Καθιερώνεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού για την παροχή των υπηρεσιών Π.Φ.Υ. ο οποίος παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Οι υπηρεσίες των Προσωπικών Ιατρών παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των Τοπικών Δικτύων Π.Φ.Υ., των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον και περιλαμβάνουν τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων, την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας και τη δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού.

2. Ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και είναι:

α) ιατρός του ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,

β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό

γ) ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

δ) ιδιώτης ιατρός

3. Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

4. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ' οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους.

5. Πλέον όλοι οι πολίτες με τον προσωπικό ιατρό αποκτούν δωρεάν τον σύμβουλο υγείας τους και θεσμοθετείται γιατρός για όλους.

6. Ενοποιούνται διοικητικά και αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές ΠΦΥ και πάνω από 160 Κέντρα Υγείας εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εγκαινιάζεται η συνεργασία των δημοσίων δομών ΠΦΥ με δομές τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικές δομές

7. Ενισχύεται το ΕΣΥ με 1,5 δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και με περίπου 6.000 προσλήψεις μόνο για το 2022. Παράλληλα δίνεται δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς και παρόχους.

8. Ενεργοποιείται και αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων. Προσφέρονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο. Έτσι το νοσοκομείο έχει έσοδα, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι νοσηλευτές βελτιώνουν το εισόδημα τους, οι πολίτες θα έχουν επιλογές με λογική αποζημίωση. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

9. Δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με Ιδιώτες για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ. Ειδικά στην Περιφέρεια υπάρχουν τμήματα ιατρικής τεχνολογίας που δεν λειτουργούν ή δεν έχουν αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η λειτουργία των Δημόσιων Δομών. Με την νέα ρύθμιση με διαφανείς και συμφέρουσες συμβάσεις οι δημόσιες δομές θα εξασφαλίσουν εξοπλισμό και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ.

10. Εισάγονται ποιοτικά κριτήρια ως προς την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.

11. Εισάγεται ποιοτικό rebate που θα αποτελεί κίνητρο για τους παρόχους να ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους και να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους προς όφελος του πολίτη.

12. Εισάγεται κλινικός έλεγχος των παρόχων Υγείας του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο (real time). Στο έργο αυτό θα συνδράμουν και πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες με στόχο την εξάλειψη της παραβατικότητας και εξοικονόμηση πόρων που θα επιστρέψουν στους ασφαλισμένους μέσα από την αναβάθμιση και αύξηση των παροχών του ΕΟΠΥΥ.

13. Παρέχεται στους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον οδοντιατρική περίθαλψη.

14. Καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ όλα τα έξοδα για εγκαυματίες θύματα εγκληματικών ενεργειών και συντάσσεται μητρώο θυμάτων. Συντάσσεται μητρώο εγκαυματιών θυμάτων εγκληματικών ενεργειών προς τους οποίους παρέχεται κατά παρέκκλιση κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων και όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού και της παροχής αναγκαίας κατ’ οίκον νοσηλείας.

15. Θεσμοθετείται η επιτήρηση και ο έλεγχος των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορίζεται σε κάθε Κέντρο Υγείας ένας ιατρός ή οδοντίατρος του κλάδου Ε.Σ.Υ. ως Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Κέντρο Υγείας και στις μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που υπάγονται σε αυτό, υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (Ε.Ν.Λ.) του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου.

10 σχόλια:

 1. Και πάλι γενικότητες για τις αμοιβές των Ειδικών.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ατελείωτο λιβανιστήρι και εκθέσεις ιδεών αλλά στα λεφτά είναι το ζουμί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΟΥ ΜΕ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ( ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ).
  ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙ κκ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΦΥ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ!
  ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΘΥΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ...ΣΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΣΩΣ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα συμφωνήσω απόλυτα συνάδελφε! Έχουν κοινή αντίληψη για ψευτοδωρεαν υγεία με τα λεφτά των γιατρών αν κοι οι ΣΥΡΙΖΑαιοι τουλάχιστον δεν δηλώνουν φιλελεύθεροι! Με την (σωστή!) είσοδο νέων συμβεβλημένων και το άτυπο clearing των ΟΙ μας περιμένει κατακόρυφη πτώση εισοδήματος με το μεικτό δεκαρικακι της συμφοράς! Αν και κάποιοι διαδίδουν ότι δήθεν ο υπουργός συμφώνησε σε διπλασιασμό της αμοιβής κατά πράξη/περίπτωση εγώ δεν το βλέπω πουθενά! Φούμαρα για να το περάσουν και μετά θα αρχίσουν οι γνωστοί εκβιασμοί σε στυλ γαλάζιων Βαρδαρων/Γεωργακοπούλων.....

   Διαγραφή
 4. Με τα μυαλα που κουβαλουν θα ψαχνουν για γιατρους σε λιγα χρονια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καθαρά προπαγανδιστική περιγραφή για τον λαουτζίκο, αναμένετε τσεκούρι στα λεφτά με το δήθεν δεκαρικο. Πολύ κακώς δεν διαπραγματευτηκαμε ένα σύστημα με μια βάση αμοιβής και από εκεί και πέρα κατά πράξη και περίπτωση. Σωστά επισημαίνουν οι συνάδελφοι ότι θα πέσουμε σε εξευτελιστικά επιπεδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Συμφωνώ με τους προλαλησαντες ότι χωρίς αύξηση της αποζημίωσης έρχεται δραματική μείωση του εισοδήματος του συμβεβλημένους ειδικού. Ίσως καλύτερα για να την κάνουμε από το κακοποιό μονοπωλιο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο ο τίτλος του οποιου έπερεπε να είναι "τρίχες κατσαρές για την υγεία " Η έκπληξη θα είναι να δημοσιευθεί το σχόλιο μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Παντως ειναι κριμα στο χωρο της υγειας να μην υπαρχει η πολιτικη βουληση λυσης των προβληματων ,τοσο των ιατρων ,οσο και των πολιτων .Κακως οι συλλογοι συζητουν με το υπουργειο .Οφειλαν να σταματησουν καθε επαφη και να ωθουν τα μελη τους να διακοψουν μαζικα τις συμβασεις .Κατοπιν θα μπορουσαν να αρχισουν δυαπραγματευσεις και συνομιλιες με τα αντιστοιχα οργανα της επομενης κυβερνησης ,δηλ αυτης μετα την πτωση της προηγουμενης .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Θα πρεπει να γινει αντιληπτο οτι ο σκοπος του νομοσχεδιου δεν ειναι η βελτιωση της υγειας στη χωρα αλλα η οσο το δυνατο ανωδυνη για την κυβερνηση κατανομη των ανεπαρκων κονδυλιων ,τα οποια οριζονται απο τα μνημονια ,ετσι ωστε να φανει οτι υπαρχει ενδιαφερον για τον κοσμο .Η απαντηση επρεπε να ειναι η μαζικη εξοδος απο τις συμβασεις ολων των ιατρων και λοιπων παροχων ,με ελπιδες πραγματικων λυσεων σε πολυ συντομο χρονικο διαστημα .Προκαλει εντυπωση οτι το αντιστοιχο νομοσχεδιο της προηγουμενης κυβ ηταν ρεαλιστικοτερο ,με σαφεις παντα ιδεολογικης εμμονικότητας αντιληψεις ,αλλα χωρις αυταπατες .Οι γιατροι δεν ενεδωσαν τοτε και ουτε και τωρα θα πρεπει να ενδωσουν και να δουν εργασια στην κυριολεξια τσαμπα .Θα πρεπει επισης στις επομενες εκλογες των συλλογων να εκλεγουν ακομματιστοι συναδελφοι ,με κυριο μελημα το συμφερον του κλαδου και οχι την προσωπικη προβολη τους ,ουτε την εκπληρωση των πολιτικων τους φιλοδοξιων .

  ΑπάντησηΔιαγραφή