Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Υπουργείο Υγείας: Έτοιμες οι υπουργικές αποφάσεις για ποιοτικά κριτήρια σε διαγνωστικά, κλινικές και κέντρα αποκατάστασης – Τι προβλέπουν

Υπουργείο Υγείας: Έτοιμες οι υπουργικές αποφάσεις για ποιοτικά κριτήρια σε διαγνωστικά, κλινικές και κέντρα αποκατάστασης – Τι προβλέπουν

Με ποιοτικά κριτήρια επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να ελέγξει διαγνωστικά κέντρα, κλινικές και κέντρα αποκατάστασης που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου - HR

Έτοιμες είναι σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr οι υπουργικές αποφάσεις για τα ποιοτικά κριτήρια που θα θέσει το υπουργείο Υγείας στον ΕΟΠΥΥ και τους συμβεβλημένους παρόχους.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να προωθήσει τις υπουργικές αποφάσεις εντός του Ιουνίου, ώστε να ξεκινήσει αμέσως η εφαρμογή τους.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, περιελάμβανε τις βασικές κατευθύνσεις για τα ποιοτικά κριτήρια που θα πρέπει να τηρούνται τόσο σε διαγνωστικά κέντρα όσο και σε ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, αλλά οι λεπτομέρειες αναμένεται με τις υπουργικές αποφάσεις.

Πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι σε πρώτη φάση τα ποιοτικά κριτήρια για τον ΕΟΠΥΥ που θα εκδοθούν από το υπουργείο Υγείας θα αφορούν στους μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους, στις εξετάσεις αίματος, στις ιδιωτικές κλινικές και στα Κέντρα Αποκατάστασης.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με δηλώσεις του στο HealthReport.gr είχε απευθύνει προειδοποίηση στους συνεργαζόμενος παρόχους του ΕΟΠΥΥ που δεν πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, τονίζοντας ότι όσοι δεν τα τηρούν δεν θα συμβάλλονται με τον Οργανισμό.

Τα ποιοτικά κριτήρια για τον ΕΟΠΥΥ

Σε ότι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, οι πάροχοι θα πληρώνονται ανάλογα με το μηχάνημα που θα διαθέτουν.

-Θα επιβάλλεται κλιμακωτό rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) με βάση την πενταετία αλλά και τις τομές ενός μηχανήματος. Γεγονός που σημαίνει πως όσο πιο παλαιό είναι ένα μηχανήματα τόσο περισσότερες εκπτώσεις θα πρέπει να κάνει ο πάροχος στον ΕΟΠΥΥ. Συνεπώς θα αμείβεται λιγότερο.

-Το rebate θα ξεκινά από 5% και θα φθάνει μέχρι και 40% ανάλογα με τα χρόνια ζωής ενός μηχανήματος και τις τομές (συνδυαστικά).

– Σχετικά με τις αιματολογικές εξετάσεις, ο πάροχος θα υποβάλλεται σε rebate 20% εάν για παράδειγμα δίνει σε εξωτερικά εργαστήρια τη διάγνωση του αίματος.

Οι κλινικές στον ΕΟΠΥΥ

Για τις ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης τα ποιοτικά κριτήρια είναι πιο σύνθετα και θα εφαρμοσθούν πιθανώς στο 2ο εξάμηνο του 2022.

Ωστόσο για να μπορεί κανείς να κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού, κλίνες ΜΕΘ, ενώ μεταξύ άλλων θα ορισθούν και κανόνες και δείκτες για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Στο Άρθρο 4 του νομοσχεδίου αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Εισαγωγή κριτηρίων ποιότητας για τη διαμόρφωση πολιτικών αποζημιώσεων και
σύναψης συμβάσεων στις υπηρεσίες υγείας, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών

1. O Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) δύναται να διαμορφώνει πολιτικές αποζημιώσεων και σύναψης συμβάσεων, με κριτήρια ποιότητας, για τον καθορισμό των τιμών αποζημίωσης των υπηρεσιών υγείας, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών (πάροχοι υγείας) και για την εφαρμογή υποχρεωτικών εκπτώσεων βάσει κριτηρίων ποιότητας (ποιοτικό rebate), σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες βέλτιστες πρακτικές.

Ως κριτήρια ποιότητας των υπηρεσιών των παρόχων υγείας ορίζονται ιδίως:

α) η ηλικία, η κατάσταση, η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού,

β) η εκπαίδευση, κατάρτιση και εξειδίκευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,

γ) οι πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους εθνικούς ή διεθνείς δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς δημιουργίας ή έκδοσης προτύπων,

δ) η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και η εισαγωγή καινοτομιών,

ε) οι νοσηλευτικές και ιατρικές ειδικότητες που προσφέρονται και η εξειδίκευση των υπηρεσιών που παρέχονται,

στ) η βαρύτητα των περιστατικών που εξυπηρετούνται,

ζ) η ανάπτυξη κλινών και η ύπαρξη ειδικών κλινών και κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.),

η) η ορθή κλινική πρακτική, η συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών ή ιατρικών λαθών κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας ή τη χρήση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών,

θ) η ύπαρξη πολιτικής κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, και

ι) η κοινωνική δράση και προσφορά στις τοπικές κοινωνίες».Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

13 σχόλια:

  1. δηλ αμα γραφτουμε σε κλαδικη θα εχουμε κοινωνικη δραση;;;;;;;.αθανατη ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα αυτά με τις αστείες αποζημιώσεις που δίνετε? Καλά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοινωνικη δραση και λροσφορα στις..... Κοινωνιες !!! Μα ποιος τους ετοιμασε το κειμενο, ο.....Κουτσουμπας? Εγω Ακροδεξιο τον ηξερσ τον Πλευρη, παριστανε τον..... φιλελευθερο αλλα μας βγηκε.....Κομσομολος!!! Για να καταλαβω εμεις τωρα εχουμε ιατρεια η...... εκκλησιες? Η μη κερδισκοπικα κοινοφελη Ιδρυματα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μου λες κυρ Θάνο που μας βγήκε πιο ΞανθοΠολακης και από τους Ξανθό/Πουλάκη εσύ παρειχες ως δικηγόρος κοινωνική δράση και προσφορά στην κοινότητα; Ρε δεν ντρέπεστε ψευτοφιλελευθεροι; Τι διαφορετικό έλεγε ο ανεκδιηγητος Γεωργακόπουλος όταν μιλούσε για την κοινωνική ευθύνη (νομίζοντας πως αυτή πληρώνει ενοίκιο, λειτουργικά,εισφορές,ρεύμα,τηλέφωνα κλπ!); Λυπάμαι που σας ψήφισα αλλά αν είναι να μου εφαρμόσετε το πρόγραμμα του Βαρδαρου καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ! Αυτοι τουλάχιστον τα πιστεύουν δεν παριστάνουν τους φιλελεύθερους της μεσαίας ταξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ερχεται το τελος σας κρατικοδιαιτα γιατρουδακια. Θα κλεισετε καταχρεωμενοι συντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο γνωστός κομπλεξικος βλάκας 10.47 που παριστάνει τον γιατρο με την ανοχή της κ. Μαστορακου! Πες μας ηλίθιε κά για την Σ. Ένωση η το βούλωσες επειδή όλοι γελούν με την αμάθεια σου! Ότι και να πεις η τουαλέτα του ιατρείου μου είναι διαθέσιμη για το μεροκάματο σου πάντα και στην τιμή που ρουφιανευεις για τον υπουργο

      Διαγραφή
    2. Μεσα απο την ανωνυμια σου βγαζεις μονο την κακια σου!!!! Τετοια γλοιωδη υποκειμενα μας ελειπαν ειναι η αληθεια

      Διαγραφή
    3. ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ, Η ΖΩΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΦΕΡΘΗΚΕ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΚΑΚΟΣ.
      ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΟΥ ΔΗΛΩΝΩ ΤΗ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΜΟΥ..
      ΜΙΑ ΓΙΑΤΡΟΣ

      Διαγραφή
    4. Αγράμματε τεμπελχανά 10.47 , εγώ θα συνεχίσω να τα κονομάω από το ιατρείο μου, να κάνω τις διακοπάρες μου , να βολτάρω με την bmv μου όταν εσύ θα σφουγγαρίζεις διαδρόμους στον χρΕΟΠΥΥ και για κανα έξτρα χαρτζιλίκι θα ανεβάζεις υβριστικές αναρτήσεις! Πάντως αν θέλεις κάνα φιλοδώρημα σου λέω ότι ψάχνω παρκαδόρο, τι λες γαλάζιε ρουφιανάκο?

      Διαγραφή
    5. Μοχθηρε και χαιρεκακε ανώνυμε 10.47, μετα το τελος των κρατικοδιαιτων γιατρουδάκων θελω να δω πως θα αντιμετωπίσει τους ασθενείς το περήφανο και καθόλου κατεχρεωμένο κράτος μας. στους ανώνυμους απαντω ανώνυμα, δεν σας αξίζει ουτε μία υπογραφή.

      Διαγραφή
    6. 8.48 παραληρεις. Με μπερδευεις με αλλον. Ζητα τη βοηθεια ειδικου.

      Διαγραφή
    7. BMW, oχι ΒΜV 11.02. Ουτε πώς γραφεται δεν ξερεις αξιολυπητε.

      Διαγραφή
  6. 11.29 μαλλον ολοι εδω σε .....μπερδεψαν με καποιον αλλον ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή