Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Υπουργείο Υγείας: Νέες οδηγίες στους Διοικητές Νοσοκομείων για «κούρεμα» των εξόδων – Τι σχεδιάζεται

ΦΩΤΟ: HealthReport.gr

Ποιες οδηγίες έδωσε το υπουργείο Υγείας στους Διοικητές Νοσοκομείων

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε κούρεμα των εξόδων θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι Διοικητές των Νοσοκομείων όλης της χώρας. Με βάση τις νέες οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να περιορίσουν τις σπατάλες όπου είναι εφικτό, αφού οι δαπάνες έχουν «ξεφύγει».

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, τους τελευταίους δύο μήνες οι δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία κινούνται στα ύψη. Να σημειωθεί ότι για τα λειτουργικά έξοδα όλων των νοσοκομείων της χώρας αλλά και για τα φάρμακα, έχει προβλεφθεί δαπάνη 2,1 δις ευρώ για το 2022. Ήδη όπως μεταφέρουν έγκυρες πηγές, τους τελευταίους δύο μήνες έχουν εκτοξευθεί τα έξοδα με συνέπεια να έχουν καταναλωθεί τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί πολύ νωρίτερα.

Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να τελειώσουν τα ποσά που έχουν προβλεφθεί πολύ πριν τελειώσει ο χρόνος και να δημιουργηθεί μπλοκάρισμα στα νοσοκομεία.

Που αποδίδει το υπουργείο Υγείας την αύξηση της δαπάνης

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας αποδίδουν τα αυξημένα έξοδα:

-στα χειρουργεία που αυξήθηκαν μετά το «πάγωμα» της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που υπήρχαν.

Να υπενθυμιστεί ότι σήμερα τα περισσότερα χειρουργεία στα νοσοκομεία λειτουργούν κατά 100%, ενώ μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν ακόμη κάποιοι περιορισμοί, κάτι που εξαρτάται από τον Διοικητή της κάθε υγειονομικής μονάδας.

-Όμως και η λειτουργία των νέων ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν λόγω ακριβώς της πανδημίας έχουν ρίξει έξω τον προϋπολογισμό.

-Τέλος η αύξηση της τιμής του πετρελαίου τους περασμένους μήνες, φαίνεται πως συνέβαλε και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Νέες οδηγίες στους Διοικητές Νοσοκομείων

Γι αυτό και έχει ξεκινήσει ένα συμμάζεμα των εξόδων ώστε να μην χρειαστούν πολλά κονδύλια για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Πάντως ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή όλων των οικονομικών των νοσοκομείων, προκειμένου να καταγραφούν με κάθε λεπτομέρεια οι λειτουργίες ή οι αγορές που αυξάνουν τα έξοδα στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος έχει ξεκινήσει επαφές με Διοικητές Νοσοκομείων προκειμένου να βρεθεί πως δημιουργείται η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά και να γίνουν περιορισμοί.

Οι πρώτες επαφές ξεκίνησαν με τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδος αλλά και με τους Διοικητές της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

Μάλιστα εντολή να παραδώσουν άμεσα τις επόμενες ημέρες αναλυτικά όλα τα οικονομικά δεδομένα με λεπτομέρειες για το τι αγορές έχουν γίνει και πως αναλώθηκε ένα μεγάλο μέρος της προϋπολογισθείσας δαπάνης μέσα σε λίγους μήνες.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν συναντήσεις με Διοικητές των Νοσοκομείων της Αθήνας για να τεθεί επί τάπητος το θέμα.

Μόλις συγκεντρωθούν όλα τα δεδομένα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα καταθέσει αναλυτική έκθεση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να ζητηθεί έκτακτη χρηματοδότηση για το ΕΣΥ.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

1 σχόλιο:

  1. Σωστη πρωτοβουλια ,το αντιαποτελεσματικο και μονιμως ανεπαρκες ΕΣΥ πρωταθλητης στη διαφθορα και τη σπαταλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή