Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Υπουργείο Υγείας: Στη βουλή εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για Πρωτοβάθμια και ΕΟΠΥΥ – Πώς θα επιλέγεται ο προσωπικός γιατρός

Υπουργείο Υγείας: Στη βουλή εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για Πρωτοβάθμια και ΕΟΠΥΥ – Πώς θα επιλέγεται ο προσωπικός γιατρός

Καταθέτει το νομοσχέδιο στη Βουλή το υπουργείο Υγείας εντός της εβδομάδας με αλλαγές

Δήμητρα Ευθυμιάδου - HR

Το δρόμο της βουλής προς ψήφιση παίρνει αυτήν την εβδομάδα – εκτός απρόοπτου – το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ από το υπουργείο Υγείας.

Μετά από ορισμένες αλλαγές της τελευταίας στιγμής που έγιναν στις ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, περνά στην ολομέλεια της Βουλής αλλά δεν αναμένεται να ψηφιστεί αυτές τις ημέρες,

Άλλωστε οι δεσμεύσεις της χώρας προς τους «θεσμούς» μετά τη νέα mini παράταση που δόθηκε, είναι ότι θα πρέπει να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή έως το τέλος αυτής της εβδομάδας χωρίς να ορίζεται όμως πότε θα πρέπει να ψηφιστεί.

Ο προσωπικός γιατρός

Με βάση τα σχέδια του υπουργείου Υγείας, οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, θα αρχίσουν να εκδίδονται από τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου ενώ εντός του καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρωθεί για όλες τις αλλαγές που έρχονται.

Η πρώτη υπουργική απόφαση αναμένεται να αφορά στον προσωπικό γιατρό που εκτιμάται ότι θα εκδοθεί στις αρχές Ιουνίου όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr.

copyright: pexels

Στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση θα περιγράφονται όλα τα κίνητρα προς τους πολίτες προκειμένου να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό αλλά και τα αντικίνητρα.

Θα ορίζονται παράλληλα και οι αμοιβές των γιατρών που θα αναλάβουν το ρόλο του οικογενειακού.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν γίνει στο νομοσχέδιο από το υπουργείο υγείας, οι πολίτες θα μπορούν ελεύθερα να επιλέγουν τον προσωπικό τους γιατρό, ενώ δεν θα υπάρχει σύστημα παραπομπών.

Ειδικότερα θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στους εξειδικευμένους ιατρούς, οι οποίοι θα έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να παραπέμψουν τον ασθενή για νοσηλεία σε νοσοκομείο για νοσήματα της ειδικότητάς τους.

Σε ότι αφορά στην αμοιβή των προσωπικών ιατρών με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας στους εκπροσώπους του κλάδου, θα είναι κατά κεφαλή και πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα και στους ιδιώτες μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, να είναι προσωπικοί γιατροί.

Οι προσωπικοί γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να παραπέμπουν τον ασθενή τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο στον εξειδικευμένο ιατρό, για να διασφαλιστεί η σωστή παρακολούθηση των χρονίως

πασχόντων. Η αμοιβή των ιδιωτών ιατρών που δεν είναι προσωπικοί ιατροί, θα είναι κατά πράξη και περίπτωση, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου